Proje hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya, “Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2013 Leonardo da Vinci Hareketlilik Programlarına yapılan başvuru sonucunda 2013-1-TR1-LEO03- 50121 numaralı ‘’Avrupa Ülkelerinde Kayak ve Dağcılık Sporunda Meydana Gelen Kazalarda, Arama, Kurtarma ve İlk Yardım Tekniklerinin Yerinde Görülmesi ve Değerlendirmesi’’ isimli projemiz başarılı bulunmuştur. Projemiz İl Sağlık Müdürlüğümüz dışında 3 yerel ortak ve 1 yurt dışı ortağının imzası ile ortaya çıkarılmıştır. Toplam 20 katılımcı proje bütçesi ile hareketlilik faaliyetinde yer alırken 1 kişi tamamen gönüllü olarak proje bütçesi dışında hareketlilik faaliyetinde yer almıştır. Proje kabulünden itibaren herhangi bir aracı kuruluş kullanılmadan İl Sağlık Müdürlüğü Proje Ofisi tarafından organizasyon şekillendirilmiştir” dedi.
Öksüzkaya, “Yurt dışı ortağı ile ortak hareket edilerek eğitim programının alt yapısı, eğitim yerleri, uygulamaların merkezleri, kullanılacak ekipmanlar ve ülkemizden yurt dışına götürülmesi gereken ekipmanlar belirlenerek, otel konaklaması ve en uygun hava alanı tespiti yapılmıştır. Tüm katılımcılar ve yurt dışı ortağı ile yasal sözleşmeler hazırlanarak imza altına alınmıştır” ifadesinde bulundu.
Öksüzkaya, “Proje kapsamında 16 Aralık 2013- 23 Ocak 2014 tarihleri arasında yabancı dil kursu düzenlenmiş, ilimiz Avusturya Fahri Konsolosu Sn. Mehmet Eğlenceoğlu tarafından 26 Aralık 2013 tarihinde hareketliliğin gerçekleşeceği bölgeye ait sosyal, siyasi ve spor faaliyetlerine ilişkin bilgilendirme sunusu yapılmıştır” dedi.
Öksüzkaya, proje çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetler hakkında şu bilgileri verdi:
“25 Ocak 2014 günü hareketlilik faaliyetimiz başlayarak 07 Şubat 2014 de tamamlanmıştır. Faaliyet süresinde;
Alarm ve çağrı sistemlerinin çalışma algoritması, sistem altyapısı ve ekiplerin değerlendirilmesi,
Afet durumlarında sistem algoritması, kurumlar arası koordinasyon ve iletişim,
Triaj uygulamaları,
Afet durum çantaları ve ekipmanlar,
İtfaiye merkezi ile koordine çalışma sistematiği
Dağ arama kurtarmada helikopter kullanımı,
Helikopterli hasta taşıma sistemi ve kullanılan ekipmanlar,
İtfaiye, ambulans, polis, askeriye gibi farklı disiplinlerin ortak çalışma prensipleri ve görev tanımları,
Çığ arama kurtarma teknikleri,
Çığ aramada kullanılan ekipmanlar,
Teleferik ve telesiyejlerden hasta kurtarma ve ilk yardım.
Dağda hasta muayenesi, beklenen durumlar, kullanılan ekipman ve hastanın kızakla tahliyesi,
Dağ arama kurtarma sistemi ve çağrı merkezinin iletişimi,
Hipotermi vakalarının muayenesi ve ilk yardımı,
Analjezik uygulamaları gerektiren durumlar ve dozları,
Yüksek irtifada hasta muayenesi, görülebilecek durumlarda ilk yardım,
Travma merkezi ziyareti,
Travma merkezine hasta kabul, acil müdahele, yoğun bakım alt yapısı ve çalışma algoritmaları
Avusturya Red Cross (Kızıl Haç) ziyareti ve ambulansla hizmet verme kriterleri,
Ambulans içi donanım, personel çalışma koşullarını gözlem.
Vakaların ve farklı dillerdeki hastalara yaklaşımın değerlendirilmesi.
Dağ arama kurtarma ekiplerinin güvenlik önlemleri, kılık kıyafet ve çalışma koşullarının değerlendirilmesi,
Erciyes Aş. Çalışanları tarafından teleferik, gondol sistemlerinin değerlendirilmesi
Toplam risk yönetimi ve Kayseri’de neler yapılabilir başlıklı toplantı ve eğitimler yapılmıştır.
Proje süresince tüm katılımcılar tarafından günlük değerlendirmeler standart formlar kullanılarak yapılmıştır. Bu formlarda ‘’bu gün yeni bir şey öğrendim’’ ,’’ Ülkemiz ile yurt dışı arasındaki uygulama farkları nedir?’’, ‘’Hangi uygulamayı ülkemize taşıyabilirim’’ bölümleri yer alarak, öğrenilen bilgilerin kayıt altına alınması sağlanmıştır.
Yurt dışı ortağımızın da katılımı ile gerçekleştirilen son gün proje değerlendirme toplantısında bu projenin Kayseri’ye ve ülkemize yansımaları hakkında görüş alış verişinde bulunulmuştur. Türkiye’den ilk defa kendileri ile temasa geçtiğimiz Avusturya Dağ Arama Kurtarma Derneği ile ortak çalışma yapmak adına planlamalar yapılmıştır. Bu planların başında ekibin Türkiye ve ilimize gelerek eğitici eğitimi yapmaları ve arama kurtarma sistemi ortaya koyma konusunda danışmanlık yapmaları yer almaktadır. Ayrıca ilimizde modül eğitim sistemi oluşturulmasına, farklı kurumların kendileri ile ilgili alanlardaki eğitim başlıklarına hakim olmasına, standart eğitim programı oluşturulmasına ve ülke geneline yaygınlaştırılmasına karar verilmiştir. Ülkemizde ICAR CİSA’ya üye herhangi bir kurum, kuruluş ve derneğin bulunmaması nedeni ile ortak kurumlardan üyelik kriterlerini karşılayanların da üyelik işlemlerini başlatmasına karar verilmiştir.
Hareketlilik sonrası projenin kazanımlarının hemen paylaşılması adına 13.02.2014 tarihinde Müdürlüğümüz toplantı salonunda İl Dağ Arama Kurtarma ve Afet Yönetimi konusunda yetkin kurumların temsilcileri ile toplantı yapılarak tespit edilen konular hakkında bilgilendirme yapılmıştır.
Ayrıca yurt dışı ortağımız ICAR-CİSA’nın medikal direktörü ve eğitimcimiz Dr. Fidel ELSENSOHN , proje katılımcılarından ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim dalından Öğretim Üyesi Doç. Dr. Polat Durukan tarafından 15-18 Mayıs 2014 tarihinde Antalya’da yapılacak olan 10. Ulusal Acil Tıp Kongresi’ne konuşmacı olarak davet edilmiştir. Bu proje ile Avrupa Birliği ve Ulusal Ajans’ın ulusal önceliklerinden biri olan kurumlar arası iletişim ve işbirliği çalışmalarını geliştirmek adına örnek bir proje hayata geçirilmiştir.
Hareketliliğin tamamlanmasının ardından tüm katılımcılara 80 saatlik dağ arama kurtarma sertifikası ve Europass Mobility belgesi verilmiştir.”