KAYSERİ PANCAR KOOPERATİFİ DESTEĞİ
Türkiye´nin danelik mısır yetiştiriciliğine artan ilgi, Kayseri Pancar Kooperatifi tarafından yakından takip edilerek 2016 yılı ekim döneminde sözleşmeli olarak yapılan danelik mısır ekiminin hasadına dualarla başlandı.
Kendisinden sonra ekilen ve münavebeye giren şeker pancarı gibi ürünlere daha yüksek verim artırıcı özelliği ile ülkemiz tarımında önemli bir yere sahip olan ve hayvancılık sektöründe artan karma yem talebi ihtiyacını karşılayan danelik mısır´ın yurt içinden karşılanması hususunda Kayseri Pancar Kooperatifinin başlattığı girişimler çiftçiler tarafından takdirle karşılanıyor.
Bölge iklim şartlarında en uygun ürün olarak ekimi yapılan ve dekara bir ton üzerinde verim alınması nedeniyle danelik mısır ekimi için çiftçilerin Kayseri Pancar kooperatifine gelerek yetkililerden 2017 yılı için sözleşme taleplerinde bulunmaya başladıkları belirtildi.
Develi ve Yahyalı İlçelerinin köylerinde ekilen danelik mısır hasadına başlanması nedeniyle Yahyalı İlçesi Kocahacılı Köyünde Mustafa Özdemir´in Mısır tarlasında yapılan hasat törenine; Develi İlçe Tarım Müdürü Murat Hodul, Kayseri Pancar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay,Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Kayseri Pancar Kooperatifi Başkan Vekili Avni Hokkaömeroğlu, Yönetim Kurulu Üyelerinden Nizamettin Çatak, Denetim Kurulu Üyelerinden Menderes Baran, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Üyelerinden Hurşit Dede,Kayseri Pancar Kooperatifi Müdürü İsmet Aksoy, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Tayfun Öner, Kayseri Şeker Lisanslı Depo yöneticileri,Ağcaşar Sulama Birlik Başkanı Mustafa Demir,Köy Muhtarları, Birlik-Kooperatif ve Oda Başkanları ile çiftçiler katıldılar.
Danelik Mısır hasad günü etkinliğinde konuşan Kayseri Pancar kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, "Mısır bu bölgede bir miktar aradan sonra üretime tekrar başlamış oldu. Tabi bu mısır ekiminin başlamış olmasında çiftçimizin tercihi önemlidir. Çiftçimizin tercihi bu şekilde olması açısından elbette bu bölgeye yapılan Lisanslı deponun da katkısının olduğunu düşünüyorum. Bildiğiniz gibi Kayseri Şeker Fabrikası bu bölgeye yaptığı 20 bin tonluk Lisanslı depo yatırımını tamamladı. Gerçi bu sene bu bölgedeki hasad mevsimine yetişemedi arpa buğday hasadına ama mısır hasadına yetişmiş oldu. İnşallah çiftçimiz tercih etmesi halinde mısırlarını orda değerlendirme imkanı olacak. Tabi Lisanslı Depo da bu mısırların korunabilmesi için belirli bir rutubet derecesi olması gerekiyor. Tabi mısırın bu bölgede yayılması için çiftçimizin para kazanması lazım şimdi gerek tohum firması gerek çiftçi arkadaşlarımızın onun değerlendirmesine göre diğer bölgelerimizden yüksek bir verim elde edildiğini bize ifade ediyorlar. Dekara 1200 kilo bir mısır hasadı gerçekleştiriliyor. Bu tabi oldukça yüksek bir verimide ifade etmiş oluyor. Tabi yüksek verimin yanında maliyetin düşük olması çiftçimizin cebinde para girmesi bunun tercih edilir hale gelmesini sağlayacaktır.
Biz Kayseri Şeker ve Kooperatif olarak çiftçimizin bütün ürünleri ile ilgilenmeyi hedef aldık. Bu çerçevede de işte sözleşmeli mısır ekimini de yapmış olduk. İnşallah bunu geliştireceğiz bu bölgede de yine Develi Yeşilhisar Tomarza sözleşmeli kabak çekirdeği yapıldı. Bu sene bunları çiftçimizin inşallah para kazanması ölçüsünde daha fazla yaygınlaştırmak ve bunlardanda para kazanılır hale getirmek istiyoruz. Bu sözleşmeli tarım tamamen çiftçinin dediği bir uygulama çiftçinin bütün ihtiyaçlarının karşılandığı avansının karşılandığı bir uygulama Türkiye de tarımın gelişmesinin en önemli unsurlarından bir tanesi sözleşmeli tarımın yaygınlaşmasından geçtiğinin kanaatindeyim. İşte biz bu konuda Kayseri Pancar Kooperatifi olarak ve Kayseri Şeker Fabrikası sözleşmeli tarımın daha fazla yayınlaşmasına öncülük yapmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Yahyalı Ağcaşar Sulama Birlik Başkanı Mustafa Demir de, "Biz yaklaşık 15 sene önce yapmaya çalıştık ama başaramadık. Ama bugün bakıyorum alım garantisi Lisanslı Depo sağolsun arkamızda dağ gibi Başkanımız var biz bu mısırdan pancar kadar olmasa da pancardan sonra kazanacağımız en iyi ürün olacağına inanıyorum" dedi.
Yahyalı Kopçu Köyü Muhtarı Şaban Özkan da, "Bu sene itibariyle köyümüzde 400 dekar mısır ekimi yapıldı. Verim fazla oldukça daha da artacak, çünkü başka bir alternatifimiz yok. Biz bu mısırı gelecek yıl pancar ekeceğimiz yerlere Kayseri Pancar Kooperatifi ile sözleşmeli olarak ekiyoruz. Bunun pancara olumlu etkisinin olacağına eminim. Mısır koçanında dikeyine 40 sıra çap olarak da 14 ila 16 sıra mısır olduğunu hesap edersek Bir mısır tanesi 1´e bin veriyor diyebiliriz. Mısırlarımız tek koçan olduğunda dekara 800 kg, ikişer koçan olduğunda 1600 kg. ürün alabiliriz" diye konuştu.
Açılış töreninde konuşan Develi´ye bağlı Öksüt Köyü Çiftçisi Şükrü Kavak da, "Kayseri Pancar kooperatifi yetkilileri köyleri gezip alternatif üründen bahsettiler. Ben mısırı ilk defa ekiyorum. 30 dekar ekim yaptım. Bu bölgede güzel verim olursa mısıra olan rağbetin artacağını düşünüyorum. Biz bu mısırı Kayseri Pancar Kooperatifine sözleşmeli olarak ektik. Herhangi bir Pazar problemimiz yok. Bu sene iyi verim alabilirsem 30 dekarlık ekim alanımı 150 dekar yapacağım. Kayseri Pancar Kooperatifi bize ilacından tutunda tohumunu, gübresini her şeyimizi karşıladı. Güzel sulamada yapılınca iyi verim sağlandı" şeklinde konuştu.
Develi´nin Yazıbaşı Köyünden çiftçi ve mısır biçer makinası sahibi Ahmet Yılmaz ise, dikimlerin verimli geçtiğini belirterek, "2002 yılından beri Biçer döverci olarak develi bölgesinde mısır biçiyoruz. Buğday hasatıyla,Mısır hasatı değişik oluyor.Biçerdöverin tablası ve içeriği değişik.Buğday biçtiğimiz tablayla mısırı biçemeyiz. 6lı, 7li biçilebilir fakat bölgemizde giriş çıkışlar dar olduğu için 5 sıralı biçiyoruz. Önceki yıllarda çiftçilerimiz kendi tercihlerine göre ekim yaparken verim dekara 1 tonu geçmiyordu.Şimdi ise verim1400- 1500 kg´a çıkacak duruma geldi. Tarla sahiplerinin verimi artırmaları için Kayseri Pancar Kooperatifi yetkililerinin tavsiyelerine uymalarını öneriyorum.Toprak ne kadar düzgün olursa biçim de hasat da o kadar düzgün oluyor. Bu sene danelik mısır hasatına 14 ekimde başladık.Eskiden ürün ekimin sonunda geliyordu bu yılki ürün daha çabuk yetişti. Mısır biçim işi bizim için de bir gelir kapısı oluyor" diye konuştu.
"Kayseri Şeker gereken malzemelerimizi verdi"
Yahyalı İlçesi Kopçu Köyü Çiftçisi Ramazan Yılmaz, "30 dekar ekim yaptık. Cenabı Allah verirse 30 ton bekliyoruz.Şeker Pancarı sözleşmesi yaparken danelik mısır sözleşmesi de yaptık. Kayseri Pancar Kooperatifi, tohumumuzu,gübremizi gereken malzemelerimizi verdi bizde bu ürünü ektik.Daha iyi verim almak için dekarına 50 kg gübre attık.Kuraklık nedeniyle yağmurlama sistemi ile sulama yaptık. Bundan sonra da üç defa su verdik. Şu anda herkes hasattaki verimi düşünüyor. Dekarına 1 tondan aşağı düşmezse herkes bu ürünü eker. Hasat Biçer döver ile yapılınca da ürün tertemiz oluyor" dedi.
"Başkanımızın teşviki ile mısır ekimine başladık"
Kopçu Köyü çiftçilerinden Osman Demirci de, "Köyümüzde genel olarak çekirdek,pancar,mısır ekiyoruz.Bizim bölgemiz bu ürünlerin ekimine müsaittir.
Tarlalarımız yoruldu. Tarlalarımız hastalandığı için çekirdekten vazgeçip alternatif ürün olarak Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay´ın teşviki ileköyümüzde mısır ekimine başlandı. Kayseri Pancar Kooperatifi ile sözleşmeli danelik mısır ekimi yapanlar dekara 1 ton alındığını söylüyorlar. Tarlaların yorulmasından dolayı diğer çiftçi kardeşlerimin de bu artışa meyil edeceğini düşünüyorum. Önümüzdeki sene için ben de ekmeyi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından yapılan açıklamada, Develi bölgesindeki çiftçilere ekim zamanı danelik mısır tohumlarından; İç Anadolu bölgesinin verim şampiyonu, FAO 500 olum grubundan, olgunlaştıktan sonra rutubetini çok hızlı atabilen, verim potansiyeli çok yüksek DKC 5783 mısır tohumu deneme ekimleri yapılmış olup ilk etapta yaklaşık bin ton hasat beklendiği belirtildi.
Ayrıca, yetkililer tarafından yapılan tarla başındaki ölçümlerde danelik mısırın nem oranının 15 ila 17 arasında olduğu bildirildi.