DEVELİ BELEDİYE BAŞKANI MEHMET CABBAR İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

Röportajlar 30.05.2017 15:53:47 0
DEVELİ BELEDİYE BAŞKANI MEHMET CABBAR İLE
Haberi Sesli Oku

CABBAR : ?´GEREME HARABELERİ´Nİ TURİZME KAZANDIRMAK İSTİYORUZ LAKİN BİZİ AŞIYOR??

Sevgili Okurlarım ?Hafta´nın Röportajı´nda ilimizin renkli simalarını sizlerle buluşturup, kafanızdaki soru işaretlerini kaldırma anlamında gayret göstermeye devam ediyoruz? Bu hafta da yine ilginizi çekip keyifle okuyacağınız bir ismi sayfamıza konuk ettik. Konuğumuz  Develi  Belediye  Başkanı  Sn Mehmet Cabbar ?   Tarihi 400 yıllık olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tescil edilmiş iki çınar ağacının altındayız. Develi tarihinin en eski yerleşim yerlerinden olan Elbiz bölgesindeyiz. Develi Belediyesi´nin faaliyetlerini büyüteç altına alıyoruz. Sayın Cabbar, geride bıraktığı üç yılda neler yapmış, hangi faaliyetlere imza atmış, ne gibi başarıları var ve hepsinden önemlisi bundan sonra neler yapacak, hangi planlar mevcut? Bunların cevabını kendisinin ağzından sizlere ileteceğiz.

C. Üsten: Başkanım, böyle geniş ve tarihi çok eskiye dayanan bir ilçede çalışmalarınız nasıl gidiyor, 3 yıl geride kaldı. Geldiğinizde en acil hizmetler nelerdi, ilçe ne bekliyordu, siz neleri tespit ettiniz neler yaptınız, kısaca bir ön değerlendirme yapabilir misiniz?

İLK  İŞ DOĞALGAZ  DEDİK, ABONE SAYIMIZ  DÖRT BİN OLDU?.

M. Cabbar: Ceyhun Bey öncelikle Develimize hoş geldiniz. Biz göreve geldiğimizde ekibimizle  birlikte önce ilçemizin swot analizini çıkarttık. Yani güçlü ve zayıf yönlerimiz neler, onların tespitlerini yaptık. Güçlü yönlerimizi daha güçlü hale nasıl getirebiliriz, güçsüz yönlerimizi nasıl güçlendirebiliriz, hangi sektörde hangi yönlerimizle o kulvarda çaba göstermemiz gerekiyor, o doğrultuda beş yıllık bir plan yaparak bu boyutuyla bir çalışma prensibi elde ettik. Bu, prensip dahilinde 3 yılımızı geride bıraktık, bu plan doğrultusunda da çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.  Bizim için önemli olanın ilçemizde  üst yapıdan önce alt yapıyı halletmemiz gerek  olduğunu  gördük. Çünkü üst yapıya ne kadar emek verirseniz verin alt yapınızda sıkıntılar varsa yaptığınız hizmet belli bir zaman sonra muhakkak ve muhakkak boşa gidecek. Biz bunu bildiğimiz için önce alt yapımızın revizyonu ile işlere başladık, tabii bunun için en önemli olgumuz doğalgazdı. Doğalgaz biliyorsunuz bir çok ilde dahi yok ama göreve geldiğimizde, milletvekillerimizin, teşkilatımızın bizlere olan destekleri, gayretleri ile Ankara´da ki çabalarımızla 2015 yılının ortalarında biz doğalgaz çalışmalarına başladık. Hamd olsun 2016´nın sonuna geldiğimizde ilçemizde de yüzde doksana yakın hemşehrimiz doğalgazı kullanabilecek vaziyete geldiler, kullandı. Şu an itibari ile 4000 adet abonemiz var.

C.Üsten: Asfalt parke çalışmaları belediyenin olmazsa olmaz çalışmaları arasındadır. Gerek doğalgaz çalışmaları gerekse Büyükşehir Yasası ile birlikte köylerin mahalle haline gelmesi iş hacmini artırdı zannediyorum. Bu anlamda iş yükünüz nasıl arttı, neler yaptınız. Asfalt çalışmaları konusunda Develi İlçemizin son durumu nedir?

50 KÖYÜMÜZÜN 30´NDA PARKE ÇALIŞMASI TAMAMLANDI?

M. Cabbar: Ceyhun Bey sizin de malumunuz olduğu üzere Büyükşehir Yasası´ndan önce bizim 4 tane belde belediyemiz vardı.  Büyükşehir Yasası ile birlikte onlar bizim mahallemiz haline dönüştü. 50 tane köyümüz bize bağlandı ve mahalle oldu. Tabi biz göreve geldiğimizde bize bağlanan mahallelerimizin eksikleri nedir noktasında oralarda da raporlamalar, çalışmalar gerçekleştirerek 3 yıl içerisinde parkeler ve park çalışmalarına ağırlık verdik. Bugüne kadar yaklaşık 650 bin metrekare alanda bize bağlanan mahallelerimizde Büyükşehir´in de desteğiyle parke çalışması yaptık. Bu az bir rakam değil. 50 köyümüzün yaklaşık 30 tanesinde park çalışmalarımızı tamamladık.

C.Üsten: Develi´nin bir atıksu arıtma çalışması vardı, devam ediyor mu ne durumda Başkanım?

ATIK SU ARITMA TESİSİ  13 MİLYON TL  MAL OLDU?

M. Cabbar: Şu anda tamamlandı. Bu arada yeri gelmişken sizin vesileniz ile bu projeyi başlatan Bismillah diyen kişi Haseki Bakanımıza, projeyi tamamlayan Çelik Başkanımıza teşekkür ediyorum. Atıksu Arıtma Tesisi yapıldı, yaklaşık 13 milyon TL´ye mal oldu, bu az bir para değil. Dolayısıyla ilçemizin çevresindeki köylerimiz yani mahallelerimizin de atıksu problemi çözülmüş oldu hem de çevremize büyük bir katkı sağlamış olduk. Daha önceden ilçemizin ve civar köylerimizin atıkları doğaya salınırken artık bu tesisle yeniden dönüşüme kazandırılabiliyor, ilçemize hayırlı olsun diyorum.

C.Üsten:   İlçelerimizde Kadın ve Gençlik Merkezleri  çok önem arz etti son dönemde?  Gerek kültür sanat faaliyetleri,  gerek meslek edindirme ve gerekse insanların sosyalleşmesi adına önemli bir merkez. Develi´de de Kandın ve Gençlik Merkezleri ile ilgili ne gibi çalışmalar var?

KADIN VE GENÇLİK MERKEZİMİZİ ÇOK AMAÇLI KULLANIYORUZ?

M. Cabbar: Kadın ve Gençlik Merkezimiz şu anda hizmete girdi. İlçemizin gerçekten sosyal manada ihtiyacı vardı. Bu doğrultuda da Büyükşehir Belediyesi´nden de destek aldık, teşekkür ediyorum. İlçemizde özellikle hanım kardeşlerimizin gençlerimizin kendilerini her alanda rahat hissedebilecekleri ve her türlü aktiviteyi gerçekleştirebilecekleri bir tesis yaptık. İçerisine yüzme havuzundan tenis kortuna birçok kurs branşından el sanatları kursuna kadar işlemlerin yapılabileceği güzel bir tesisimiz oldu. Bu noktada develimizde olumlu geri dönüşlerimiz oldu. Hatta geçenlerde belediye başkanlarımızın katıldığı bir toplantıda en güzel şekilde çalışan gençlik merkezlerinin başında Develi Kadın ve Gençlik Merkezi´nin geldiğini Büyükşehir Belediye Başkanımız dile getirdi. Şu anda 1000´e yakın üyemiz var, bunların yarıdan fazlasını bayan kardeşlerimiz oluşturuyor. Onlar zamanlarını ister kurslara katılarak, spor yaparak, yüzmeye gelerek değerlendiriyorlar. Biz de seçim çalışmaları yaparken söz verdiğimiz projelerimizden bir tanesiydi bu. Bu sözü yerine getirmeniz huzuru içimizde. Üniversiteye hazırlanan lise öğrencilerine daha önceden ortaokul çağındaki TEOG´a girecek öğrencilere Halk Eğitim Merkezi ile koordineli olarak, hatta hocalarımızı da oraya konuşlandırarak çocuklarımızın ücretsiz olarak sınavlara hazırlanmasına vesile olduk.

C.Üsten:  İnsanlar sosyal alan ihtiyacı hissediyor, oturup sohbet edebilecekleri, kendilerini dışarı atabilecekleri, nefes alabilecekleri mekanları çok arzuluyorlar. Bu anlamda ilçeye neler yapıldı, özellikle köyden mahalleye dönüşmüş alanlarda çalışmalar var mı?

GEREME HARABELEİRNİ TURİZME KAZANDIRMAK İSTİYORUZ LAKİN BİZİ AŞIYOR?

M. Cabbar: Bizlerin vatandaşlarımızın sosyal yaşamlarını renklendirmek adına büyük gayretlerimiz oldu. Bunlar içinde de vizyon projemiz Aksu Mesire Alanı Projesi oldu. Burada Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa hareket ederek daha önceden çok dar bir alanda piknik yaptığı mevkiyi bizler on katı daha genişleterek orayı kullanılabilir çok güzel bir alan haline getirdik. İçersinde spor alanları, sosyal tesisi, mangal yapılacak yer, yürüyüş yollarını barındıran Develi´nin ihtiyaçlarını karşılayacak çok güzel bir projeyi hayata geçirmiş olduk.

Sultan Sazlığı biliyorsunuz bizim ilçemizi kapsamı alanında. Oraya gelen insanların da bir nefes alabilecekleri yer oluşturulmasına inandığımız için mahalleye dönüşen Sindelhöyük Kasabası´nda ?Balık Evi´ dediğimiz yerde Milli Parklar ile ortaklaşa bir proje ile orayı bir piknik alanı haline getirdik. Altını çizerek söyleyebileceğimiz bir projemiz daha var:

Homorlu Şelalesi Projesi. Yukarı Künye Köyü´nde insanların geldiğinde araç park edeceği, piknik yapacağı bir alan yoktu. Biz iş makinelerimizle şelalenin yanındaki dağları adeta erittik v e oralara kamelyalar kurduk, basamaklar yapıldı, güzel otantik bir köprü yapıldı, mescit, WC, araç park yeri yaptık.

Bir de Gereme Harabeleri var.  Vakti  ile Erciyes´ten  Kapadokya´ya kadar olan alanda iki büyük  şehir mevcut  imiş? Bir  Nevşehir sınırları içindeki  yaşayan şehir  Göreme , bir diğeri ise  bizim ilçemiz sınırları içerinde  kalıntıları bulunan  ve ne yazık ki  bugün  yaşamayan  Gereme?  Gereme kalıntılarının gün yüzüne çıkartılması  bizim belediye olarak altından kalkabileceğimiz bir proje değil. Gerekli yerler ile temaslarımızı kurduk ve oradan geri dönüş bekliyoruz. Kültür  ve Turizm Bakanlığımız  burayı  gün ışığına çıkarırsa, hem ilçe ekonomisine hem de ilimiz ekonomisine büyük  katkı sağlamış olacaktır.

C.Üsten:  Başkanım Develi denilince ilk akla gelen hiç şüphesiz  ?Develi Cıvıklısı´ ve burada yapılan Cıvıklı´ nın lezzeti hiçbir yerde yakalanamıyor? Nedir sizin sırrınız? Neden aynı malzemeler kullanıldığı halde aynı tat yakalanamıyor?

M. Cabbar: Etlerimizi Develi´de yetişen kendi hayvanlarımızdan, hamurunu Develi´de yetişen buğdaylardan elde edilen unla yapıyoruz.  Hatta hamuru Develi´nin suyu ile karınıyor. Daha önceden koyun eti ile yapılıyordu ama şimdi büyükbaş hayvanlardan sığır eti ile yapılıyor. Develi´ye has etten yapıldığı için lezzeti farklı oluyor. Öncelikle ustalarımız çift bıçak dediğimiz halde etleri kuşbaşı haline getiriyor. Daha sonra kuyruk yağını da içine ilave ediyorlar. Eskiden daha çok kuyruk yağı konulduğu için yerken damlıyordu, daha cıvık bir hale gelmesine neden oluyordu. Cıvıklı ismi de buradan geliyor zaten. Develi ile özdeşleşmiş gerçekten çok güzel, lezzetli bir değerimiz, patenti bize ait. Arzuya göre domates, biber, soğan gibi sebzeleri de ekliyoruz. Sadece et ile de yapabiliyoruz. Herhangi bir baharat katmıyoruz, arzuya göre tuz koyuyoruz. Kişinin damak tadına kalmış. Hamurunu açıp kuşbaşı etleri üzerine yayıyoruz. Ardından da fırına veriyoruz. Fırınımız da özeldir, farklı bir lezzet ve kıvam versin diye tabanında tuz ve cam kırıkları var. Fırının ustaları da Develi´de yetişir, başka yerde yoktur.