Sultan Sazlığı Milli Parkı içerisinde yetişen yıllık otsu bitkilerden olan kamış, kındıra ve diğer otsu bitkiler her yıl kasım-aralık aylarında biçilerek ekonomiye kazandırılıyor. Yaklaşık ikiyüz kişiye ekmek kapısı olan kamışlar başta Hollanda ve Almanya
Kamış ihracatı yapan Tunalar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuna, sadece kendi firmalarına önceki yıllarda 380 müstahsilin kamış sattığını, ancak son yıllarda işin zorluğu nedeniyle bu işi yapan kişi sayısında azalma olduğunu söyledi. Kamış ve sazlık ürünlerine her geçen gün taleplerin arttığı ve artık yapı sektöründe de strafor yerine yapı malzemesi kamış bloklar üretimi yapıldığını belirten Tuna sözlerinin devamında şunları kaydetti. “Ülkemizde yaygın olarak kullanılan straforun sağlık açısından zararı nedeniyle Hollanda ile Almanya`da yasaklanmasından sonra yeni arayışlar içerisine giren şirketler ısı yalıtım malzemesi olarak kullanılan kamışlardan plakaları önermekte. Yapı sektöründe yüzde 80 oranında kamış ürünleri kullanılması kamış sektörünü canlandırdı.”
Ses geçirmeme özelliği yanı sıra ısı yalıtımı, sıva tutuculuğu ile de tanınan kamış plakalar sayesinde duvar ara bölmeleri için sipariş üzerine 10 cm kalınlığında plaka halinde üretim yapılıyor. Hollanda ve Almanya’ya kamış plakanın metrekaresini 20 TL’den pazarladıklarını belirten Tuna, ısı yalıtımında verim elde edilmesinden dolayı kamış ürününün Avrupa’da yaygın olduğunu, İrlanda, İngiltere, Danimarka, Almanya, Hollanda’ya kamış çatı kiremit yerine de kullanıldığını açıkladı. Develi’den yılda yaklaşık 100 TIR kamış ihracatı yapıldığını sözlerine ekledi.
Kamış ihracatçısı Ramazan Yücel de Avrupa ve Hollanda pazarı sayesinde 4- 5 ay 50 kişiye iş verdiklerini, ihraç edilen kamışlarda taleplerin 5 -6 milimetre kalınlığında olduğuna dikkat çekti. Sultan Sazlığı Milli Parkı`ndaki kamışların Avrupa talepleri için çok ideal ölçüde olduğunu, kamış depolamada en önemli unsurun kamışların `Hu` şekli dedikleri dikey biçimde depolanmasına özen gösterdiklerini belirtti.