DİKKAT UZMANLAR UYARIYOR!

?KURBAN ETİNİ 24 SAAT BEKLETTİKTEN SONRA TÜKETİN? ...

Anahtar Kelimeler: DİKKAT UZMANLAR UYARIYOR
DİKKAT UZMANLAR UYARIYOR!
Sağlık 22.08.2017 17:32:27 0
Haberi Sesli Oku

Kurban Bayramı için geriye sayım devam ederken  Besleme  Uzmanları  Kurban Bayramı´nda  yapılan belenme yanlışlıklarına dair  uyarılarını  sürdürüyorlar?  Uzmanlara  göre en çok yapılan yanlışlardan bir tanesi olan taze kesilmiş etlerin bekletilmeden tüketilmesi alışkanlığı, önemli sağlık problemlerine yol açıyor. Bu nedenle  et tüketiminin arttığı bayramda 24 saat kuralına vurgu yapan uzmanlar  sağlıklı bir bayram geçirebilmek için kurban etinin 24 saat bekletildikten sonra tüketilmesini tavsiye ederek  kimlerin nasıl beslenmesi gerektiği  konusunda  şunları  sıralıyorlar?

Kırmızı et, tatlı ve hamurlu yiyeceklerin tüketiminin arttığı Kurban Bayramı´nda, yanlış beslenme nedeniyle en çok şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon gibi sağlık problemi olanların etkilendiğine dikkat çeken  beslenme uzmanları  özellikle kırmızı et tüketim miktarının ve sıklığının artığı bayramda, taze kesilmiş etlerin bekletilmeden hızlı tüketilmesinin  vatandaşları  önemli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bıraktığının altını  kalın çizgilerle  çiziyorlar?

Bu konuda uyarılarını  sık sık ve her platformda yineleyen  uzmanlar   bayram sonrası hazımsızlık ve mide rahatsızlığı yaşamamak için kurban etinin 24 saatten önce tüketilmemesi gerektiğini belirterek  ?Kurban etlerinin kesildikten hemen sonra tüketilmemesi gerekir. Ölüm sertliği olarak adlandırılan sertliğin geçmesi için 24 saat beklemesi gerekir. Taze kesilmiş etin pişmesi zordur, hazımsızlık oluşturabilir. Bu nedenle özellikle mide barsak hastalığı olan bireyler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidirler?  tavsiyesinde  bulunuyorlar?

Açıklamalarında  et ve hamurlu yiyeceklerin tüketiminin bayramda artması;buna karşılık sebze, meyve ve kurubaklagil tüketiminin azalmasının mide ve bağırsaklarda önemli sorunlar yaratabileceğine  dikkat  çeken uzmanlar  kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı gibi problemleri olanların az yağlı etleri tercih etmesi gerektiğini  hatırlatıp, özellikle kelle, paça, ciğer gibi sakatatların kolesterol içeriği yüksek olduğu için tüketilmemesi gerektiğini  vurgulayarak   ?Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan bireyler kurban bayramında, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmelidir. Aynı zamanda kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdırlar.? İfadesini  kullanıyorlar?

Uzmanların uyarılarda bulunduğu bir diğer konu  is etlerin  pişirilme ve saklanma yöntemleri ile ilgi? Uzmanların bu konular ve  Kurban Bayramı´nda dikkat edilmesi gereken diğer uyarıları şöyle sıralıyorlar...  Etler küçük parçalara ayrılarak, temiz buzdolabı poşeti ile buzdolabının buzluk kısmında saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta ( ? 2 ºC ) birkaç hafta, derin dondurucuda ise (-18 ºC ) daha uzun süre ile saklanabilir.

Etlerin çözünmesi buzdolabının alt bölmesinde sağlanmalıdır. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından önemlidir.

Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih etmeyin.

Kavurma, kızartma gibi yağlı etler tüketilmemelidir.

Et ile yapılan yemeklere ekstra yağ eklenmemeli, et kendi yağıyla pişirilmelidir.

Şerbetli, hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

Günlük (2-2.5 lt) su tüketimine dikkat edilmelidir.


İlk kök hücre gen tedavisini uygulayan Dr. Lankester, KANKA'da

Kök hücre gen tedavisini bulan ve uygulayan Prof. Dr. Arjan Lankester, Kansere Karşı Birlikte Derneği (KANKA) Çocuk Hematoloji Onkoloji ve Kemik İliği Hastanesini ziyaret etti. Son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

Sosyal medyanın gizli tehlikesi! Beyin çürümesi

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aşkın Esen Hastürk, sosyal medyanın gereksiz kullanımını ifade eden "beyin çürümesi"nin tüm yaş gruplarını etkilediği söyledi. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber bülteninde...

Kalp yetmezliği hastaları için yeni umut

Kalp yetmezliği hastaları "demir eksikliği" tedavisiyle destekleniyor. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber bülteninde...

Fedakarca görev yapan 112 ekiplerinin tek isteği anlayış

Ambulansın hastaneye ulaşmasına kadar geçen süreçte trafik ile mücadele eden acil tıp teknisyenleri, fedakarca yürüttükleri görevin karşılığında sadece her kesimden biraz daha anlayış bekliyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

Türk doktor kadınların umudu oldu!

Kadınların yaşam kalitesini düşüren "stres tipi idrar kaçırma" rahatsızlığının tedavisi için Türk hekim tarafından geliştirilen "Mert" tekniğiyle ameliyat edilen çok sayıda hasta sağlığına kavuştu. Detaylar Kayseri Haber'de...

'Gezici Diş Klinikleri' 1082 kişiye ağız ve diş sağlığı hizmeti verdi

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, tahsis ettikleri gezici ağız ve diş sağlığı kliniği ile 10 ayda 1082 vatandaşa sağlık hizmeti sunduklarını bildirdi. Detaylar Kayseri Haber'de...

Akciğer tedavisinde son gelişmeler!

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde, Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında, akciğer kanseri cerrahi tedavisinde son gelişmeler anlatıldı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Zatürreye dikkat! Hafif seyretse de ölüme yol açabilir

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem Tokmak, bazı zatürre türlerinin (atipik pnömoni) belirtilerinin daha hafif seyretmesine rağmen tedavi edilmediğinde ölüm riski taşıdığını belirtti. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kısmi felçli hastalar için "taşınabilir el dış iskeleti" geliştirildi

İskenderun Teknik Üniversitesi Araştırma Görevlisi Vedat Yeğin, 3 yıllık çalışmayla prototipini yaptığı cihazla el felci yaşayan hastaların tedavisine katkı sağlamayı hedefliyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

Lösemiyi yenen çocuklar, hastanedeki kardeşlerine umut oluyor

Kayseri Şehir Hastanesinde lösemiyi yenerek hayata tutunan çocuk ve gençler, hastanede ziyaret ettikleri hasta çocuklara umut oluyor. Detaylar Kayseri Haber bülteninde...

Akciğer kanseri vakalarında korkutan artış

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de bir yılda, baş sorumlusu tütün ve tütün ürünleri kullanımı olan akciğer kanserine 31 bin kişi yakalandı, 25 bin kişi bu nedene bağlı hayatı kaybetti. Detaylar Kayseri Haber'de...

18 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişiklikle 18 ilaç daha geri ödeme listesine alındı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Melikgazi Belediyesi “Meme Kanseri” farkındalık eğitimi düzenledi

Melikgazi Belediyesi tarafından "Meme Kanseri Farkındalık Ayı" kapsamında kadın personele yönelik meme kanseri farkındalık eğitimi düzenlendi. Detaylar Kayseri Haber’de...

İklim durumu sağlığı nasıl tehdit ediyor? Uzmanlardan uyarı!

Lancet Geri Sayım raporuna göre, iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki tehditlerini izleyen 15 göstergeden 10'u yeni rekorlara ulaştı. Detaylar Kayseri Haber bülteninde...

Zatürre ve gripte aşının önemi

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Acar, grip virüsünün zatürreye (pnömoni) dönüşebileceğini, bu hastalıklardan korunmanın en etkili yolunun aşı olduğunu belirtti. Detaylar Kayseri Haber'de...

Türkiye'de çocuklarda görme kusuru alarm veriyor

Sağlık Bakanlığınca geçen yıl yenidoğan, okul öncesi ve ilkokul 1. sınıftaki 2,4 milyon bebek ve çocuk göz taramasından geçirildi, 17 bininde çeşitli görme kusurları tespit edildi. Detaylar Kayseri Haber'de...