DİKKAT UZMANLAR UYARIYOR!

?KURBAN ETİNİ 24 SAAT BEKLETTİKTEN SONRA TÜKETİN? ...

Sağlık 22.08.2017 17:32:27 0
DİKKAT UZMANLAR UYARIYOR!
Haberi Sesli Oku

Kurban Bayramı için geriye sayım devam ederken  Besleme  Uzmanları  Kurban Bayramı´nda  yapılan belenme yanlışlıklarına dair  uyarılarını  sürdürüyorlar?  Uzmanlara  göre en çok yapılan yanlışlardan bir tanesi olan taze kesilmiş etlerin bekletilmeden tüketilmesi alışkanlığı, önemli sağlık problemlerine yol açıyor. Bu nedenle  et tüketiminin arttığı bayramda 24 saat kuralına vurgu yapan uzmanlar  sağlıklı bir bayram geçirebilmek için kurban etinin 24 saat bekletildikten sonra tüketilmesini tavsiye ederek  kimlerin nasıl beslenmesi gerektiği  konusunda  şunları  sıralıyorlar?

Kırmızı et, tatlı ve hamurlu yiyeceklerin tüketiminin arttığı Kurban Bayramı´nda, yanlış beslenme nedeniyle en çok şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon gibi sağlık problemi olanların etkilendiğine dikkat çeken  beslenme uzmanları  özellikle kırmızı et tüketim miktarının ve sıklığının artığı bayramda, taze kesilmiş etlerin bekletilmeden hızlı tüketilmesinin  vatandaşları  önemli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bıraktığının altını  kalın çizgilerle  çiziyorlar?

Bu konuda uyarılarını  sık sık ve her platformda yineleyen  uzmanlar   bayram sonrası hazımsızlık ve mide rahatsızlığı yaşamamak için kurban etinin 24 saatten önce tüketilmemesi gerektiğini belirterek  ?Kurban etlerinin kesildikten hemen sonra tüketilmemesi gerekir. Ölüm sertliği olarak adlandırılan sertliğin geçmesi için 24 saat beklemesi gerekir. Taze kesilmiş etin pişmesi zordur, hazımsızlık oluşturabilir. Bu nedenle özellikle mide barsak hastalığı olan bireyler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidirler?  tavsiyesinde  bulunuyorlar?

Açıklamalarında  et ve hamurlu yiyeceklerin tüketiminin bayramda artması;buna karşılık sebze, meyve ve kurubaklagil tüketiminin azalmasının mide ve bağırsaklarda önemli sorunlar yaratabileceğine  dikkat  çeken uzmanlar  kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı gibi problemleri olanların az yağlı etleri tercih etmesi gerektiğini  hatırlatıp, özellikle kelle, paça, ciğer gibi sakatatların kolesterol içeriği yüksek olduğu için tüketilmemesi gerektiğini  vurgulayarak   ?Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan bireyler kurban bayramında, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmelidir. Aynı zamanda kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdırlar.? İfadesini  kullanıyorlar?

Uzmanların uyarılarda bulunduğu bir diğer konu  is etlerin  pişirilme ve saklanma yöntemleri ile ilgi? Uzmanların bu konular ve  Kurban Bayramı´nda dikkat edilmesi gereken diğer uyarıları şöyle sıralıyorlar...  Etler küçük parçalara ayrılarak, temiz buzdolabı poşeti ile buzdolabının buzluk kısmında saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta ( ? 2 ºC ) birkaç hafta, derin dondurucuda ise (-18 ºC ) daha uzun süre ile saklanabilir.

Etlerin çözünmesi buzdolabının alt bölmesinde sağlanmalıdır. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından önemlidir.

Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih etmeyin.

Kavurma, kızartma gibi yağlı etler tüketilmemelidir.

Et ile yapılan yemeklere ekstra yağ eklenmemeli, et kendi yağıyla pişirilmelidir.

Şerbetli, hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

Günlük (2-2.5 lt) su tüketimine dikkat edilmelidir.