DİKKAT UZMANLAR UYARIYOR!

?GEREKSİZ ANTİBİYOTİK, ÇOCUKLARDA ASTIMI TETİKLİYOR?

Sağlık 29.12.2018 17:52:16 0

Editör

Haber Merkezi

DİKKAT UZMANLAR UYARIYOR!
Haberi Sesli Oku

Uzmanlar gereksiz antibiyotik kullanımının çocukların sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek vatandaşları uyarıyorlar? Sağlık Bakanlığı´nın antibiyotikler konusunda yaptığı yeni düzenlemenin alerjik hastalar için de faydalı olduğunu belirten uzmanlar özellikle doğumdan sonra kullanılan antibiyotiklerin astım ve alerjik hastalıkları artırdığının altını çizerek anne babalara gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmalarını tavsiye ediyorlar?

Astım ve alerjik hastalıkların gelişmesinde genetik faktörler kadar gereksiz kullanılan antibiyotikler de etkili olduğuna dikkat çeken uzmanlar faydalı mikropları da öldüren antibiyotiklerin, gereksiz kullanıldığında bağışıklık sistemini zayıflatıp, astım ve alerjik hastalıklara davetiye çıkarttığını hatırlatarak ebeveynlere sık sık uyarılarda bulunuyorlar?

İnsan vücudunun iki ayrı bağışıklık sistemi olduğunu, birinin alerjiye eğilim yaratan bağışıklık sistemi, diğerinin ise mikroplara karşı vücudu koruyan bağışıklık sistemi olduğunun altını çizen uzamanlar ?Doğumda hafif derecede alerjiye eğilim yaratan bağışıklık sistemi baskındır. Doğumla birlikte vajinadaki ve dışkıdaki flora ile karşılaşma, mikroplara karşı olan bağışıklık sistemini devreye sokar ve alerjiye eğilim azalır. Çocuğun bağışıklık sistemi gelişirken az mikropla karşılaşması ve mikroplarla karşılaşsa da hemen antibiyotik kullanmaya başlanması, alerjik hastalıkları arttırır. Çünkü bağışıklık sistemi zayıflayınca alerji artar, alerji artınca bağışıklık sistemi zayıflar. Gribal enfeksiyonlar, virüsler nedeniyle geliştiği için antibiyotikler yarar sağlamaz. Özellikle 2 haftayı geçmeyen ve ateşsiz olan öksürük durumlarında antibiyotik kullanımına gerek yoktur? ifadesini kullanıyorlar?

Anne veya babada astım, alerjik nezle, egzama gibi herhangi bir alerjik hastalık varsa çocukta alerjik astım gelişme riskinin %30-50 arasında olduğuna dikkat çeken uzmanlar hem anne, hem de baba da alerjik hastalık varsa, çocukta alerjik astım gelişme riskinin ise %50-80 arasında olduğunun altını çiziyorlar? Genetik faktörlerin yanı sıra özellikle obezitenin astım gelişmesine katkısının büyük olduğunu sözlerine ekleyen uzmanlar yağ hücrelerinin astım gelişimine neden olan maddeler salgıladığını belirterek ?Alerjik hastalıklarda aşı tedavisi çok etkilidir. Astımlı veya alerjik nezleli çocuklarda alerjiye karşı tolerans oluşturmak için kullanılır. Aşı tedavisi ilaç gereksinimini azaltır veya ortadan kaldırır, yeni alerjilerin gelişmesini önler ve hayat kalitesini artırmaktadır. Çocuklarda aşının etkisi yetişkinlere göre çok daha fazladır. Çünkü çocuklarda immun sistem değişim içindedir? değerlendirmesinde bulunuyorlar?