Tarih: 14.10.2014 23:00

DİRENÇLİ BİR KIŞ İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ

Facebook Twitter Linked-in

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi  Sağlık Bilimleri Fakültesi  Beslenme ve Diyetetik  Bölümü  öğretim görevlilerinden Yrd. Doç.Dr.  Gülşah Kaner   haber ekibimize yaptığı değerlendirmede  kış mevsiminde nasıl daha dirençli olabileceğimiz ve  mikropları  alt etmek için  nasıl bir beslenme programı uygulamamız gerektiği  konusunda  detaylı  bilgilendirme yaptı…

“Beslenme yaşam boyu önem verilmesi gereken bir konu ama bunun önemini hastalıklar ortaya çıkınca anlıyoruz. Kış mevsiminin kendini hissettirmesiyle soğuk algınlığı, nezle, grip sıklıkla görülüyor. Yaz mevsiminden kışa geçişte bağışıklık sistemimiz yani vücudu dış etkenlere karşı koruyan yapı zayıflıyor. Bu nedenle kış aylarına girerken bağışıklık sistemimizin korunması, hastalıklara yakalanmamak ve vücudumuzun sağlıklı bir şekilde fonksiyonlarını sürdürmesi için kışa özel bir beslenme programı uygulamalıyız” diyerek söze başlayan  Yrd. Doç. Dr. Kaner   sözlerinİi şöyle sürdürdü…  “Enfeksiyonlara yakalanmamak için vitamin ve minerallerden zengin beslenmeliyiz. Özellikle A, C, B6, E vitamini ve çinko, selenyum minerallerinden zengin olan kış sebzelerinden brokoli, lahana, brüksel lahanası, kırmızı lahana, karnabahar, havuç, marul, yeşil biber, roka, sarımsak, soğan ve meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elmadan bir veya birkaçı günlük beslenmemizde yer almalı”

 

 Nuh Naci Yazgan Üniversitesi  Öğretim Üyesi  Yrd. Doç. Dr. Gülşah Kaner  kış ayları süresince  durağan biğr yaşam tarzı benimsendiği  için kilo  kontrolünün güçlendiğine de dikkat çekerek , aşırı kilo alımlarını önlemek adına yapılması gerekenleri sıralarken de şunları kaydetti…   “Kış gecelerinde televizyon karşısında geçen zamanın da artmasıyla kişi daha fazla yeme isteği duyar. Yağlı, şekerli, hamurlu yiyecekler yerine taze sebze ve meyve tercih edilmeli.  Güneş ışığını daha az almamız nedeniyle daha mutsuz oluruz, bu nedenle de kışa doğru depresyon vakaları artar. Sinir sistemimizin güçlenmesi için haftada en az iki kez balık tüketilmeli, günde 10-15 adet fındık veya badem gibi kuruyemişler yenilmeli.   Daha çok çocuklar ve kadınlarda görülen, üşüme, halsizlik, baş dönmesiyle kendini gösteren demir eksikliği de kışın artıyor. Günlük beslenmelerinde et, kurufasulye, yeşil mercimek, barbunya, nohut, yeşil yapraklı sebzelerden destek alınmalı ve beraberinde demirin emilimini hızlandırmak için limon suyu içeren salata tüketilmeli.  Bitki çayları da kışın hem içimizi ısıtacak hem de içeriğindeki yararlı maddeler bizleri hastalıklara karşı koruyacak. Kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, rezene, nane-limondan günde 1-2 fincan içmekte fayda var.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —