Tarih: 30.03.2016 00:13

DİŞ HEKİMİ HASAN BASRİ ŞAHİN:

Facebook Twitter Linked-in

Diş Hekimi Hasan Basri Şahin, çocuklarda ağız ve diş sağlığı eğitiminin hangi yaşlarda başlaması ve nasıl yapılması konusunda haber ekibimiz aracılığı ile anne ?babalara tavsiyelerde bulunarak ? Ağız sağlığı ve diş bakımı bilinci çocuk yaşlarda kazandırılmalı. Dental ?fobi yani diş doktoru korkusunu önlemek için de yine çocuklar küçük yaşlarda diş hekimine götürülerek onlarla oyunlar oynayarak kaynaşması temin edilmelidir? ifadesini kullandı?
Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın sağlığı her şeyden önce gelir. Çocuklarımızın sağlıklı gelişimde ise ağız ve diş sağlığının önemi çok büyüktür. Çocuklarımıza ağız sağlığı ve düzenli diş bakımı alışkanlığı kazandırmak için öncelikle anne babanın bu bilince erişmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar çocuk anne ? babasından gördüğünü uyguladığının altını çizerek her şeyin anne babada başladığının vurguluyorlar? Peki çocuklar ile yetişkinler arasında ağız bakımında bir fark var mı? Bu sorunun cevabını almak için kapısını çaldığımız Diş Hekimi Hasan Basri Şahin, haber ekibimiz aracılığı ile anne babalara çocuklarda ağız ve diş sağlığı bilinci kazandırma konusunda tavsiyelerde bulunarak şunları kaydetti? ?Öncelikle anne ve babanın çocuklarına ağız bakımıyla ilgili gösterdikleri şeyler önemli. Çocukların ana dişi değil de süt dişi çıktığı andan itibaren, çocukların oral hijyeni başlamaktadır. İlk süt dişi çıkması, 9 ay ile 12 ay arasında çıkar. Aileler, çocuklarını 3,5 yaşına kadar yapışkanlı yiyeceklerden uzak tutmalı. Özellikle çocuklara 3,5 yaşına kadar su ile gargara veya gazlı bez ile dişlerini silerek oral hijyen eğitimi bu şekilde başlamalı aile açısından. Daha sonra çocukların ellerine oyuncak diş fırçası vererek bu alışkanlık başlatılmalı. Çocuklar süt dişlerini dene tahtası gibi kullanarak, 6 yaşında çıkacak anadişlerine hazırlık yaparlar. Bu sayede çocuklar, sabah ve akşam diş fırçalaması gerektiğini öğrenirler. 6 yaşından sonra artık süt dişler yerini ana dişlere bırakmakta ve dişlerin aralıkları sıklaşacağı için bu yaşlarda mutlaka diş ipi eğitimine de başlanmalıdır.?
Diş Hekimi Şahin sözlerinin devamında ayrıca, diş hekimlerine sadece ağız sağlığı bozulduğunda gelinmemesi gerektiğini de hatırlatarak ?Hekimlikte hastanın tedavisi bizim ikinci görevimizdir, bizim asıl görevimiz hastalıktan korumak. Yani hastalıktan korunma şekillerini insanlara öğretmektir. Dolayısıyla diş hekimlerine dişlerimiz, çürüdüğü ve ya ağrıdığı zaman gelinmemeli, bizim yanımıza hastalıktan korunmak ve ya çok ilerlememiş hastalıkların tedavisi için gelinmeli. Hastalar bize geldiği zaman 6 aylık periyotlar ile gelmeli, çocuklarda da bu periyot, 3 ay da bir kontrole gelmesi gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta daha var, çocukların dental fobisi olmaması için, hatta sadece dişçi korkusu değil, hastane korkusu, hemşire korkusu, iğne korkusu olmaması için çocukların hastanelere sadece canı yanmak için değil, kontrol amaçlı gittiğini bilmesi gerekiyor. Hiçbir şey olmasa dahi çocuklar buraya gelmeli, bizimle oynamalı ve diş hekimlerinin korkulacak bir şey değil aslında düzenli gidilmesi gereken bir yer olduğunu bilmesi gerekiyor.?
İfadesini kullandı?
HABER: M. EMRE KİPMAN



29 MART 2016 KAYTV HABER paylaşan: kaytv

Orjinal Habere Git
— HABER SONU —