DİYABET SİNSİ BİR HASTALIKTIR

ENDOKRİNOLOJİ UZMANI DR. DOĞAN: “ÜLKEMİZDE 11 MİLYON DİYABETLİ VAR”

Sağlık 28.11.2019 16:50:00 0

Editör

Haber Merkezi

DİYABET SİNSİ BİR HASTALIKTIR
Haberi Sesli Oku

Dünya genelinde başlıca ölüm nedenlerinden biri olarak kabul edilen ve pençesine düşen insan sayısı her geçen gün artan ’Diyabet’  hastalığı ile ilgili olarak haber ekibimize değerlendirmelerde bulunan Acıbadem Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Hatice KaraköseDoğan, diyabetin tüm organları olumsuz etkileyen sinsi bir hastalık olduğunun altını çizerken ülkemizde 11 milyon diyabetli olduğunu kaydetti.

Acıbadem Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Hatice KaraköseDoğan yaptığı değerlendirmede diyabetin sağlığı tehdit eden geniş bir hastalık listesini de beraberinde getirdiğinin altını çizerek “Diyabet tüm vücudu etkileyen ve ciddi sonuçları olan bir hastalıktır. Ülkemizde ve dünyada çok yaygın olan ve ayrıca yaygınlığı gittikçe artan bir hastalıktır. Bu nedenle diyabet tüm organlarımızı etkiler. Kötü sonuçları tüm organlarda görürüz. Örneğin böbrek yetmezliğine neden olur, körlüğe ve kalp krizine yol açar. Organ kayıplarına neden olabilir. Şöyle rakamlarla ifade etmek istersek bir kişiye diyabet tanısı konduğunda yaşam beklentisi otomatik olarak %30 azalmış demektir. Ayrıca kalp hastalıklarına bağlı ölümler diyabet hastalarında 2-3 kat artmıştır. İnme riski iki kat artmıştır. Diyabet hastalarının %30’unda körlük gelişebilir. Ayrıca diyaliz hastası dediğimiz son dönem böbrek yetmezliği olan ve diyaliz ihtiyacı olan hastaların %40’ı diyabet nedeniyle diyaliz hastasıdır. Gördüğümüz gibi bütün organlarımızı etkileyen ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle tüm dünya ve ülkemiz içinde önemlidir.”değerlendirmesinde bulundu…

Ülkemizde her yedi kişiden birinde diyabetli olduğunu bu sayınında 11 milyonu bulduğunu sözlerine ekleyen Dr. Doğan sözlerini şöyle sürdürdü  ”Diyabet ülkemizde ve dünyada katlanarak artmaktadır. Örnek verecek olursak 2000 yılında dünyada 171 milyon diyabetli sayısı var, bu 30 yıl sonra iki katına çıkacak gibi hesaplanmıştı ancak şimdi bakıldığında dünyada toplam 425 milyon diyabetli var. 30 sene sonra da bu sayı 600 milyonu geçecek şekilde öngörülüyor ve belki de bundan daha fazla olacak. Yani sayı hep beklenenden daha hızlı artmaktadır. Ülkemiz için bahsedecek olursak diyabet sıklığı yetişkin nüfusta %13,7’DİR. Bu her 7 kişiden birinde diyabet var. Bizde de çok hızlı arttığını biliyoruz. 12 yıl içerisinde öncekine göre ülkemizde de diyabet sayında %90 bir artış var. Bu verdiğim rakamlarda 2011 yılında yapılmış bir çalışmanın sonucudur. Bugün için düşünürsek ülkemizde 11 milyon diyabetli var diyebiliriz. İşin en önemli tarafı da diyabet olduğunu bilen nüfus kadar diyabet olduğunu bilmeyen kişiler var. Dünyada da durum aynıdır, 425 milyon diyabetliye karşılık 350 milyon kadar kişi de diyabet riski altındadır. Diyabet sinsi bir hastalıktır. Çünkü erken dönemlerde hastalığın başlangıcında genelde şikâyet yapmaz. Özellikle hastayı doktora götüren sebep ağrılardır. Genellikle bildiğimiz çok su içme çok idrara çıkma, ağız kuruması, kilo kaybı, halsizlik vs. gibi bazı belirtilerde şikâyetler genellikle yoktur. Kan şekeri ciddi rakamlara ulaştıktan sonra çoklukla olur. Dolayısıyla diyabet hastasında tanı koyduğumuz zaman aslında bunun gerisinde en az bunun 3 veya 5 yılı olduğunu kabul ediyoruz. Dolayısıyla demek ki daha erken tanımak lazımdır. Bazı hastalarda çok yüksek kan şekeri rakamlarında bile hiç şikâyet olmayabiliyor. Tesadüfen kan tahlilinde görülebiliyor. Ya da hasta diyabetin sonuçları ile gelebiliyor.”