Uzmanlara göre ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesiyle birlikte oruç tutanların günde 16 saati bulan susuz kalma durumu, bazı kişilerde ürolojik sorunlara ve böbrek sağlığının bozulmasına yol açabiliyor. Bu dönemde böbrek taşı oluşma riski de arttığı için sahur ve iftar vakitlerinde yeterli su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğinin önemle altını çizen Acıbadem Kayseri Hastanesi Diyetisyeni Esra Kula böbrek sağlığı için Ramazan ayına bol bol su tüketilmesi tavsiyesinde bulundu?
Uzmanlar Ramazan´da, özellikle sıcak havaların da etkisiyle susuz kalmanın kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek ; böbrekler için susuz kalmanın riskli olduğunun altını çiziyorlar. Özellikle bu yıl 17 saat oruç tutulacağını hatırlatan uzmanlar "İftardan sahur vaktine kadar aralıklarla sürekli sıvı almak lazım. Yani açık çay ya da diğer meşrubatları içebiliriz ama bunların içinde vücudumuza en yararlı olan sudur. Bolca su içmek gerekiyor? değerlendirmesinde bulunurken daha detaylı bilgi alamak için kapısını çaldığımız Acıbadem Kayseri Hastanesi Diyetisyeni Esra Kula böbrek sağlığı için Ramazan ayına bol bol su tüketilmesi tavsiyesinde bulundu?
Diyetisyen Kula "Birincisi sahurlarda acele etmeden, son dakikalara bırakmadan, rahat rahat sindirecek şekilde insanların karnını doyurması lazım. Protein bakımından biraz zengin gıdalarla bol miktarda sıvı tüketmek gerekiyor. Bunu sadece sahur vaktinde tüketemeyiz. İftardan sahur vaktine kadar aralıklarla sürekli sıvı almak lazım. Yani açık çay ya da diğer meşrubatları içebiliriz ama bunların içinde vücudumuza en yararlı olan sudur. Bolca su içmek gerekiyor? ifadesi kullandı?
Acıbdem Kayseri Hastanesi Diyetisyeni Kula sözlerinin devamında; İftarda da yine acele etmeden bir çorba veya hafif bir yiyecekle iftarı açıp, sakin biçimde aşırıya kaçmadan karın doyurmak, bunu da iyice sindirerek, yavaş ve bol sıvı almaya devam ederek yapmak gerektiğini vurguladı.
Toplum içerisinde şeker, kalp ve benzeri hastalıkları bulunanların olduğunu da altını çizen Kula bunlar dışında çok yaşlıların da oruç tutma konusunda aile hekimlerinden veya rahatsızlıkları sebebiyle kendilerini izleyen bir uzman hekimden görüş almalarının uygun olacağını sözlerine ekledikten sonra en az iki litre su tüketmemiz gerektiğini ifade edip, bol miktarda meyve -sebze tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi?
İftarda ve sahurda tuzlu ? salamura gıdalardan uzak durulması gerektiğini de hatırlatan Kula pastırma ve sucuk içinin de dikkatli tüketilmesi tavsiyesinde bulundu?
Kula sözlerinin sonunda ağız kokusunu önleme konsun da da önerilerde bulunarak sahurda yeşil nane, karanfil gibi maddelerin tüketilmesinin kötü kokuyu önlemde etkili olabileceğini kaydedip, diş fırçalamasının kesinlikle ihmal edilmemesinin altını çizdi?.
HABER : S. ERDOĞAN
(29 MAYIS 2017) DİYETİSYEN ESRA KULA:
?RAMAZAN´DA BÖBREK SAĞLIĞINIZ İÇİN BOL SU İÇİN?
Kayseri Haber Gazetesi
Orjinal Habere Git