DOÇ.DR. MUZAFFER KEKLİK: “SAĞLIKSIZ PİŞİRİLİMİŞ ETLER KANSERE DAVETİYE ÇIKARTIYOR”
Doç Dr. Muzaffer Keklik, et tüketiminin çok olduğu Kurban Bayramında sağlıksız şekilde pişirilmiş kırmızı et tüketen bireylerde barsak ve mide kanserine yakalanma riskinin yüksek olduğuna dikkat çekerek vatandaşlara dikkatli olmaları tavsiyesinde bulundu.
İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Muzaffer Keklik, Kurban Bayramı vesilesi ile vatandaşları sağlıklı beslenme konusunda uyarıp, bayram boyunca yoğun et tüketiminin sebep olacağı toksin etkisini azaltmak için bol miktarda meyve-sebze tüketmelerini ve yine bol miktarda su içmelerini tavsiye ederek şunları kaydetti.
“Bayramda tansiyonu, kolesterolü ve kan şekerini yükseltmemek için güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalı, bir öğünde aşırı miktarda yemekten kaçınılmalı, az ve sık sık beslenilmelidir. Diyabet hastaları bayram şekeri, çikolata ve tatlılardan uzak durmalı, tatlı tercih edeceklerse sütlü tatlıları seçmelidir.
Çalışmalar, sağlıksız şekilde pişirilmiş kırmızı et tüketen bireylerde barsak ve mide kanserine yakalanma riskinin yüksek olduğunu göstermiştir. Etin ateşe yakın olarak pişirilmesi hem kanserojen öğelerin oluşumuna neden olur, hem de B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar. Izgara yapılacaksa, etlerin kömürleşmemesine dikkat edilmeli, yavaş ve düşük ısıda pişirilmelidir. Etler kavrularak veya kızartarak pişirilmemeli, kuyruk yağı, tereyağı gibi doymuş yağlar kullanılmamalıdır. Haşlama ve fırında pişirme daha sağlıklıdır.
Yüksek kolesterolü ve kalp-damar hastalığı olan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.
Kurban Bayramı boyunca yoğun et tüketiminin sebep olacağı toksin etkisini azaltmak için bol miktarda meyve-sebze tüketilmeli ve bol bol su içilmeli”