?DONDURMAYI KALİTELİ YERLERDEN ALIN?
?Yaz aylarının vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olan dondurmanın içindeki mineral ve vitaminlerle
besleyici bir gıda maddesi olduğunu ancak sağlıksız koşullarda üretilen ve satılan dondurmaların ciddi
sağlık sorunlarına ve zehirlenmelere neden olabildiğini vurgulayarak vatandaşları uyaran Lokanta ve
Pastacılar Esnaf Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve yılların dondurma ustası Muammer Şahan haber ekinimiz
aracılığı ile ilimiz sakinlerine seslenerek
?Dondurmayı kaliteli yerlerden alın? tavsiyesinde bulundu?
Yaz sıcaklarının en etkili serinleticilerinden biri olan dondurma her yaştan tüketicinin gözdesi olmaya
devam ederken ilimizdeki dondurma kalitesini araştırmak adına Kayseri Lokanta ve Pastacılar Esnaf Odası
Yönetim Kurulu Üyesi Muammer Şahan?ın bilgisine başvurduk.
Dondurma ustası Şahan, 4 mevsim 7?den 70?e herkesin rahatlıkla tüketebileceği ve kalsiyum ile fosfor
yönünden çok faydalı olan bir besin olduğuna dikkat çekerek, ? dondurma sütten yapıldığı için çocukların
gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle hamile bayanlara daha çok fayda sağlamaktadır? dedi.
Şahan, dondurmanın 4 mevsimde tüketilmesi gerektiğini vurgu yaparak, ? dondurma eğer kaliteli olursa çok
sağlıklı bir besindir. Dondurma tüketimi sadece yazın derin 4 mevsim tüketilmesi gerekir. Dondurmanın
içinde buz olmayacak ve saf süt, salep olacak katkı maddesi olmayacak. Bu yüzden dondurmayı yaz kış
tüketilmesi gerekir? dedi.
Sözlerinin devamında Şahan, ?yetkililerden yarım istiyoruz. Yaz geldiğinde Sokak aralarında cadde
başlarında mantar gibi türeyen dondurmacılar oluyor. Sokak ve mahalle aralarında dondurma satanların
hijyen belgesi yok. Dondurmanın hiçbir şeyinden anlamıyorlar. Para kazanmak maksadıyla dondurma satmaya
çalışıyorlar. Bu da insanları sağlık açısından olumsuz etkiliyor. Çünkü sokak arasındaki dondurmacılar
kullandıkları malzemeleri yıkamadıklarında bakteri oluşuyor. İnsan sağlığı açısından hasta yapıyor. Ve
çocuklar içinde son derece tehlikelidir. İnsanlarımızın sağlığı açısından gelişi güzel yerlerden
dondurma almaktansa, kaliteli markalı yerlerden dondurma tüketmek daha sağlıklıdır. Dondurmayı kaliteli
yerlerden alın. Dondurmanın kalori oranı diğer tatlılara göre oldukça düşüktür. Gene de tüketeceğiniz
dondurmanın 150 kaloriyi geçmemesi gerekiyor. Bunu nasıl ayarlayacağınıza emin olamıyorsanız porsiyonu
küçültmekte fayda var. Açık değil de paketlenmiş dondurmaları tüketmeyi tercih ediyorsanız dondurmanızın
şeker oranına dikkat etmelisiniz. Toplu halde, fabrikasyon usulü üretilen dondurmaların yapımında
kullanılan malzemelere bakıldığında, dondurmanın yapımında süt veya süt tozunun yanı sıra; şeker, glikoz
şurubu gibi tatlılık verici maddeler, bitkisel yağ ve süt yağı, çeşidine göre çikolata, kakao, meyve,
fındık-fıstık, karamel gibi besinler, sahlep, kıvam verici, doğal ve doğala özdeş aromalar bulunuyor.
Tükettiğiniz dondurmanın içinde, sütten daha çok süt tozu, meyveden daha çok tatlandırıcılar varsa; bu
dondurmanın faydalarından öte zararından bahsetmek daha doğru olur. Çünkü bu şekilde tükettiğiniz
dondurmanın bize getirisi, daha çok katkı maddeleri ve tatlandırıcılar olacaktır? ifadelerini kullandı.