Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporuna göre, 2030 yılına kadar dünya genelinde sıcaklıkların 1,5 derece artması bekleniyor.
Günümüzde fosil yakıtların kullanımının giderek artması,hızlı şekilde artan dünya nüfusu ve insanların tüketim eğiliminin artması gibi sebeplerden küresel ısınma gün geçtikçe artıyor.
İnsanlar, dünyanın sanayi öncesi döneme göre yaklaşık 1 derece ısınmasına sebep oldu. Küresel ısınma şimdiden kuraklık ve seller gibi aşırı hava olayları, deniz seviyesinde yükselme ve Kuzey Buz Denizi’nin erimesi gibi etkileriyle hayatımıza giriş yapmış durumda.
Kıtlık olması kaçınılmaz
Artan sıcaklıklar birçok türün yok olmasına neden oluyor ve doğal denge bozuluyor. Bu, biyolojik çeşitliliğin kaybına yol açarak ekosistemlerin sağlığını tehdit ediyor. Tarım sektörü, sıcaklık artışları ve düzensiz yağışlar nedeniyle büyük zorluklar ile karşı karşıya. Bu durum, gıda üretiminin azalmasını ve dünya genelinde gıda güvenliği sorunlarını beraberinde getiriyor.
Bu yüzden, tarım, enerji, sanayi, bina, ulaşım ve şehirlerde fosil yakıtların kullanımının azaltılarak yenilenebilir enerjinin kullanım alanlarını çoğaltmak ve tüm bu alanlarda hızlı ve geniş kapsamlı değişikliklerin hayata geçirilmesi gerekiyor.