Eğitim-Sen üyeleri, 2013-2014 eğitim-öğretim yılının açılmasının ardından eğitim sisteminde sorunlar olduğu gerekçesiyle, sendika binasından Cumhuriyet Meydanına kadar yürüdü.
Yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanında basın açıklaması yapan Eğitim - Sen Kayseri Şube Başkanı Sedat Ünsal, “2013 - 2014 eğitim - öğretim yılı, yıllardır acil çözüm bekleyen, özellikle geçtiğimiz yıl başlayan eğitimde 4+4+4 dayatmasının daha da derinleştirdiği yeni sorunlarla birlikte bugün resmen başlamıştır. Eğitim sistemi okul öncesinden yükseköğretime kadar, iktidar partisinin siyasal - ideolojik çizgisine uygun olarak biçimlendirildiği bir dönemde eğitimde yaşanan ve giderek artan sorunlara kalıcı çözümler üretilememiştir. 2013 - 2014 eğitim - öğretim yılı başında okullarda en çok gözlenen sorunlar, 4+4+4 sonrası okulların dönüştürülmesi kararları ile başlayan ve halen devam eden sorunlardır” diye konuştu.
Yaşadıkları sorunları söyleyen Ünsal, “Eğitimde 4+4+4 dayatması ile birlikte yaşanan okul dönüşümleri sonucunda öğretmenler ve öğrenciler resmen sürgün edilmiştir. Okul değişiklikleri ile öğrenciler arkadaşlarından, norm fazlası durumuna düşürülen öğretmenler okullarından ve öğrencilerinden koparılmıştır. Okulöncesi eğitimde olması gereken 72 ay öncesi çocukların hala ilkokula kayıtlarının yapılması, bu durumdaki öğrencilerin tüm eğitim yaşantısını olumsuz etkileyecektir. Okullarda fiziki altyapı ve donanım eksiklikleri sürmekte, bu durum başta kalabalık sınıflar olmak üzere çeşitli sorunları beraberinde getirmektedir. Yeni ortaöğretime geçiş modeli ile 8. sınıfta 12 merkezi yazılı sınav getirilerek öğrencilerin yaşadığı stres daha da arttırılmıştır. Sistem değişikliğinden en olumsuz etkilenecek olanlar kesimler yine ekonomik durumu iyi olmayan öğrenciler olacak, ekonomik durumu iyi olanlar dershaneler ve özel derslerle avantajlı hale gelirken, yoksul ailelerin çocukları meslek liseleri ve imam hatiplerin yolunu tutmak zorunda kalacaktır. Yıllardır eğitime yeterli bütçe, okullara ihtiyacı kadar ödenek ayrılmaması nedeniyle, her eğitim - öğretim yılı başından itibaren velilerin cebinden yaptıkları eğitim harcamaları katlanılamaz hale gelmiştir. Bu yıl çocuğunu ilkokulda okutacak olan bir öğrenci velisi yıl boyunca ortalama 3 bin 602 TL eğitim harcaması yapacaktır" şeklinde konuştu.
‘Herkese eşit, parasız ve nitelikli eğitim hakkının gerçekleşebilmesinin temel koşullarından olan her çocuğun kendi anadilinde eğitim alması sağlanmalıdır’ diyen Ünsal, “Eğitimde ayrımcılığa ve dayatmalara son verilmeli, evrensel bir hak olan herkesin anadilinde eğitim alma hakkına saygı gösterilmelidir. Eğitim Sen olarak, yıllardır çeşitli platformlarda sık sık dile getirdiğimiz, zorunlu din dersleri uygulamasına son verilmesi ve herkesin anadilinde eğitim hakkının somut olarak hayata geçirilmesi konusundaki ısrarımız, bu konularda somut adımlar atılıncaya kadar mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız. Eğitim sistemi içindeki tüm ayrımcı, dışlayıcı, cinsiyetçi ve farklılıkları yok sayan tek tip birey yaratma çabalarının asla başarılı olamayacağının bilinmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.