EN YENİLİKÇİ ÜNİVERSİTELER ARASINDA 13. SIRAYA YÜKSELDİ
TÜBİTAK´ın üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıralandığı ?Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2015 Yılı Sıralaması? açıklandı. ERÜ bir önceki yıla göre sıralamasını sekiz sıra yükselterek 152 üniversite arasında 13. sırada yer aldı.
TÜBİTAK tarafından, üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıralandığı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2015 yılı sıralaması Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından TÜBİTAK´ta düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Üniversitelerin, Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Yetkinliği, Fikri Mülkiyet Havuzu, İşbirliği ve Etkileşim, Girişimcilik ve Yenilikçilik Kültürü, Ekonomik Katkı ve Ticarileşme olmak üzere 5 puan kategorisine göre değerlendirildiği ve en yüksek puana sahip 50 üniversitenin listelendiği sıralamada ERÜ devlet üniversiteleri arasında 8. sırada, tıp fakültesi olan üniversiteler arasında ise 2. sırada yer aldı.
Bu yıl dördüncüsü açıklanan Endeks çalışmalarına, YÖK ve TÜİK´in yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TPE, Kalkınma Bakanlığı, TÜBA, TTGV, KOSGEB ve üniversitelerin katkı sağladığı endekse göre ERÜ, bir önceki yıla göre toplam puanını %32,24 oranında artırırken, Girişimcilik ve Yenilik Kültürü Kategorisi´nde tüm üniversiteler arasında 14,8 Puanla 1. sırada yer aldı. Törende yaptığı konuşmasında Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi´nin amacının üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performansını ölçmek olduğunu belirten Bakan Işık, bu endeks ile üniversitelerde girişimcilik ve yenilikçilik faaliyetlerinin teşvik edilmesinin amaçlandığını ifade etti. Bakan Işık, üniversitelerin rekabet etmeleri gerektiğini de belirterek, "Bu endeksi açıklamamızın önemli nedenlerinden biri de budur. İsteğimiz, arzumuz, Türkiye´de dünya ile yarışan üniversitelerin sayısının çoğalması. Şu anda bir elin parmaklarını geçmeyen üniversitemiz var dünyayla yarışan. Hâlbuki Türkiye gibi potansiyeli güçlü bir ülkenin, dünyada ilk 400´de en az 10´un üzerinde üniversitesinin olması gerekiyor" diye konuştu.
Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi´ni çok önemsediklerini vurgulayan Işık, 4 yıl önce başlattıkları endeks çalışmasının bugün kamuoyu tarafından merakla beklenen bir sıralamaya dönüştüğünü bildirerek Türkiye´nin mutlaka bilgiyi ve teknolojiyi üreterek, katma değere yansıtması gerektiğinin altını çizdi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ERÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Çakır ise, ERÜ´nün bilimsel başarı ve üretkenlikte ülkemizin önde gelen üniversiteleri arasında yer aldığını belirterek, ERÜ´de yürütülen bilimsel araştırmaların ülkemiz için daha fazla katma değer yaratması ve ERÜ mensubu araştırmacı ve öğrencilerin girişimciliğinin desteklenmesi konusunda önemli çalışmalar yürütmekte olduklarını ifade etti.. Prof. Dr. Hamza Çakır, ülkemizin bilim ve teknoloji politikaları ile uyumlu olarak yürütülen kapsamlı çalışmalar ve stratejik yönetim anlayışı ile sürdürülen gayretler sonucunda önümüzdeki birkaç yıl içerisinde dünyanın ilk 500 üniversitesi arasında yer alabilmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.