?İNSAN HAKLARI İLE İLGİLİ DAHA REEL UYGULAMALAR GEREKLİ?
?10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü´ tüm dünyada insan hakları ihlallerinin ayyuk çıktığı olayların gölgesinde kutlanırken, Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Cengiz Gül, Gazeteciler Cemiyet´nde bir basın açıklaması gerçekleştirerek ?İnsan haklarının dilimizden şu günlerde insan haklarının nasıl anlaşıldığı ya da anlaşılması gerektiğiyle ilgili daha işe yarar pratik söylemler ve uygulamalar hayata geçirmemiz gerekiyor? ifadesini kullanarak söylemlerin hayata geçmesi gerektiğinin altını çizdi?
?10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü´ nü vesile bilen Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Gül, Kayseri Gazeteciler Cemiyetinde, ilimizin medya mensuplarıyla buluşarak, 10 Aralık gününün önemine binaen açıklamalarda bulundu. Prof.Dr. Gül yaptığı değerlendirmede İnsan Hakları Mahkemelerinin Türkiye´nin aleyhine dönük kararları olduğunun altını çizerek ?İnsan haklarının dilimizden düşürülmediği bir ortamda İnsan Hakları Günü´nün ve haftasının yaşanacak olduğu şu günlerde insan haklarının nasıl anlaşıldığı ya da anlaşılması gerektiğiyle ilgili daha pragmatik daha işe yarar pratik söylemler ve uygulamalar hayata geçirmemiz gerekiyor? diyerek ihlallerini önlenmesi adına daha gerçekçi davranışlar geçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi?
Prof.Dr. Gül sözlerinin devamında , insan haklarının daha farklı bir bakış açısıyla nasıl ele alınabileceğine dikkat çekerek şunları kaydetti? ?Şimdi burada felsefi dini teorik yönüyle ilgilenmektense güncel, elle tutulur, insan haklarının belki ihlallerinden söz ederek, insan haklarının daha farklı bir bakış açısıyla nasıl ele alınabileceğine ilişkin bir şeyler yazabiliriz. İnsan haklarının özünde insan onuru kavramı ve olgusu var. İnsan onuru dini bir söylem de olan eşref-i mahlûkatın yaratılmışların en şereflisi en eşrefi olmak kaydıyla insana verilmiş bir vasıf. İnsan onurunu karşılayan bir ifadedir. Doğal hukukçu tabi hukukçu olmak kaydıyla sırf insan olarak doğmuş olarak doğuştan sahip olduğu haklar devredilmez, vazgeçilmez ve hiçbir dini dili ırkı, herhangi bir ayırt edici niteliğe öne çıkarılmaksızın insanın sırf insan olduğu için doğuştan sahip olduğu ve otoriteler iktidarlar ve kamu yoluyla bahşedilen değil, doğuştan getirdiği hak ve hürriyetler manzumesi olarak anlıyoruz. Bir süre öncesine kadar Valiliğin İnsan Hakları Kurul üyesiydim. 3-5 yıl öncede Melikgazi Kaymakamlığı İnsan Hakları Kurul üyesiydim. Tabi orada kurul ayda bir toplanıyor. Genellikle başvuru dilekçelerini incelediğimizde beklediğimiz kadar insan haklarını şuurunun gerçekleştiğini göremesek de insanların yerel boyutta ki problemleri biraz daha ön plana taşıdığını görüyoruz. Kayseri örneğinden ziyade ülke çapında en ziyade hak ihlali nerelerde gerçekleşiyor diye genelleştirirsek Türkiye´nin İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde en çok yargılandığı ve mahkûmiyet aldığı alan adil yargılanma hakkının ve bu çerçeveden hukuki sürelerin 5-10 yılda bitmeyen yargılamaların ve uzun tutukluluk sürelerinin İnsan Hakları Mahkemesinde yargılandığı zaman Türkiye aleyhinde kararlara dönük olduğunu görüyoruz. Yakın tarihte gördük bazı davalardaki kumpas iddialarından dolayı kişilerin askeriye beraatına hükmedilmesi ve bunların içeride 3 yıl 5 yıl neyse haksız yere tutukluluk üzerine bulundurulması kişi başı sanırım 1 milyon 250 binler 1 milyon. Geriye kalan mağdur insanları değerlendirecek olursak 300 binleri bulan rakamlar ve toplamda 300 milyon liraları geçecek bir devlet bütçesine bir zararın söz konusu olduğunu görebiliyoruz.?
HABER: M. EMRE KİPMAN