Tarih: 01.07.2015 00:00

ERÜ İİBF DEKANI PROF. DR. EKREM ERDEM

Facebook Twitter Linked-in

7 Haziran genel seçimlerin neticesinde sandıktan çıkan sonucu haber ekibimize değerlendiren Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Erdem, Türkiye´de tek parti iktidarın her zaman koalisyon hükümetlerinden daha iyi sonuçlar alındığına dikkat çekerek, tek parti iktidarının özellikle birinci dönemlerinde çok iyi başarı elde ettiklerini vurgulayarak, ?Genel olarak, tek parti iktidarının ikinci ve üçüncü dönemleri gittikçe bu başarının miktar düştüğünü görüyoruz. Ama koalisyon hükümetlerinde çoğunlukla çok başarılı sonuçlar alınamıyor? değerlendirmesinde bulundu.
Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Erdem, 7 Haziran genel seçimlerden çıkan sonucun ?milletin tercihi´ olduğunu belirterek, ?Son seçim dışında ?millet´, uzun bir aradan sonra ilk kez koalisyon tablosunu ortaya çıkardı. Bu tabi bir nesil için yani 30 yaşında olanlar için sürpriz bir sonuçtur. Tek parti liderliğine alışmışlardı. Türkiye´de tek bir lider vardı. Tek başına devleti Adalet ve Kalkınma Partisi yürütüyordu. Şimdi daha ilginç bir durum var. Kıl payıyla tek parti iktidarını kaybetti? değerlendirmesinde bulunarak başladı sözlerine ?
Türkiye´de tek parti iktidarın her zaman koalisyon hükümetlerinden daha iyi sonuçlar alındığına dikkat çeken Erdem, tek parti iktidarının özellikle birinci dönemlerinde çok iyi başarı elde ettiklerinin altını çizerek ?Genel olarak, tek parti iktidarının ikinci ve üçüncü dönemleri gittikçe bu başarının miktar düştüğünü görüyoruz. Ama koalisyon hükümetlerinde çoğunlukla çok başarılı sonuçlar alınamıyor. Çünkü daha önce partiler keskin vaatlerde bulunuyorlar. İktidara geldiklerinde ise vaat ettiklerini yerine getirme imkanı bulamıyorlar. Bulamayınca seçmende söyledikleri söz arasında büyük bir fark oluşuyor. Seçmen bu sefer güvenmiyor ve bir sonraki defa partilerin notunu kırıyor? ifadelerini kullandı.
Türkiye Büyük millet Meclisine 4 partinin girdiğini hatırlatan Erdem, 3 farklı koalisyon ihtimalinin olacağını vurgulayarak şunları kaydetti? ? 2 koalisyon ihtimalinde Adalet ve Kalkınma Partisinin içinde yer aldı koalisyondur. Birincisinde Ak Parti ile MHP´dir. İkincisinde ise Ak Parti ile CHP´dir. Üçüncü ihtimal ise CHP-MHP-HDP´ nin içinde olacağı bir hükümettir. Ak Parti´nin içinde olmadığı ihtimal söz konusu olmaz. Çünkü; MHP ile HDP bir araya gelecek gözükmüyor. Öyle olunca AK Parti ile ya CHP ya da MHP koalisyon hükümeti ihtimali var. Ak Parti ve MHP tabanları açısından böyle bir hükümet kolay olacağı gözüküyor. Ama MHP böyle bir koalisyona şu aşamada yanaşmıyor. Açıkça ?Ak Parti´ye başka partinin kapsını çal başka partiyle koalisyon kur, çok zorda kalırsan gel benim kırmızı çizgilerim var´ diyor. CHP, Ak Parti iktidarla daha yapıcı bir dil kullanıyor. Ak Parti de daha yapıcı bir dil kullanıyor. İhtimal olarak Ak Parti ve CHP hükümeti gözüküyor. Tabanlar açısından bunun kabulü bakımından sıkıntı var. Çünkü; uzun yıllardır iki parti çok keskin bir dil kullandı. Ama bu iktidarın kurulması durumunda şöyle bir avantajı olabilir. Türkiye´de çok gerginleşen bir siyasi ortam var. Özellikle gezi olaylarından sonra böyle bir olay yaşandı?
Erdem, sözlerinin devamında Ak Parti-CHP veya Ak Parti-MHP koalisyon hükümeti kurulacak olursa kısa vadede ekonomiye olumsuz durum yansıtılmayacağını belirterek, ? Zaten her iki durumda da uzun vadede böyle bir iktidarın ayakta kalma ihtimali yok. En fazla 6 ay veya 1 yıl sürer. Bu koalisyonlar seçime götürecektir. Onun için uzun vadeli hedef beklemek mümkün olmaz. Kısa vadede ekonomiye böyle bir durum olumsuz etki etmez. Çünkü makro ekonomi var. Ak Parti´nin getirmiş olduğu ekonomiyi hiçbir hükümet bozmayacaktır. Bozduğu zaman yapmanın maliyeti çok daha yüksek olacaktır. Seçim vaatlerinde verilen popülist vaatler vardı zaten bunların büyük bir kısmı yerine getirme imkanı yok zaten getirmeyeceklerdir. Çünkü o vaatler uzun vadelidir. Hemen seçim olursa ekonomi çevresi açısından pek hoş karşılanmaz. Seçimin olması mutlaka maliyeti olur.Seçimin kendi maliyeti değil aynı zamanda tedirgin edecek sermaye çevreleri açısından ve yatırımların ertelenmesi bakımından olacaktır? sözleri ile erken seçim ihtimalinin güçlü şekilde devam ettiğine iaret etti?
HABER: M.Y.NACAK



30 HAZİRAN 2015 HABER paylaşan: kaytv

Orjinal Habere Git
— HABER SONU —