CUMHURBAŞKANININ HALK TARAFINDAN SEÇİLMESİ ÖNEMLİDİR
Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik ve Radyo Televizyon Ve Sinema Bölümleri Öğretim Görevlilerinden Araştırma Görevlisi Faruk Temel ve Araştırma Görevlisi Onur Önürmen´in editörlüğünü yaptığı Türkiye´de 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin ilk kitap olma özelliği taşıyan ?Cumhurbaşkanlığı Seçimi Ve Medya? yayımlandı.
Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik ve Radyo Televizyon Ve Sinema Bölümleri Öğretim Görevlilerinden Araştırma Görevlisi Faruk Temel, ?Kitabı Türkiye´nin birçok üniversitesinde doktora düzeyinde araştırmalar yapan değerli akademisyen arkadaşlarımızın katkılarıyla çıkardık. Kitabın editörlüğünü ben ve sevgili Onur Önürmen üstlendi? açıklamasında bulundu.
Kitabın Türkiye´de 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin ilk kitap olma özelliğini taşıdığını belirten Temel ?Cumhurbaşkanı seçiminin halk tarafından doğrudan yapılıyor olması millet ve cumhurbaşkanı arasındaki perdeyi kaldırmıştır. Halk liderini kendisi seçmiştir bu anlamda önemlidir. Türkiye´nin seçimler ve siyaset tarihi açısından da devletin en tepe noktasına yapılan seçimde vatandaşı devre dışı bırakan anlayışı sona erdirmiştir? dedi.
Temel, Cumhurbaşkanı adaylarının seçimlerde propaganda yapmasının da halkın liderini tanımasını sağladığını ve halkın da buna göre karar verdiğini söyleyen Temel, ?Ve bu değişime halk 2007 yılındaki referandumla kendisi karar vermiştir. Tüm bunlar Türkiye siyaset ve demokrasi tarihi açısından son derece önemli kazanımlardır. Hatta 1946 çok partili hayata geçiş süreci Türkiye demokrasi tarihi açısından ne kadar önemliyse cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi de o kadar önemlidir? ifadesini kullandı.
Amaçlarının Türkiye´nin geçirdiği bu kabuk değiştirme sürecinde hem katkı sağlamak hem de akademik anlamda önemli bir inceleme alanı oluşturan bu gelişmeyi değerlendirmek olduğunun altını çizen Temel sözlerini şu şekilde sürdürdü:
?Hiç şüphesiz seçimlerde medya önemli yer tutmaktadır. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde medyanın rolü kitabın ikinci bölümünde işlenmektedir. Medyanın önemli ayaklarını oluşturan televizyon, gazete ve sosyal medya açısından bir inceleme yapılmaktadır. Daha çok siyasal reklam çerçevesinde incelenen bu bölümde cumhurbaşkanı adaylarının propaganda biçimleri, gazetelerin seçim sürecinde adaylara ilişkin tutumu, adayların kullandıkları görselin incelenmesi, sosyal medyanın kamusal alan açısından incelenmesi ve adayların seçim stratejileri incelenmektedir?
ÖNÜRMEN, ?BU ÇALIŞMA,TÜRKİYE TARİHİNDE İL KEZ GERÇEKLEŞEN BU DURUMUN VE DÖNEMİN FOTOĞRAFINI SUMNASI AÇISINDAN ÖNEMLİ?
Araştırma Görevlisi Onur Önürmen, sadece Türkiye´deki Cumhurbaşkanlığı secim süreçleri değil, dünyada halkoylamasıyla seçilen Cumhurbaşkanlığı ve ülkelerin idari yapısı hakkında da tarihsel ve politik bir perspektifle değerlendirme yaptıklarını belirterek, ?Çalışmamızı özellikle bu alanda çalışma yapan, yapacak olan araştırmacıların ve konuya ilgi duyan okurların süreci derli toplu biçimde özetleyen bir çalışmaya ihtiyaç duyabileceklerini düşünerek hayata geçirdik. Akademik anlamda yoğun bir araştırma ve derleme sureci sonrasında kitap ortaya çıktı? dedi.
Ülkede ilk kez gerçekleşen bu sürecin siyasal iletişim açısından nasıl gerçekleştiği, adaylar, medya ve kamuoyu bakımından nasıl işlediği ele aldıklarını ifade eden Önürmen sözlerini şu şekilde sürdürdü, ?Kitabın Türk siyasi tarihi, siyaset bilimi ve sosyoloji ve siyasal iletişim alanında çalışan akademisyenlere, siyasetçilere, siyasal iletişim alanında çalışan danışmanlara, kampanya yürütücülerine medya çalışanlarına ve bürokratlara faydalı olacağını düşünüyoruz. Bununda ötesinde, özellikle kitapta adayların kampanya dahilindeki TV reklamlarının, TRT konuşmalarının dökümünün de yer alması, dönemin gazetelerine ilişkin yapılan çalışma ve kampanya süreci ile sosyal medya ilişkisine yönelik çalışmalar Türkiye tarihinde ilk kez gerçekleşen bu durumun ve dönemin fotoğrafını sunması açısından önemli?