Tarih: 21.02.2016 20:08

ERÜ REKTÖRÜ PROF. DR. MUHAMMET GÜVEN:

Facebook Twitter Linked-in

 

 Erciyes Üniversite Rektörlüğüne geçtiğimiz günlerde seçilen Prof. Dr. Muhammet Güven, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş´ın üniversite sanayi işbirliği ile ilgili açıklamalarını değerlendirerek, ?Üniversite ve sanayi işbirliğinin gelişmesi için çaba sarf edeceğiz" dedi.
Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven Erciyes üniversitesinin 1978 yılında temellerinin atıldığını belirterek ?benim burada göreve başladığım 1991 yılında Erciyes Üniversitesinde ne vardı? Saydığımda 8 adet binası varmış. O zamanlar işte çok az çalışanın olduğu, çok az okulun olduğu ve buradaki bölümün çoğunun gecekondu, taş toprak yığınları olduğu bir ortam vardı. Şu anda geldiğimiz noktada 58 bin öğrencisinin olduğu, 6-7 bin çalışanının olduğu, 2 bin 500´ün üzerinde akademisyenin olduğu, artık sayamayacağımız kadar binasının olduğu, 40 yılı bulmayan sürede çok hızlı gelişim gösteren bir üniversite haline geldi. Anadolu´nun ortasında parlayan bir güneş diyebiliriz. Türkiye içinde büyük potansiyelleri olan bir üniversite. Türkiye üniversiteleri arasında birçok derecelendirme kuruluşunun yaptığı derecelendirmelerde de ilk 5´e 6´ya giren bir üniversite. İlk sıraya yerleşme potansiyeli olan bir üniversite. Bizim bundan sonraki gayelerimiz bunları açığa çıkarmak olacak? diye konuştu.
Güven ayrıca, ?Şuanda 58 bin öğrenci çok büyük bir kurum. Yeni fakülte, yeni meslek yüksekokulu bunlar tabi günün şartlarına göre yeniden değerlendirilecek şeyler ama Meslek Yüksekokulundan fakülteye dönüşerek oluşacak fakülteler haricinde yeni bir fakülte yada meslek yüksekokulu planımız yok. Erciyes Üniversitesinin yeterince büyük olduğunu düşünüyoruz. Günün şartları gerektirir açmak zorunda kalırsınız ama onun dışında bizim yeni bir MYO açma gibi bir planımız yok. Mevcut birimlerin geliştirilmesi gayret göstereceğiz. Tabi Fakülte açmak istemiyoruz ama yeni bölüm ihtiyacı olursa açılabilir. Düşüncemiz bu ama yarın Ülkemizin şartları yeni girişimler yapmamızı gerektirebilir. Onu o zaman değerlendirmek lazım? şeklinde konuştu.
Üniversite ile ilgili hedeflerinin olduğunu belirten Güven, ?Bizim görmek istediğimiz ve potansiyeli olduğunu da bildiğimiz, eninde sonunda ulaşacağımızı düşündüğümüz yer Erciyes Üniversitesi Türkiye´de 1´inci sırada, dünyada da ilk 100´de olmasıdır. Tabi ki önce ilk 500´e girmemiz gerek. 600´lü sıralardayız. Aslında çokta bir şey kalmadı. Biraz gayretle bunun olabileceğine inanıyoruz. Türkiye´de de ilk sırada yer almak için elimizden geleni yapacağız. Bunları yaparken genellikle bu sıralamaları belirleyen ölçütler bilimsel veya eğitimle ilgili ölçütler. Bizim bir eksik tarafımız var. Büyük ve gelişmiş bir kampüsümüz var ama biraz estetik sorunumuz mevcut. Biraz sosyal imkanlar açısından zayıf bir kampüs. Bu süreçte birazda onları tamamlamaya çalışacağız. Öğrenci ve çalışanlar için, şehir için biraz daha cazip, daha yaşanabilir bir kampüs için uğraşacağız. Bilimsel bizim çok güzel merkezlerimiz var. Birçoğu Türkiye´de tek veya örnek merkezler. Bunlarında giderek gelişerek belli bir noktaya gelmesini, ülkenin ve şehrin gelişimine katkı sağlamasını istiyoruz. Biliyorsunuz ülkemizin hedefleri var. Önümüzdeki yıllarda dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında yer almayı hedeflemiş bir ülke. Ülke bunu kendi kendine yapamaz. Ancak üniversitelerin bilimsel ve teknolojik desteğiyle yapabilir. Ülke bu yolda ilerlerken bizde onların itici lokomotifi olursak en büyük hedefimiz o olacak? ifadelerini kullandı.
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş´ın üniversite sanayi işbirliği ile ilgili sözlerini değerlendiren Güven, ?Tabi Türkiye´de de öyle, Kayseri´de de öyle. Üniversite sanayi işbirliği giderek gelişiyor ama istenen noktada değil. Sayın Bakanın kastettiği esas olarak bu olduğunu düşünüyorum. Biz tabi seçim çalışmaları sırasında da bunu vurguladık. Üniversite sanayi işbirliğinin giderek gelişmesi gerekiyor. Ne sanayici tek başına ürün çıkarabilir ne de öğretim üyeleri tek başına ürün ortaya koyabilir. Bu birlikteliklerin artması sonucunda yeni teknolojilerin ortaya çıkması hem bizi dışa bağımlılıktan kurtaracak,ülkenin bilgiyi dışarıya ihraç etmesini sağlayacak hem de ekonomiye katkıda bulunup ülkeye ekonomik özgürlüğü kazandıracak. Hükümette buna önem veriyor. Tabi bölgesel farklılıklardan kaynaklanan bazı eksiklikler olabiliyor. Biz bunları inşallah gidermeye çalışacağız. Daha iyi işbirliği ortamı oluşturmaya çalışacağız? diye konuştu.



21 SUBAT 2016 KAYTV HABER paylaşan: kaytv

Orjinal Habere Git
— HABER SONU —