Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri’nde 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren “E-Reçete” uygulamasına geçildi. E-Reçete uygulamasına daha önceden hazırlanan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri, uygulama başlamadan ger
. Bu nedenle MEDULA sisteminden kaynaklanan ve yeni uygulamanın hastalar tarafından benimsenmemesi nedeniyle yaşanan sorunlar, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri’nde yaşanmadı.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru, Sağlık Bakanlığı tarafından pilot uygulaması tamamlanıp 1 Temmuz’dan itibaren yurt genelinde başlatılan E-Reçete uygulamasına hastanelerinin sorunsuz şekilde geçiş yaptığını belirterek, uygulamanın başladığı tarihten itibaren geçen 5 günlük sürede de herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını kaydetti.
Başhekim Prof. Dr. Doğru, “Uygulamanın alt yapısını aylar öncesinde hazırladık. Bilgisayar altyapısını ve otomasyon sistemimizi buna göre kurduk. Doktor ve ilgili diğer personele uygulamayla ilgili gerekli eğitimi verdik. Böylelikle e-reçete uygulamasına geçişimiz sorunsuz oldu. Hastanemize başvuran hastalara poliklinikte gerekli muayene yapıldıktan sonra hekim arkadaşlarımız elektronik ortamda reçeteyi yazarak bir çıktısını hastaya vermekte. Hasta ise istediği eczaneden ilacını kolaylıkla alabilmekte. Elektronik reçete yazılan hastalar, herhangi bir reçete çıktısı olmadan da, hastanemizden muayene için verilen barkotlu hastane kağıdı veya TC kimlik numarası ile de reçetelerini eczanelerden direkt olarak alabilmektedirler. Böylelikle gereksiz kırtasiye kullanımına son verilmekle birlikte, eczaneler hastaya yazılan ilacın miktarını, kullanım dozunu daha rahat okuyabilmekte ve kayıt dışının da önüne geçilebilmektedir” dedi.
E-DOSYA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Başhekim Doğru, hastanelerinde bir süredir alt yapı çalışmaları süren Elektronik-Dosya (Kağıtsız Hastane) uygulamasını bu yıl sonuna kadar bitirmeye çalıştıklarını ifade ederken, uygulamayla birlikte hastanelerinde kağıtlı işlemleri tamamen bitireceklerini söyledi.
Başhekim Doğru, “Elektronik dosya sistemi ile hastanelerimizde hasta bilgilerine etkin, güvenli ve hızlı erişim sağlamayı, mükerrer kayıt girişini ortadan kaldırmayı, hasta bilgilerini tek bir dosya numarası altında toplamayı, uyarı, bilgilendirme, engelleme ve yönlendirmeyi daha kolay yapmayı, hastanın daha önceki müracaatlarına ilişkin tüm bilgilerin görülebilmesini, sorgulama ve çok yönlü raporlamayı ve öğretim üyelerimizin il dışında dahi olsa kendi hastalarının tedavilerine müdahale imkânı sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca elektronik dosya sistemiyle hastanenin başarı seviyesini, zaman, iş gücü ve tıbbi cihazların verimini en üst düzeye çıkarmayı, işlerin düzenli ve kontrollü yapılabilmesini sağlamayı, işleyişe etkinlik kazandırmayı, insan yaşamı söz konusu olduğundan hata ve risk oranını azaltmayı, doğru ve düzenli verilerle bölgenin sağlık kültürünü ve gereksinimlerini belirlemeyi, hasta mahremiyetini korumayı, hekim dışı hasta müdahalelerini engellemeyi ve kurumsal planlamaya ve mali tasarrufa katkı sağlamayı planlıyoruz” diye konuştu.
E-REÇETE SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR
E-Reçete sisteminde, sağlık hizmet sunucuları tarafından otomasyon sistemleri üzerinde elektronik reçete oluşturuluyor. Elektronik reçeteler MEDULA sistemine kaydedilerek elektronik reçete numarası alınıyor. MEDULA sistemine kaydedilmiş elektronik reçetenin bir çıktısı ilaç temini amacıyla hastaya veriliyor. Eczane, e-reçete sorgu bölümünden TC kimlik numarası veya e-reçete numarasıyla elektronik reçeteyi MEDULA ekranında görüntülüyor ve reçetedeki yazılı ilaçları hastaya veriyor.