ÇALIŞ: AŞI ÇALIŞMASINDA HAYVAN DENEYLERİNİ TAMAMLADIK
Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Veteriner Fakültesi Öğrencileri İçin Akademisyenler Tarafından Tasarlanan Hayvan Simülatörlerini İnceledi. Rektör Çalış Kaytv’de katıldığı sabah programında ise Covid 19 aşısına yönelik çalışmaların hız kesmenden devam ettiğini vurgulayıp “Şuanda hayvan deneyini bitirdik ama ikinci bir hayvan deneyi aşaması var. Amerika’dan kuduz aşısı yapılmış bu maymuna benzer bir başka hayvan türü hayvan var onu sipariş ettik inşallah ekimin ortasında gelecek. Birde onda çalışma yapıp sağlık bakanlığına sunacağız” ifadesini kullandı.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Veteriner Fakültesini ziyaret ederek, ERÜ Veteriner Fakültesi Akademisyenleri tarafından öğrencilerin teşhis ve tedavi becerilerini geliştirmek için polyester kumaş, kauçuk, çelik, silikon gibi malzemelerle tasarlanan sığır ve at simülatörlerini inceledi.
ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Düzler öncülüğünde ERÜ akademisyenleri tarafından öğrencilerin prosedürleri tam olarak uygulayabilmeleri ve el becerilerini geliştirmeleri için tasarlanan hayvan simülatörlerinde incelemelerde bulundu. Simülatörleri yakından inceleyen Rektör Çalış, Prof. Dr. Ayhan Düzler’den bilgiler aldı.
Öte yandan Kaytv- Erciyes Tv ortak yayınında Kayseri Gün Başlıyor programına konuk olan Prof.Dr. Çalış Covid 19 a yönelik aşı çalışmaları ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede hayvan deneylerini,n tamamlandığını belirtip, Amerika’dan gelecek bir hayvan üzerinde daha denemeler yapacaklarını vurgulayarak şunları kaydetti. “Şuanda hayvan deneyini bitirdik ama ikinci bir hayvan deneyi aşaması var. Amerika’dan kuduz aşısı yapılmış bu maymuna benzer bir başka hayvan türü hayvan var onu sipariş ettik inşallah ekimin ortasında gelecek. Birde onda çalışma yapıp sağlık bakanlığına sunacağız. Yani Türkiye’de ilk 2- 3 içerisinde bir tanesi de biz diyebiliriz. Tabi biz sağlık bakanımız nasıl bir bilgi verdi bilmiyoruz ama sağlık bakanlığımıza iletmiştik. Sağlık bakanlığı tüsep üzerinden çalışma yapan tek biz varız birkaç yer daha var. 6-7 merkezde sanayi bakanlığı üzerinden tübitak üzerinden konsorsiyum şeklinde yürüyorlar. Ama sağlık bakanlığı üzerinden yürüyen merkez biziz Erciyes Üniversite olarak. Biz zaten sağlık bakanımıza iki hafta önce ilettik. Yani şu aşamada en önde giden birkaç merkezden biriyiz diyebiliriz. İki tane aşı var bizim çalıştığımız. Bunlardan bir tanesi rekombinant aşı bir diğeri de inaktif aşı. Halkın anlayacağı şekilde şöyle söyleyebiliriz, virüsün zarar vermeyecek şeklinin inaktif şekli diyoruz ona. Onun insan vücuduna verilmesiyle olan bir aşı türü var. Bir de virüsün bir parçasının bir şekilde kopyalanarak sentetik bir benzerini yapıp onun üzerinden yapılan bir aşı var. Ona rekombinant diyoruz. Biz iki aşı üzerinden de çalışıyoruz ama hayvan deneyinde inaktif aşıda çok iyi bir sonuç aldık. Rekombinantta ilk deneyimde zaten bu çok bir iştir. 2-3 ayda fena değil belli bir aşamaya geldik ama inaktif de çok iyiyiz. Zaten sağlık bakan yardımcımızla da görüştük oda inaktif aşının çok daha etkili olacağı görüşünde bilim kuruluda. Dediğim gibi Amerika’dan gelecek olan hayvan üzerinde kuduz aşısı yapıldı büyük ihtimal 10-15 gün içerisinde gelir bir 15 gün gibide onun üzerinde deney olacak yani kasım ayı sonuna doğru inşallah hayvan deneyinin biteceğini ümit ediyoruz. Tabi her şey yolunda giderse. Şimdi yüz de yüz demiyoruz hiçbir şeye ama ilk hayvan deneyinde yüz yüze yakın bir sonuç aldık inaktif aşıda. İnaktif aşıdan çok ümitliyiz ama rekombinant aşıyıda unutmuyoruz tabi. Onun üzerinde 2 deneme yapılıp 3’üncü denemeye geçti hocalarımız. Aynı onla da ilgili belki biraz gecikecek ama çok iyi sonuç alacağımızı ümit ediyoruz ama inaktif çok iyi gidiyor. Burada Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi Önemli olan milli aşıyı bulmak. Şuanda zaten Hacettepe de falan yapılan faz çalışmaları insan deneyleri çin aşısı bildiğiniz gibi. Biz birkaç ay geçte olsa 5-6 ay geçte olsa milli aşımızı bulmamız gerekiyor bu bizim için çok önemli. Sonuçta bu virüs aşı yapılsa bile kendi milli aşımız olursa kimseye bağımlı olmayacağız inşallah. Amaç burada milli aşı inşallah bunu da başaracağımıza inanıyoruz.”