Tarih: 26.11.2015 17:50

ERÜ´DE KADINA YÖNELİK ŞİDDET PANELİ

Facebook Twitter Linked-in

   Erciyes Üniversitesi Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezince 25 Kasım Kadına Şiddeti Önleme Günü vesilesi ile tertiplenen panelde ?Kadına Yönelik Şiddetin Tıbbi ve Hukuki Boyutları? büyüteç altına alınarak uzmanlar tarafından detayları ile incelendi? Panelde konuşan ERÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Tayfun Turan ?Şiddete maruz kalan kadınların çoğunluğu özgüvenini yitirmiş durumda. Aslında baktığımız zaman şiddet yalnızca evde değil, çevresel olarak her yerde maruz kalınabilen bir şey ve etkileri de farklı boyutlarda olabiliyor. Şiddet sonlansa dahi psikiyatrik olarak etkisini yıllar sonra gösterebiliyor.? İfadesini kullandı?
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele Günü etkinlikleri çerçevesinde Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi´nde düzenlenen panele konuşmacı olarak ERÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Tayfun Turan, ERÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çağlar Özdemir, Boşanma Davaları Serbest Avukatı Av. Mehmet Üçok iştirak etti?
ERÜ Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asuman Gölgeli yaptığı açılış konuşmasına, Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi yeni yönetimine böylesine güzel bir çalışmaya imza attıkları için teşekkürlerini ileterek başladı. Dominik´te 3 kız kardeşin tecavüz sonucu öldürülmesi olayının anısına 25 Kasım´ tarihinin Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak kabul edildiğini söyleyen Prof. Dr. Gölgeli, konuşmasının ardından ?Görünür Boyutuyla Kadına Yönelik Şiddet? isimli konuşmasını yapmak üzere Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çağlar Özdemir´i davet etti. Doç. Dr. Özdemir daha önceki senelerde de aynı salonda benzer paneller ile kadına karşı şiddete dikkat çekildiğini dile getirerek şunları söyledi, ?Daha önceki senelerde bu salonda kadına karşı şiddet ile ilgili paneller yaptık. 3, 4 yıl geçmiş bunların üzerinden. Toplumda neler değişim gösterdi diye dönüp baktığımızda hiçbir şeyin değişmediğini görüyoruz. Aksine kadınlar bu süreçte artık daha da farklı türde travmalara maruz kaldılar.?
ERÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Tayfun Turan´da, ?Şiddete maruz kalan kadınların çoğunluğu özgüvenini yitirmiş durumda oluyorlar ve geneli erken yaşta evlilikler yapmışlar. Aslında baktığımız zaman şiddet yalnızca evde değil, çevresel olarak her yerde maruz kalınabilen bir şey ve etkileri de farklı boyutlarda olabiliyor. Şiddet sonlansa dahi psikiyatrik olarak etkisini yıllar sonra gösterebiliyor.? ifadelerinde bulundu.
Kürsüye son olarak gelen Av. Mehmet Üçok´ta BM tarafından 25 Kasım için turuncu olarak belirlenen renge dikkat çekerek, ?BM bugün için renk olarak turuncuyu belirlemişse de, biz hala mor günlerdeyiz.? dedi. Kadına karşı saygının Orta Asya´dan beri süre geldiğini belirten Üçok sözlerine şöyle devam etti, ?Yaratılışın ilham kaynağı Orta Asya´da bir kadın gösterilir. Biz bu gelenekten gelen bir toplumuz. Metehan´ın eşi geçmiş zamanlarda Çin´e gidip devlet adına anlaşma imzalıyor. Fermanlarda ?hükümdar buyuruyor´ derse o ferman geçersiz sayılıyordu. ?Hükümdar ve sultan buyuruyor´ dendiği zaman ferman geçerli sayılıyordu.?
Panel, konuşmaların ardından İletişim Fakültesi Öğretim Elemanları Öğr. Gör. Filiz Yıldız, Okutman Mehpare Yağlıcı, Arş. Gör. Meltem Şahin ve Gazetecilik Bölümü Öğrencisi Mustafa Böyük tarafından hazırlanan ?Basında Kadına Yönelik Şiddetin Sunumu? isimli serginin gezilmesi ve ?Gözlerimi de Al? isimli film gösterimiyle son buldu.



26 KASIM 2015 KAYTV HABER paylaşan: kaytv

Orjinal Habere Git
— HABER SONU —