Kısa adı TUİK olan Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptırdığı evlilik araştırmasından ilginç sonuçlar çıkmaya devam ediyor… Söz konusu araştırmaya göre evliliklerin sadece % 8`inde gelin ve damadın yaşlarının eşit olduğu belirlenirken;
Türkiye İstatistik Kurumu’nun illere ve yaş farklarına göre yaptığı evlilik araştırması, ilginç sonuçlar ortaya koydu. Türkiye`de 2012`de 603 bin 751 nikah kıyıldı. Bu evliliklerin 453 bin 844`ün de damatların, 82 bin 845`in de ise gelinlerin yaşlarının daha büyük olduğu görüldü. Başka bir ifadeyle her 100 nikahın 75`inde erkeklerin, 13,7`sinde de gelinlerin yaşının daha büyük olduğu tespit edildi.
Yaşları eşit 48 bin 187 çift dünya evine girerken, 18 bin 875 evlilikte ise yaş bilgilerine ulaşılamadı. Kadın ve erkeklerin yaşlarının aynı olduğu evlilik oranı yüzde 8`de kaldı.
Yaş farklılıklarının illere göre ayrımının da ortaya konduğu araştırmada, bazı bölgelerdeki evlilikler ön plana çıkıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerin bir çoğunda kıyılan nikahlarda, yaygın kanın aksine gelinlerin yaşlarının damatlardan büyük olması dikkati çekiyor. Örneğin Hakkari`de kıyılan her 100 nikahın 21,7`sinde, Şanlıurfa`da kıyılan her 100 nikahın 20,5`inde ve Şırnak`ta kıyılan her 100 nikahın 19,7`sinde gelinlerin erkeklerden yaşça daha büyük olduğu görülüyor.
Ancak ülke genelindeki duruma baktığımızda genellikle türk erkeği yaşça kendisinden küçük bayanlarla evlenmeyi tercih ediyor… Yine Tüik’in araştırma sonuçlarına göre ilimizde gerçekleşen evliliklerde de erkeklerin yaş ortalaması eşlerine göre daha büyük…
Bu verilerin ışığında evliliklerdeki yaş farkının evliliği nasıl etkilediği ve yaş farkının önemli olup olmadığını araştırmak üzere sokağa inen haber ekibimiz bakın nasıl cevaplarla karşılaştı….
Elvan Çetin
Ben 65 senelik evliyim, çok da mutluyum. Ancak şimdiki gençlikte bunu göremiyorum. Bu kadar uzun evlilikler göremiyoruz. Nedeni ise küçük yaşta evlilikler, boşanmalar, ayrılmalar. Bunlar hep düşünmeden alınan kararlar neticesinde oluyor. Evlilikte yaş farkı önemlidir. Bir olgunluk çağı vardır. 30 yaşında evlenen biriyle, 19 yaşında evlenen birinin dünyaya bakışı, olgunluğu aynı olmaz. Nisan yağmurları gibi, bir hevesle evlilik olmaz. Gerek erkek gerek kadın olsun 30-35 yaşlarda evliliğin uygun olacağını düşünüyorum.,
Adem Kahraman
Ben evliliklerde uçurum denebilecek yaş farklarına kesinlikle karşıyım. 3-5 yaş olabilir ancak daha fazlası problemleri beraberinde getirir. Genç yaşta fark edilmiyor bu yaş farkları. 60 yaşına geliyor erkek, kadın henüz 40-50 yaşında. Yaşlandıkça o yaş farkı daha çok hissediliyor. Sonrasında kadın, kocasına bir bakıcı gibi bakmak zorunda kalıyor. Geçim sorunu olur, cinsel anlamda dahi ciddi sorunlar yaşanır. 50 yaşında bir adamla, 30-35 yaşında bir kadın denk mi ? Her konuda bir sorun. Düşünce yapıları farklı olur çünkü iki farklı jenerasyonun insanı.
Beyza
Yaş farkı kesinlikle sorun yaratır. Özellikle küçük yaşta evlenenlerde “olgunluk” konusu büyük bir sorundur. Ben henüz evli değilim. Partnerimin benden 1-2 yaş büyük olmasını isterim. Evliliklerde erkeklerin birkaç yaş büyük olması gerektiğini düşünüyorum. Ama sadece birkaç yaş, daha fazlası değil.