EV TURŞUSU YAPMANIN

9 ALTIN KURALI?

Anahtar Kelimeler: TURŞUSU YAPMANIN
EV TURŞUSU YAPMANIN
Yaşam 9.10.2018 17:22:27 0

EDİTÖR

Haber Merkezi

Haberi Sesli Oku

Soğuk havaların son demlerini yaşadığımız bugünlerde özellikle lahana, karnabahar ve kırmızı pancar gibi kış sebzeleri tezgahlardan göz kırparken, uzmanlar ev turşusu yapmanın 9altın kuralını şöyle sıralıyor?

Beslenme uzmanları bağışıklığı güçlendirmeden kalp sağlığına, soğuk algınlığını önlemeden metabolizmayı hızlandırmaya, kan şekerini dengelemeden kanserden korumaya dek birçok faydası olan ev turşusu, içerisindeki sebze ve meyvelerin kalorisini de yüzde 30´a varan oranda azalttığını vurgulayarak ?Turşu bir besinin yapısındaki karbonhidratın fermantasyon yani mayalanma ile yararlı bakteriler tarafından laktik aside çevrilerek dayanıklılığının artırılması yöntemidir. Evde turşu hazırlarken yararlı bakterilerin mayalanma sürecini başlatması ve zararlı bakterilerin turşuda bulunmaması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Aksi halde hem tat ve lezzet açısından başarılı bir turşu yapılamaz hem de zararlı bakteriler veya onların toksinleri besin zehirlenmelerine neden olabilir? değerlendirmesinde bulunup ev turşusu yapmanın 9altın kuralını şöyle sıraladılar?

EZİK BESİNLERDEN KAÇININ

Turşusunu kuracağınız sebze ve meyvelerin diri, zedelenmemiş, taze ve kaliteli olmasına dikkat edin. Ezilmiş, herhangi bir yerinden çürümeye başlamış meyve/sebzeler turşu yapımında kullanılmamalı. Çünkü bu tür sebze/meyvelerde zararlı bakteriler bulunabilir, turşunun oluşması esnasında yararlı bakterilerin oluşmasını /çalışmasını engelleyebilir ve/veya gıda zehirlenmelerine neden olabilecek zararlı bakterilerin veya onların toksinlerinin besinden uzaklaştırılmasına engel olur.

PLASTİK YERİNE CAM KAVANOZ KULLANIN

Turşu hazırlamak için kullanılacak kaplar; cam kavanoz veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´ndan onaylı tek kullanımlık plastik kaplar olmalı. Diğer kaplarda hazırlandığında turşunun içerisine kabın yapımında kullanılan ve insan vücudu için kanserojen olabilen maddelerin geçişi olabilir. Ayrıca kullanılan kabın temizliğine ve hava almamasına dikkat edilmeli. Turşusu yapılacak sebze/meyvelerin de kapta tamamen salamura içinde kalması, üst yüzeyde hava ile temas etmemesi sağlanmalı. Hava ile temas eden sebzeler bozulur ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir.

KABI VE BESİNLERİ ÇOK İYİ TEMİZLEYİN

Turşu yapılırken kullanılan tüm malzemeler (kap, sebze-meyveler, kaşık, kepçe vs) çok iyi temizlenmiş ve başka herhangi bir şeyle temas etmemiş olmalı. Ayrıca kimyasal temizlik maddesi kalıntısı da bulunmamalı. Aksi halde fermantasyonun/ mayalanmanın sağlıklı oluşmasını engeller.

TUZUNA DİKKAT EDİN

Tuzun turşu yapımında yeterli miktarda eklenmesi hem yararlı bakterilerin oluşup zararlı bakterilerin oluşmaması için hem de turşusu yapılan besinlerin sertliklerinin uygun olması için önemli. Tuzu az eklenen turşu; yumuşar, esner, suyu bulanıklaşır ve kararır. Tuzu fazla olan turşuların ise olgunlaşma süresi uzar, tadı fazla tuzludur ve özellikle salatalık gibi sebzelerin turşularının içinde fazla su birikmesine neden olur.

KAYA TUZU İLE HAZIRLAYIN

Turşu hazırlarken sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanın. Çünkü normal sofra tuzu ile yapılan turşularda kısa sürede yumuşama gözleniyor. Yüzde 8 tuzlu su hazırlamak için 1 litre suya 80 gram tuz eklemek gerekir.

İÇME SUYU KULLANIN

Turşusu hazırlanacak besinler iyice temizlendikten sonra tuz ile karıştırılarak hazırlanan salamura suyun çok temiz olması gerekir. Beklemiş, güvenli olmayan kaynaktan alınmış su olmamalı. Temiz olmayan bir su ile hazırlanan turşuda zararlı bakteriler üreyebileceği gibi gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bu nedenle turşu hazırlarken kullandığınız suyu içme suyundan ya da kaynatıp soğuttuğunuz sudan kullanın.

LİMON TUZU VE SİRKE KOYUN

hazırlanırken asitlik oranı düşük olan sebzelere (özellikle taze fasulye, bamya vb) limon tuzu eklemek, tuz miktarını çok artırmadan turşu oluşumunu sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda turşunun rengini korur. Sirke de doğal bir koruyucu olması ve turşu fermente olurken istenmeyen bakterilerin oluşmamasını sağlaması bakımından turşuya eklenmesinde fayda var.

KARANLIKTA BEKLETİN, SÜRESİNE DİKKAT EDİN

Turşu oluşması için hazırlanan sebze ve meyveler karanlık ve serin bir ortamda, 18-20 derece ısıda bekletilmeli. Isının 20 dereceden fazla olması zararlı bakterilerin sayısının turşuda hızla artmasına neden olurken, düşük olması ise iyi bir turşunun oluşmasını engeller. Zararlı bakteri sayısı artan bir turşu sağlık açısından zararlı bir hale gelir. Gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bekletilme süresi genellikle 4-6 hafta arasında olmalı.

BEYAZ TABAKAYI HEMEN ALIN

Turşu oluşumu sırasında turşunun üst yüzeyinde beyaz bir tabaka oluşur ise hemen alınması gerekir çünkü küf oluşmasına ve turşunun bozulmasına neden olur. Ara ara kontrol edilerek yine oluşursa yine hemen alınmalı. Bu beyaz tabaka turşuya uygun oranlarda tuz eklenmediyse ve turşu uygun sıcaklıkta bekletilmediyse oluşuyor.


Geri dönüşümle 90 bin ağacının kesilmesi engellendi!

Kayseri'nin Melikgazi Belediyesi 2024'te 65 tona yakın atık yağ toplayarak 65 milyon metreküp temiz suyun kirlenmesini önledi. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Erciyes sezonu erken açtı, işletmeciler sevindi

Kasım ayının son haftasında etkili olan kar yağışı, Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden Erciyes'teki işletmecileri umutlandırdı. Detaylar Kayseri Haber'de...

900 dekarlık pancar hasat edildi

Kayseri'nin Özvatan ilçesinde şeker pancarı hasadı tamamlandı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Tomarza'da içme suyu sorunu çözülüyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılığı güçlendirmek için Tomarza ilçesi Pusatlı Mahallesi'nde hayvan içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla su hattı kurdu. Detaylar Kayseri Haber'de...

Şirinyazı Göleti'nde sonbahar güzelliği

Şirinyazı Göleti'ni ziyaret edenler sonbahar renkleri eşliğinde vakit geçiriyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kayseri'de hava nasıl olacak? 'Pastırma yazı' bitti mi?

Hava sıcaklıkları yurdun kuzey ve batı kesimlerden başlayarak 6-12 derece azalacak. Kayseri'de de soğuk hava etkisini göstermeye başladı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Sıcak çarpmasını önleyen su deposu 5 yiyecek

Sizin için vücudunuzun susuz kalmasını ve sıcak çarpmasını önleyen su deposu 5 yiyeceği araştırdık. Detaylar haberimizde…

Kocasinan Belediyesi dronla ilaçlama yapıyor

Kocasinan Belediyesi, park ve açık alanlarda dron kullanarak ilaçlama yaparak maliyet ve zaman tasarrufu sağlıyor. Detaylar haberimizde...

'Maharetli Eller' bu pazarda Mevlana'da

Talas Belediyesi’nin Maharetli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile birlikte hayata geçirdiği ‘Maharetli Eller Kadın Üretici Pazarı’ yine Mevlana Pazar yerinde tezgah açacak. Detaylar Kayseri Haber Gazetesi'nde.

Hürmetçi Sazlığı'na 'hafta sonu daveti'

Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, Hürmetçi Sazlığı'nın doğal güzelliklerini keşfetmek isteyen herkesi hafta sonu bu eşsiz bölgeye davet etti. Detaylar Kayseri Haber Gazetesi'nde...

Kırlangıç Vadisi turizme kazandırılıyor

Melikgazi Belediyesi, doğal güzelliğiyle ilgi çeken, şehrin en önemli vadilerinden Kırlangıç Vadisi’ni turizme kazandırmak için proje hazırlıklarına başladı. Detaylar Kayseri Haber Gazetesi'nde...

Kayseri'de otomobil ve ambulans çarpıştı

Kayseri'de Bekir Yıldız Bulvarı ile Çınarcık Caddesi'nin kesişiminde ambulans ve otomobil çarpıştı. Kazada yaralananlar çevredeki hastanelere sevk edildi. Detaylar Kayseri Haber Gazetesi'nin bülteninde...

Hacılar'da orman varlığı artıyor

Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, son 10 yılda Lifos, Kefeli ve Kuzey Erciyes bölgelerine yaklaşık 2 milyon ağaç dikildiğini belirterek, ‘Hacılar ilçesinde orman varlığını artırıyoruz’ dedi. Detaylar haberimizde....

Kocasinan'dan daha fonksiyonel parklar

Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, “Çocuklarımızın hayalini süsleyen yeni ve farklı parklar yapıyoruz” dedi. Detaylar Kayseri Haber Gazetesi'nde...

Büyükkılıç sabah sporunda gençlerle buluştu

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, sabah yürüyüşünde KAYMEK Talas Gençlik Merkezi öğrencileri ile buluştu. Detaylar Kayseri Haber Gazetesi'nde...

42 yıllık anılarla dükkanını süsledi

Kayseri'de 42 yıldır çaycılık yapan Murat Ildız, babasının vasiyetini yerine getirirken iş yerini eski eşyalarla donatıyor. Esnaftan topladığı anı eşyaları, dükkanında geçmişin izlerini yaşatıyor. Detaylar haberimizde...