EV TURŞUSU YAPMANIN 9 ALTIN KURALI

Sıcak havaların son demlerini yaşadığımız bugünlerde özellikle lahana, karnabahar ve kırmızı pancar gibi kış sebzeleri tezgahlardan göz kırpmaya başladı.

Anahtar Kelimeler: TURŞUSU YAPMANIN ALTIN KURALI
EV TURŞUSU YAPMANIN 9 ALTIN KURALI
Güncel 21.09.2019 16:25:49 0

EDİTÖR

Haber Merkezi

Haberi Sesli Oku

Sıcak  havaların son demlerini yaşadığımız bugünlerde özellikle lahana, karnabahar ve kırmızı pancar gibi kış sebzeleri tezgahlardan göz kırpmaya başladı. Bütün bunlar ne anlama geliyor. Tabii ki ev turşusu yapmanın zamanı geldi demek?  Uzmanların tavsiyeleri ile işte size ev turşusu yapmanın 9 altın kuralı?

Bağışıklığı güçlendirmeden kalp sağlığına, soğuk algınlığını önlemeden metabolizmayı hızlandırmaya, kan şekerini dengelemeden kanserden korumaya dek birçok faydası olan ev turşusu, içerisindeki sebze ve meyvelerin kalorisini de yüzde 30´a varan oranda azaltırken  Beslenme ve Diyet Uzmanları  ?Turşu´ yu yanımlarken  ?Bir besinin yapısındaki karbonhidratın fermantasyon yani mayalanma ile yararlı bakteriler tarafından laktik aside çevrilerek dayanıklılığının artırılması yöntemidir? ifadesini kullanıyorlar ve ekliyor ?Evde turşu hazırlarken yararlı bakterilerin mayalanma sürecini başlatması ve zararlı bakterilerin turşuda bulunmaması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Aksi halde hem tat ve lezzet açısından başarılı bir turşu yapılamaz hem de zararlı bakteriler veya onların toksinleri besin zehirlenmelerine neden olabilir?

Kabından tuzuna ev turşusu yaparken dikkat edilmesi gerekenler konusunda da vatandaşları uyaran uzmanlar ev turşusu yapmanın 9 altın kuralı konusunda bakın neler tavsiye ediyorlar?

Ezik besinlerden kaçının:  Turşusunu kuracağınız sebze ve meyvelerin diri, zedelenmemiş, taze ve kaliteli olmasına dikkat edin. Ezilmiş, herhangi bir yerinden çürümeye başlamış meyve/sebzeler turşu yapımında kullanılmamalı. Çünkü bu tür sebze/meyvelerde zararlı bakteriler bulunabilir, turşunun oluşması esnasında yararlı bakterilerin oluşmasını /çalışmasını engelleyebilir ve/veya gıda zehirlenmelerine neden olabilecek zararlı bakterilerin veya onların toksinlerinin besinden uzaklaştırılmasına engel olur.

Plastik yerine cam kavanoz kullanın: Turşu hazırlamak için kullanılacak kaplar; cam kavanoz veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´ndan onaylı tek kullanımlık plastik kaplar olmalı. Diğer kaplarda hazırlandığında turşunun içerisine kabın yapımında kullanılan ve insan vücudu için kanserojen olabilen maddelerin geçişi olabilir. Ayrıca kullanılan kabın temizliğine ve hava almamasına dikkat edilmeli. Turşusu yapılacak sebze/meyvelerin de kapta tamamen salamura içinde kalması, üst yüzeyde hava ile temas etmemesi sağlanmalı. Hava ile temas eden sebzeler bozulur ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir.

Kabı ve besinleri çok iyi temizleyin: Turşu yapılırken kullanılan tüm malzemeler (kap, sebze-meyveler, kaşık, kepçe vs) çok iyi temizlenmiş ve başka herhangi bir şeyle temas etmemiş olmalı. Ayrıca kimyasal temizlik maddesi kalıntısı da bulunmamalı. Aksi halde fermantasyonun/ mayalanmanın sağlıklı oluşmasını engeller.

Tuzuna dikkat edin: Tuzun turşu yapımında yeterli miktarda eklenmesi hem yararlı bakterilerin oluşup zararlı bakterilerin oluşmaması için hem de turşusu yapılan besinlerin sertliklerinin uygun olması için önemli. Tuzu az eklenen turşu; yumuşar, esner, suyu bulanıklaşır ve kararır. Tuzu fazla olan turşuların ise olgunlaşma süresi uzar, tadı fazla tuzludur ve özellikle salatalık gibi sebzelerin turşularının içinde fazla su birikmesine neden olur.

Kaya tuzu ile hazırlayın: Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan ?Turşu hazırlarken sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanın. Çünkü normal sofra tuzu ile yapılan turşularda kısa sürede yumuşama gözleniyor. Yüzde 8 tuzlu su hazırlamak için 1 litre suya 80 gram tuz eklemek gerekir? diyor.

İçme suyu kullanın: Turşusu hazırlanacak besinler iyice temizlendikten sonra tuz ile karıştırılarak hazırlanan salamura suyun çok temiz olması gerekir. Beklemiş, güvenli olmayan kaynaktan alınmış su olmamalı. Temiz olmayan bir su ile hazırlanan turşuda zararlı bakteriler üreyebileceği gibi gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bu nedenle turşu hazırlarken kullandığınız suyu içme suyundan ya da kaynatıp soğuttuğunuz sudan kullanın.

Limon tuzu ve sirke koyun: Hazırlanırken asitlik oranı düşük olan sebzelere (özellikle taze fasulye, bamya vb) limon tuzu eklemek, tuz miktarını çok artırmadan turşu oluşumunu sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda turşunun rengini korur. Sirke de doğal bir koruyucu olması ve turşu fermente olurken istenmeyen bakterilerin oluşmamasını sağlaması bakımından turşuya eklenmesinde fayda var.

Karanlıkta bekletin, süresine dikkat edin:  Turşu oluşması için hazırlanan sebze ve meyveler karanlık ve serin bir ortamda, 18-20 derece ısıda bekletilmeli. Isının 20 dereceden fazla olması zararlı bakterilerin sayısının turşuda hızla artmasına neden olurken, düşük olması ise iyi bir turşunun oluşmasını engeller. Zararlı bakteri sayısı artan bir turşu sağlık açısından zararlı bir hale gelir. Gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bekletilme süresi genellikle 4-6 hafta arasında olmalı.

Beyaz tabakayı hemen alın:  Uzmanlar son olarak ?Turşu oluşumu sırasında turşunun üst yüzeyinde beyaz bir tabaka oluşur ise hemen alınması gerekir çünkü küf oluşmasına ve turşunun bozulmasına neden olur. Ara ara kontrol edilerek yine oluşursa yine hemen alınmalı. Bu beyaz tabaka turşuya uygun oranlarda tuz eklenmediyse ve turşu uygun sıcaklıkta bekletilmediyse oluşuyor? diyerek tavsiyelerini  noktalıyorlar?


Büyükkılıç’tan Çerkes Mustafa Bey Konağı'na önemli ziyaret

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Ağırnas'ta restorasyonu tamamlanan Çerkes Mustafa Bey Konağı'nı inceledi. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

Kayseri nöbetçi eczaneler (22 Aralık)

Kayseri'de bugünkü nöbetçi eczaneleri sizler için derledik. 22 Aralık 2024 nöbetçi eczaneler listesine haberimizden ulaşabilirsiniz. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

Ramazan Deresi'nde ıslah çalışmaları başlıyor

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, 500 milyon lira maliyetli "Ramazan Deresi Taşkın Kontrol İşi" çalışmalarının yakın zamanda başlayacağını bildirdi. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber bülteninde...

Kayseri'de pazar günü kurulan semt pazarları

Kayseri’de çeşitli mahallelerde haftanın 7 günü semt pazarı kuruluyor. Semt pazarları hangi gün ve nerede kuruluyor? İşte bugün kurulan semt pazarları. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Kayseri’de namaz vakitleri (22 Aralık)

Namaz, islam dininde Müslümanlar'ın günde beş vakit Allah'a yönelerek kıldıkları ibadettir. Kayseri’de namaz vakitleri ne zaman? Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Kayseri’de bugün vefat edenler (22 Aralık)

Kayseri’de bugün vefat edenler kimler? Kayseri’de bugün 6 vatandaşımızı kaybettik. İşte 22 Aralık'ta Kayseri'de vefat edenler.Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Şerit ihlali yapan araçlara ağır ceza!

Kayseri'de trafikte şerit ihlali yapıp diğer araçlara yol vermeyen kamyon ve tankerin sürücülerine 7 bin 129 lira para ceza uygulandı. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

Kayseri Serbest Bölge yıl sonu toplantısını gerçekleştirdi

Kayseri Serbest Bölgenin 2024 yılı son yönetim kurulu toplantısı yapıldı. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

Başkan Büyükkılıç, Erciyes'te yeni otelin açılışını gerçekleştirdi

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Erciyes Kayak Merkezi’nde bir otelin açılış törenine katıldı.Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

Kayseri turizmi için yeni adımlar atıldı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Kayseri Turizm Master Planı Arama Konferansı'nda kentin turizm geleceğini şekillendirmek için yol haritası belirlendi.Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

Bugün ne pişirsem?

Bugün mutfağımızdan çıkan en özel menülerle karşınızdayız! İşte güne lezzet katacak menümüz. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

Kayseri nöbetçi eczaneler (21 Aralık)

Kayseri'de bugünkü nöbetçi eczaneleri sizler için derledik. 21 Aralık 2024 nöbetçi eczaneler listesine haberimizden ulaşabilirsiniz. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

Erciyes'te yılbaşı tatili yoğun geçecek

Yılbaşı tatili için Erciyes Kayak Merkezi'ni tercih eden yerli ve yabancı turistler, buradaki otellerde doluluğu yüzde 100'e yaklaştırdı.Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Devlet desteğiyle başladı, 400 koyuna ulaştı

Nigar Ünal, devlet hibesiyle 20 koyunla başladığı besicilikte hayvan sayısını 400'e çıkardı.Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Devrilen otomobil can aldı

Nevşehir'de otomobilin devrilmesi sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı.Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Camide çıkan yangın korkuttu!

Kayseri'nin Felahiye ilçesinde çıkan yangında bir cami kullanılamaz hale geldi. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...