Sıcak havaların son demlerini yaşadığımız bugünlerde özellikle lahana, karnabahar ve kırmızı pancar gibi kış sebzeleri tezgahlardan göz kırpmaya başladı. Bütün bunlar ne anlama geliyor. Tabii ki ev turşusu yapmanın zamanı geldi demek? Uzmanların tavsiyeleri ile işte size ev turşusu yapmanın 9 altın kuralı?
Bağışıklığı güçlendirmeden kalp sağlığına, soğuk algınlığını önlemeden metabolizmayı hızlandırmaya, kan şekerini dengelemeden kanserden korumaya dek birçok faydası olan ev turşusu, içerisindeki sebze ve meyvelerin kalorisini de yüzde 30´a varan oranda azaltırken Beslenme ve Diyet Uzmanları ?Turşu´ yu yanımlarken ?Bir besinin yapısındaki karbonhidratın fermantasyon yani mayalanma ile yararlı bakteriler tarafından laktik aside çevrilerek dayanıklılığının artırılması yöntemidir? ifadesini kullanıyorlar ve ekliyor ?Evde turşu hazırlarken yararlı bakterilerin mayalanma sürecini başlatması ve zararlı bakterilerin turşuda bulunmaması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Aksi halde hem tat ve lezzet açısından başarılı bir turşu yapılamaz hem de zararlı bakteriler veya onların toksinleri besin zehirlenmelerine neden olabilir?
Kabından tuzuna ev turşusu yaparken dikkat edilmesi gerekenler konusunda da vatandaşları uyaran uzmanlar ev turşusu yapmanın 9 altın kuralı konusunda bakın neler tavsiye ediyorlar?
Ezik besinlerden kaçının: Turşusunu kuracağınız sebze ve meyvelerin diri, zedelenmemiş, taze ve kaliteli olmasına dikkat edin. Ezilmiş, herhangi bir yerinden çürümeye başlamış meyve/sebzeler turşu yapımında kullanılmamalı. Çünkü bu tür sebze/meyvelerde zararlı bakteriler bulunabilir, turşunun oluşması esnasında yararlı bakterilerin oluşmasını /çalışmasını engelleyebilir ve/veya gıda zehirlenmelerine neden olabilecek zararlı bakterilerin veya onların toksinlerinin besinden uzaklaştırılmasına engel olur.
Plastik yerine cam kavanoz kullanın: Turşu hazırlamak için kullanılacak kaplar; cam kavanoz veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´ndan onaylı tek kullanımlık plastik kaplar olmalı. Diğer kaplarda hazırlandığında turşunun içerisine kabın yapımında kullanılan ve insan vücudu için kanserojen olabilen maddelerin geçişi olabilir. Ayrıca kullanılan kabın temizliğine ve hava almamasına dikkat edilmeli. Turşusu yapılacak sebze/meyvelerin de kapta tamamen salamura içinde kalması, üst yüzeyde hava ile temas etmemesi sağlanmalı. Hava ile temas eden sebzeler bozulur ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir.
Kabı ve besinleri çok iyi temizleyin: Turşu yapılırken kullanılan tüm malzemeler (kap, sebze-meyveler, kaşık, kepçe vs) çok iyi temizlenmiş ve başka herhangi bir şeyle temas etmemiş olmalı. Ayrıca kimyasal temizlik maddesi kalıntısı da bulunmamalı. Aksi halde fermantasyonun/ mayalanmanın sağlıklı oluşmasını engeller.
Tuzuna dikkat edin: Tuzun turşu yapımında yeterli miktarda eklenmesi hem yararlı bakterilerin oluşup zararlı bakterilerin oluşmaması için hem de turşusu yapılan besinlerin sertliklerinin uygun olması için önemli. Tuzu az eklenen turşu; yumuşar, esner, suyu bulanıklaşır ve kararır. Tuzu fazla olan turşuların ise olgunlaşma süresi uzar, tadı fazla tuzludur ve özellikle salatalık gibi sebzelerin turşularının içinde fazla su birikmesine neden olur.
Kaya tuzu ile hazırlayın: Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan ?Turşu hazırlarken sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanın. Çünkü normal sofra tuzu ile yapılan turşularda kısa sürede yumuşama gözleniyor. Yüzde 8 tuzlu su hazırlamak için 1 litre suya 80 gram tuz eklemek gerekir? diyor.
İçme suyu kullanın: Turşusu hazırlanacak besinler iyice temizlendikten sonra tuz ile karıştırılarak hazırlanan salamura suyun çok temiz olması gerekir. Beklemiş, güvenli olmayan kaynaktan alınmış su olmamalı. Temiz olmayan bir su ile hazırlanan turşuda zararlı bakteriler üreyebileceği gibi gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bu nedenle turşu hazırlarken kullandığınız suyu içme suyundan ya da kaynatıp soğuttuğunuz sudan kullanın.
Limon tuzu ve sirke koyun: Hazırlanırken asitlik oranı düşük olan sebzelere (özellikle taze fasulye, bamya vb) limon tuzu eklemek, tuz miktarını çok artırmadan turşu oluşumunu sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda turşunun rengini korur. Sirke de doğal bir koruyucu olması ve turşu fermente olurken istenmeyen bakterilerin oluşmamasını sağlaması bakımından turşuya eklenmesinde fayda var.
Karanlıkta bekletin, süresine dikkat edin: Turşu oluşması için hazırlanan sebze ve meyveler karanlık ve serin bir ortamda, 18-20 derece ısıda bekletilmeli. Isının 20 dereceden fazla olması zararlı bakterilerin sayısının turşuda hızla artmasına neden olurken, düşük olması ise iyi bir turşunun oluşmasını engeller. Zararlı bakteri sayısı artan bir turşu sağlık açısından zararlı bir hale gelir. Gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bekletilme süresi genellikle 4-6 hafta arasında olmalı.
Beyaz tabakayı hemen alın: Uzmanlar son olarak ?Turşu oluşumu sırasında turşunun üst yüzeyinde beyaz bir tabaka oluşur ise hemen alınması gerekir çünkü küf oluşmasına ve turşunun bozulmasına neden olur. Ara ara kontrol edilerek yine oluşursa yine hemen alınmalı. Bu beyaz tabaka turşuya uygun oranlarda tuz eklenmediyse ve turşu uygun sıcaklıkta bekletilmediyse oluşuyor? diyerek tavsiyelerini noktalıyorlar?
Kayseri’deki vatandaşları da ilgilendiren bu operasyon, milyonluk sahtekarlık ağına ışık tuttu. Peki, otobüsler nasıl sahte belgelerle el değiştiriyordu? Detaylar olayın iç yüzünü ortaya koyuyor. Detaylar Kayseri Haber'de...
Yeni yılda iş dünyasında köklü değişim kapıda. Kurulacak şirketleri doğrudan ilgilendiren bu sistem, hem iş yapış şekillerini hem de gündelik operasyonları tamamen değiştirecek gibi görünüyor. Detaylar Kayseri Haber'de...
Hz. Mevlana'nın vuslatının 752. yıl dönümü dolayısıyla Yahyalı'da düzenlenen Şeb-i Arus gecesi, protokol ve vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti. Detaylar Kayseri Haber'de...
Kayseri'de bugün puslu ve serin hava etkili olacak. Meteoroloji verilerine göre kentte günün büyük bölümünde pus görülürken, sıcaklık öğle saatlerinde 5 dereceye kadar yükselecek. Detaylar Kayseri Haber'de...
Kayseri’de voleybolseverleri yerinden kaldıracak bir mücadele geliyor. İki takım, aynı şehir, aynı salon… Erkekler 2. Lig’de yaşanacak bu randevu öncesi heyecan şimdiden zirveye çıktı. Detaylar Kayseri Haber'de...
Trendyol Süper Lig’de gözler Konya’ya çevrildi. Konyaspor ile Kayserispor’u 66. kez karşı karşıya getirecek mücadele öncesi rekabetin geçmişi ve son randevunun izleri, bu maçı daha da özel kılıyor. Detaylar Kayseri Haber'de...
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ile Çelebi Hava Servisi arasında iş birliği protokolü imzalandı.
Kayseri’nin Talas ilçesinde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil kafeteryaya girdi. Kafeteryaya gelen 2 müşteri kazayı saniyelerle atlatırken, kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı. Detaylar Kayseri Haber'de...
Kayseri'de hizmet verecek nöbetçi eczane listesini sizler için derledik. Şehirde 17 Aralık 2025 tarihinde 14 eczane akşam hizmet verecek. Detaylar Kayseri Haber'de...
Üniversitelere ayrılan bütçeler kapsamında Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Türkiye'nin bütçe olarak en güçlü üniversitelerinden biri oldu. Detaylar Kayseri Haber'de...
Kayseri'nin Hacılar ilçesinde 2 grup arasında çıkan kavgada silahla vurulan 1 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi de yaralandı.
Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk'ün hayatını kaybeden kayınvalidesi Meryem Hatice Köse, son yolculuğuna uğurlandı.
Süper Lig’in 17. haftasında Kayserispor’un Konya deplasmanında oynayacağı maçın bilet fiyatları belli oldu.
Türkiye Futbol Federasyonu, 2025-2026 sezonunun 2. Transfer ve Tescil Dönemi’nin 2 Ocak’ta başlayıp 6 Şubat 2026’da sona ereceğini açıkladı.