EV TURŞUSU YAPMANIN 9 ALTIN KURALI

Sıcak havaların son demlerini yaşadığımız bugünlerde özellikle lahana, karnabahar ve kırmızı pancar gibi kış sebzeleri tezgahlardan göz kırpmaya başladı.

Anahtar Kelimeler: TURŞUSU YAPMANIN ALTIN KURALI
EV TURŞUSU YAPMANIN 9 ALTIN KURALI
Güncel 21.09.2019 16:25:49 0

EDİTÖR

Haber Merkezi

Haberi Sesli Oku

Sıcak  havaların son demlerini yaşadığımız bugünlerde özellikle lahana, karnabahar ve kırmızı pancar gibi kış sebzeleri tezgahlardan göz kırpmaya başladı. Bütün bunlar ne anlama geliyor. Tabii ki ev turşusu yapmanın zamanı geldi demek?  Uzmanların tavsiyeleri ile işte size ev turşusu yapmanın 9 altın kuralı?

Bağışıklığı güçlendirmeden kalp sağlığına, soğuk algınlığını önlemeden metabolizmayı hızlandırmaya, kan şekerini dengelemeden kanserden korumaya dek birçok faydası olan ev turşusu, içerisindeki sebze ve meyvelerin kalorisini de yüzde 30´a varan oranda azaltırken  Beslenme ve Diyet Uzmanları  ?Turşu´ yu yanımlarken  ?Bir besinin yapısındaki karbonhidratın fermantasyon yani mayalanma ile yararlı bakteriler tarafından laktik aside çevrilerek dayanıklılığının artırılması yöntemidir? ifadesini kullanıyorlar ve ekliyor ?Evde turşu hazırlarken yararlı bakterilerin mayalanma sürecini başlatması ve zararlı bakterilerin turşuda bulunmaması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Aksi halde hem tat ve lezzet açısından başarılı bir turşu yapılamaz hem de zararlı bakteriler veya onların toksinleri besin zehirlenmelerine neden olabilir?

Kabından tuzuna ev turşusu yaparken dikkat edilmesi gerekenler konusunda da vatandaşları uyaran uzmanlar ev turşusu yapmanın 9 altın kuralı konusunda bakın neler tavsiye ediyorlar?

Ezik besinlerden kaçının:  Turşusunu kuracağınız sebze ve meyvelerin diri, zedelenmemiş, taze ve kaliteli olmasına dikkat edin. Ezilmiş, herhangi bir yerinden çürümeye başlamış meyve/sebzeler turşu yapımında kullanılmamalı. Çünkü bu tür sebze/meyvelerde zararlı bakteriler bulunabilir, turşunun oluşması esnasında yararlı bakterilerin oluşmasını /çalışmasını engelleyebilir ve/veya gıda zehirlenmelerine neden olabilecek zararlı bakterilerin veya onların toksinlerinin besinden uzaklaştırılmasına engel olur.

Plastik yerine cam kavanoz kullanın: Turşu hazırlamak için kullanılacak kaplar; cam kavanoz veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´ndan onaylı tek kullanımlık plastik kaplar olmalı. Diğer kaplarda hazırlandığında turşunun içerisine kabın yapımında kullanılan ve insan vücudu için kanserojen olabilen maddelerin geçişi olabilir. Ayrıca kullanılan kabın temizliğine ve hava almamasına dikkat edilmeli. Turşusu yapılacak sebze/meyvelerin de kapta tamamen salamura içinde kalması, üst yüzeyde hava ile temas etmemesi sağlanmalı. Hava ile temas eden sebzeler bozulur ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir.

Kabı ve besinleri çok iyi temizleyin: Turşu yapılırken kullanılan tüm malzemeler (kap, sebze-meyveler, kaşık, kepçe vs) çok iyi temizlenmiş ve başka herhangi bir şeyle temas etmemiş olmalı. Ayrıca kimyasal temizlik maddesi kalıntısı da bulunmamalı. Aksi halde fermantasyonun/ mayalanmanın sağlıklı oluşmasını engeller.

Tuzuna dikkat edin: Tuzun turşu yapımında yeterli miktarda eklenmesi hem yararlı bakterilerin oluşup zararlı bakterilerin oluşmaması için hem de turşusu yapılan besinlerin sertliklerinin uygun olması için önemli. Tuzu az eklenen turşu; yumuşar, esner, suyu bulanıklaşır ve kararır. Tuzu fazla olan turşuların ise olgunlaşma süresi uzar, tadı fazla tuzludur ve özellikle salatalık gibi sebzelerin turşularının içinde fazla su birikmesine neden olur.

Kaya tuzu ile hazırlayın: Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan ?Turşu hazırlarken sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanın. Çünkü normal sofra tuzu ile yapılan turşularda kısa sürede yumuşama gözleniyor. Yüzde 8 tuzlu su hazırlamak için 1 litre suya 80 gram tuz eklemek gerekir? diyor.

İçme suyu kullanın: Turşusu hazırlanacak besinler iyice temizlendikten sonra tuz ile karıştırılarak hazırlanan salamura suyun çok temiz olması gerekir. Beklemiş, güvenli olmayan kaynaktan alınmış su olmamalı. Temiz olmayan bir su ile hazırlanan turşuda zararlı bakteriler üreyebileceği gibi gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bu nedenle turşu hazırlarken kullandığınız suyu içme suyundan ya da kaynatıp soğuttuğunuz sudan kullanın.

Limon tuzu ve sirke koyun: Hazırlanırken asitlik oranı düşük olan sebzelere (özellikle taze fasulye, bamya vb) limon tuzu eklemek, tuz miktarını çok artırmadan turşu oluşumunu sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda turşunun rengini korur. Sirke de doğal bir koruyucu olması ve turşu fermente olurken istenmeyen bakterilerin oluşmamasını sağlaması bakımından turşuya eklenmesinde fayda var.

Karanlıkta bekletin, süresine dikkat edin:  Turşu oluşması için hazırlanan sebze ve meyveler karanlık ve serin bir ortamda, 18-20 derece ısıda bekletilmeli. Isının 20 dereceden fazla olması zararlı bakterilerin sayısının turşuda hızla artmasına neden olurken, düşük olması ise iyi bir turşunun oluşmasını engeller. Zararlı bakteri sayısı artan bir turşu sağlık açısından zararlı bir hale gelir. Gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bekletilme süresi genellikle 4-6 hafta arasında olmalı.

Beyaz tabakayı hemen alın:  Uzmanlar son olarak ?Turşu oluşumu sırasında turşunun üst yüzeyinde beyaz bir tabaka oluşur ise hemen alınması gerekir çünkü küf oluşmasına ve turşunun bozulmasına neden olur. Ara ara kontrol edilerek yine oluşursa yine hemen alınmalı. Bu beyaz tabaka turşuya uygun oranlarda tuz eklenmediyse ve turşu uygun sıcaklıkta bekletilmediyse oluşuyor? diyerek tavsiyelerini  noktalıyorlar?


Bugün ne pişirsem?

Bugün mutfağımızdan çıkan en özel menülerle karşınızdayız! İşte güne lezzet katacak menümüz. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

Kayseri nöbetçi eczaneler (3 Ocak)

Kayseri'de bugünkü nöbetçi eczaneleri sizler için derledik. 3 Ocak 2025 nöbetçi eczaneler listesine haberimizden ulaşabilirsiniz. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

Erciyes'te ilk kar hentbolu organizasyonu!

Türkiye'nin önemli kış sporları merkezlerinden Erciyes'te, kar hentbolu organizasyonu düzenlenecek. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Melikgazi, 3 bin 785 yapı için ruhsat verdi

Mustafa Palancıoğlu, belediye olarak 2024 yılının 3 çeyreğinde 3 bin 785 adet yapı ruhsatı ile Türkiye’de en çok ruhsat veren belediye olduklarını ifade etti. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Ulaşım AŞ'den Kayseri'ye büyük hizmet!

Kayseri Büyükşehir Belediyesinin raylı sistem hatları ve otobüsleriyle 2024 yılında toplam 153 milyon 352 bin 160 yolcu taşındı. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber bülteninde...

Microlight ile turistler Kapadokya'yı keşfediyor

Türkiye'nin ünlü turizm merkezlerinden Kapadokya'ya gelen yerli ve yabancı turistler, bölgeyi "microlight (motorlu hafif hava aracı)" ile havadan keşfetme fırsatı yakalıyor. Kayseri son dakika haberleri Haber'in bülteninde...

Kent Konseyi, kalkınma için adımlar atıyor!

Kayseri Kent Konseyi, ilin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınması için çözüm odaklı çalışmalarını sürdürüyor. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Kayseri'de cuma günü kurulan semt pazarları

Kayseri’de çeşitli mahallelerde haftanın 7 günü semt pazarı kuruluyor. Semt pazarları hangi gün ve nerede kuruluyor? Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Kayseri’de namaz vakitleri (3 Ocak)

Namaz, islam dininde Müslümanlar'ın günde beş vakit Allah'a yönelerek kıldıkları ibadettir. Kayseri’de namaz vakitleri ne zaman? Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Kayseri’de bugün vefat edenler (3 Ocak)

Kayseri’de bugün vefat edenler kimler? Kayseri’de bugün 3 vatandaşımızı kaybettik. İşte 3 Ocak'ta Kayseri'de vefat edenler.Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Regaip Kandili dualarla idrak edildi

Kayseri ve Yozgat'taki camilerde, Regaip Kandili dolayısıyla programlar düzenlendi. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber bülteninde...

Melikgazi zabıtası fahiş fiyata karşı sahada

Melikgazi Belediyesi zabıta ekipleri, ilçe genelinde faaliyet gösteren işletmelerde gramaj, etiket, stokçuluk ve fiyat denetimi yaptı. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber bülteninde...

Kayseri'de sanal para dolandırıcılığı!

Kayseri'de, kripto para ticareti yapan şirkete kar vaadiyle yatırdıkları paralarını alamadıklarını iddia eden 6 kişi, suç duyurusunda bulundu. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber bülteninde...

Erciyes, yeni yılın ilk gününde ziyaretçi akınına uğradı

Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden Erciyes'i, 2025'in ilk gününde 110 bin kişinin ziyaret ettiği bildirildi. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber bülteninde...

Kocasinan atölyelerinden tasarruf

Kocasinan Belediyesinin atölyelerinde kendi imkanlarıyla ürettiği bank ve kamelyalar, park ve bahçelerde vatandaşların hizmetine sunulurken, ekonomik olarak da tasarruf sağlıyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

KAYÜ'nün akreditasyon başarısı

Kayseri Üniversitesinin (KAYÜ) akreditasyon için Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneğine (MEDEK) yaptığı 19 önlisans program başvurusunun 9'u tam akreditasyon, 10'u ise koşullu akreditasyonla sonuçlandı.