Meyve -Sebze fiyatlarına ramazan dopingi... Sevgili İZLEYİCLER; Kuraklık ve don etkisiyle rekolte kayıpları yaşanan meyve fiyatlarında Ramazan ayının da etkisi ile artışlar sürüyor. Tarla ürünlerinin tezgahlara inmesi ile genel olarak Haziran ayında düşen sebze fiyatlarında ise Ramazan ayının etkisi sert oldu. Domates başta olmak üzere sebzelerin market ve pazar satış fiyatlarında kayda değer artışlar gerçekleşti... Yine aynı şekilde şeftali ve kayısı başta olmak üzere meyve fiyatlarıda zamdan nasibini alırken vatandaş ramazandan bir gün önce normal olan fiyatların neden bu kadar arttığını merak edereken Kaysem A.Ş. Müdürü Şaban Nasırlıoğlu ” Yüksek fiyatları gördüğünüzde tepki koyun, oradan almayın ya da o ürünü almayın, arz-talep dengesini oluşturan tüketicidir.” tavsiyesinde bulundu.
HABERİN GİRİŞİ
GÖRÜNTÜ -SESLİ ( Vatandaş Röp.)
Sebze ve meyvedeki zamlar vatandaşı mutsuz edip üzerken bir yandan da dikkatleri merkez bankası`nın açıkladığı Haziran enflasyonuna yöneltti. Başta Başkan Erdem Başçı olmak üzere, Merkez`den bir süredir yapılan açıklamalarda, enflasyonun Haziran ayında "belirgin" bir gerileme yaşanacağı öngörüsüne yer veriliyordu. Yıllık enflasyon Mayıs`ta yüzde 9.66 ile iki haneye dayanmıştı.
Ramazan ayının da etkisi ile fiyatlardaki artışın semt pazarlarına da yansıdığı görüldü. Ramazanla beraber meyve sebzelerin fiyatlarında gözlenen artış vatandaşın cebini yakıyor. Kamuoyu tarafından “Ramazan Fırsatçıları” olarak nitelendirilen bu durum karşısında haber ekibimiz kısaca “HAL” olark isimlendirdiğimiz Yaş Meyve Sebze Hal Kompleksi`nin yolunu tutarak fiyatları gözden geçirdi. Haber ekibimize değerlendirmelede bulunan Kaysem A.Ş. Müdürü Şaban Nasırlıoğlu, ”Halde fiyatlarımız makul. Ramazan öncesi fiyatlarımızla, ramazan başlangıcındaki fiyatlarımız hemen hemen aynı. Fiyatların yüksekliği söz konusu değil. Ancak perakende sektöründe çalışan arkadaşlarımızın, fiyatların oldukça üzerine çıktıklarını bizler de tüketici olarak gözlemliyoruz. Mesela şu an domates halimizde 1 lira civarında, 50 kuruşa satılan domates de var , 1.50 liraya satılan domates de. Cherry domatesi ya da salkım domates dediğimiz domateslerin fiyatları normal domatese göre biraz daha yüksek. Kayseri gelir düzeyi bakımından da kozmopolit bir şehir, her gelir düzeyine göre mal var. 50 kuruşluk domates de var, 1.50 liralık domates de. Domateste bir sıkıntı yok, üretim iyi. Bununla beraber biber fiyatları oldukça uygun, salatalık ve yeşillikler de aynı şekilde. Kayseri’de bu sene meyve 30 Mart’ın öncesi ve sonrasındaki hava şartlarından dolayı zarar gördü. Ama bununla beraber ülkemiz büyük bir üretim ve tarım ülkesi, başka şehirlerde yetişen ürünler de şehrimize geliyor, halimizde her türlü kaliteli meyve çeşidini bulmamız mümkün.” Diye konuştu.
Sözlerinin devamında halden çıkan malların perakende satışlarındaki fiyat uçurumuyla ilgili de açıklamalarda bulunan Nasırlıoğlu;” Türkiye’de bundan 20-25 yıl öncesinde fiyatlarda rayiç vardı. Kar haddi dediğimiz, belirli bir kar marjı vardı. Bu ne demektir ? Yani buradan 1 liraya aldığınız malı piyasaya götürdüğünüzde maksimum %25 karla, 1.25 liraya satabilirdiniz. Serbest piyasa ekonomisine geçildikten sonra böyle bir durum söz konusu değil. Dışarıda, isteyen istediği fiyata malını satar. Arz-talep dengesi burada fiyatların oturmasını ve istikrarlı seyretmesini sağlar. Devletin bu konuda müdahale etme şansı yok. Ancak halkımızı bilinçli olacak ve gerekli tepkisini ortaya koyacak. Mesela ramazan öncesinde 1 liraya aldığı domates, aynı yerde2 liraya yükselmişse halk buna tepki gösterecek. Bu tepki nasıl olur ? Oradan alışveriş yapmayacak veya o malı tüketmeyecek. Alternatif ürünlere yönelecek. Mesela karpuz ucuzsa, üzüm yerine karpuz tercih edecek. Dolayısıyla vatandaş fiyatların artmasında ya da azalmasında direkt etkili.” İfadelerini kullandı.
Öte yandan KAYSEM A.Ş. ‘den aldığımız bilgilere göre ise bugün itibarı ile halden çıkışı yapılan bazı ürünlerin fiyatları şu şekilde;
Çarliston Biber - - - 90 kuruşla,1.10 lira arasında
Domates - - - 1, 1.50 lira arasında
Elma - - - Cinsine göre 1.50- 2.20 arasında
Yeşil Fasulye - - - 2 ile 2.20 lira arasında
Kabak - - - 1 lira-1.60 lira arasında
Karpuz - - - 70-80 kuruş arasında
Kavun - - - 1. 1.30 lira arasında
Maydanoz - - - 30 kuruş
Patlıcan - - - Cinsine göre 90 kuruş- 1.40 lira arasında
Patates - - - Cinsine göre 80 kuruş- 1.40 lira arasında
Salatalık -- - 90 kuruş, 1.50 lira arasında
Yaprak - - - 2.50, 3 lira arasında sektöre sunuluyor.