GAZETECİ GÜNTAÇ AKTAN HAYATINI KABETTİ

Gazeteci, radyocu, televizyoncu olan Kayserili Güntaç Aktan hayatını kaybetti. 69 yaşındaki Güntaç Aktan`ın cenazesi yarın Ankara Kocatepe camiinde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazı sonrasında toprağa verilecek.

Yaşam 7.10.2014 20:47:57 0

Editör

admin

GAZETECİ GÜNTAÇ AKTAN HAYATINI KABETTİ
Haberi Sesli Oku

İlk ve orta öğrenimini Kayseri’de tamamlayan Güntaç Aktan, lise son sınıfta tek dersten beklemeye kalınca, bu bir yıllık boşta kalış O’nun hayatının dönüm noktası oldu. Ve o sene Kayseri’nin yerel gazetesi ‘Emel’de muhabir olarak çalışmaya başladı.
Henüz stajyer bir gazeteci olan Güntaç Aktan’ın arkadaşlarıyla birlikte Kayseri Sporun 2. Lige katılması için yaptığı yayınlar etkisini göstermiş ve o güne kadar lige katılmak için diğer illerde yoğun olan, ama Kayseri de pek görünmeyen faaliyetlerde hızlanmıştı.
Beklemeye kaldığı lise sıralarında başladığı gazetecilik mesleğini üniversite sınavları için gittiği Ankara’da Medeniyet Gazetesinde sürdüren Aktan, Kayseri’ye dönerek 2 sene daha Emel gazetesinde çalıştı. Bu kez yüksek öğrenimini sürdürmek için Ankara’ya giden Aktan; İktisadi İdari İlimler Akademisinde yüksek öğrenimini yaparken aynı zamanda bir kuruluşta basın müşaviri olarak çalıştı ve bu kuruluşun gazetesi olan “Ülker” gazetesini çıkardı.
Ülker gazetesinden ayrılan Güntaç Aktan Kayseri’nin bir diğer yerel gazetesi ‘Anadolu’ya geçerek burada çalışmaya ve gazeteyi yayınlamaya başladı. Anadolu gazetesini çıkartan yeni ekibin içinde, Kayseri’nin eski gazetecilerinden Hasan Parkan ve Üstün Tuncer de vardı.
Güntaç Aktan, Anadolu Gazetesini çıkartırken ve işleri de tam yoluna koymuşken 112. Dönem yedek subay olarak askere gitti. Güntaç Aktan, İzmir’de askerlik görevini yaptığı bir sırada TRT’nin sınavlarına katıldı ve 2500 kişinin girdiği bu sınavı kazanan 20 kişiden biri oldu. Askerlik görevi bitince de iki aylık bir kurstan sonra 1973’ de TRT’deki görevine başladı.
1975 yılında meydana gelen Lice depremi felaketinde de görevde olan Aktan’ın “olayların içinden” programı, Ecevit hükümeti düşüp de yerine Demirel Hükümeti kurulunca yayından kaldırıldı, Aktan’ın işine de son verildi.
O günlerde Esenkentte meydana gelen bir tren kazasının haberini hazırlayan ve kaza geçiren vatandaşlarla konuşan Güntaç Aktan’ın bu röportajı, elde olmayan sebepler yüzünden meydana gelen aksaklıklar nedeniyle literatüre geçen ve kötü röportaja örnek gösterilen bir olay oldu.
Tarihimizde önemli bir dönüm noktası sayılan 12 Eylül 1982 İhtilali’ne kadar televizyonda tren kazası, uçak kazası, heyelan, deprem haberlerinin peşinde koşan Güntaç Aktan 12 Eylül sürecini de bizzat içinde bulunarak yaşadı.
TRT’nin çeşitli kademelerinde görev yapan Güntaç Aktan, daha sonra ‘televizyon Haberler Müdür Yardımcısı’ ve ardından da ‘TRT 2 Haber Müdür yardımcısı ‘ oldu.
Güntaç Aktan, bunca tempolu ve hareketli görevlerin ardından, 1990 yılında, bütün merkezi istihbaratın, bakanlıkların, derneklerin, sendikaların, dış temaslar, iç temaslar, Cumhurbaşkanlığı ve başbakanlıkla ilgili bütün haberlerin toplandığı çalışma alanı çok daha geniş ve kapsamlı bir yer olan ‘ Merkez Haberler ‘ müdürlüğüne getirildi.
Her zaman bir haberci olan ve mesleğini bütün risklerine rağmen benimseyerek yerine getiren Güntaç Aktan, her hafta Kayseri’ye gelerek, Erciyes Üniversitesinde dersler veriyordu.