GELECEK HAYALLERİ 2 PROJEYLE 'YEŞERDİ'

Kayseri'nin İncesu ilçesine bağlı köylerde yaşayan ve çeşitli nedenlerde ilköğretimden sonra eğitimlerine devam edemeyecek onlarca kız öğrenci, ''Yeşeren Umutlar'' ve ''Bana Bir Şans Ver'' isimli projeler sayesinde artı

Güncel 10.12.2011 09:04:00 0

Editör

admin

GELECEK HAYALLERİ 2 PROJEYLE 'YEŞERDİ'
Haberi Sesli Oku

- Zafer Barış - Kayseri'nin İncesu ilçesine bağlı köylerde yaşayan ve çeşitli nedenlerde ilköğretimden sonra eğitimlerine devam edemeyecek onlarca kız öğrenci, ''Yeşeren Umutlar'' ve ''Bana Bir Şans Ver'' projeleri sayesinde artık geleceklerine umutla bakıyor.

      İncesu Kaymakamı Ercan Öter, ilçedeki kız çocuklarının okullaşma oranlarının arttırılması için yapılan çalışmalarla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, İncesu Kaymakamlığının hazırladığı ve Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen 2 projeleri olduğunu bildirdi.

      Öter, ''Bu iki projeden ilki 'Yeşeren Umutlar', diğeri de 'Bana Bir Şans Ver' ismini taşıyor. İki projemizin amacı da kız çocuklarımızın eğitimlerine devam etmesini sağlamak. 'Yeşeren Umutlar Projesi'nden 90 kızımız yararlanıyor ve ilköğretim sonrası eğitimlerine devam ediyorlar. Bana Bir Şans Ver Projesi'ne de 51 kızımız katılıyor'' dedi.

      Projeler kapsamında kız öğrencilerin ailelerinin tek tek ziyaret edilerek, kızlarını okutmaları konusunda ikna edildiklerini kaydeden Öter, ''Yeşeren Umutlar Projemiz, maddi ya da çeşitli nedenlerle okuyamayan kız öğrencilerimizi, köylerden ilçe merkezine taşıyıp okullaşma oranının artırılmasına yönelik'' diye konuştu.

      Öter, proje kapsamında düzenlenen kurslarla, öğrencilerin bir üst okula devam etmelerinin sağlandığını da belirterek, ''Çocuklarını okutmak isteyen ailelere ve okumak isteyen çocuklarımıza devlet olarak biz her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Maddi durumu iyi olmayan ama çocuklarını okutmak isteyen ailelerimize, devletimizin sunduğu imkanları anlatıyoruz'' dedi.

     

     -''Proje, bize umut oldu''-

    

     Bana Bir Şans Ver Projesi'nden faydalanarak, ilçe merkezinde açılan SBS kursuna devam eden Tahirini Köyü İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi Kader Çam, ''Ailelerimiz ilköğretimden sonra liselere, üniversitelere gitmemizi istemiyorlardı, izin vermiyorlardı ama proje olunca izin vermeye başladılar'' dedi.

      Aynı okulun 6. sınıfına giden İkbal İde de projenin kendisine çok şeyler kazandırdığını, sadece kurs eğitimi değil, sosyal faaliyetlere de katıldıklarını ifade etti.

      İde, ''Bizden büyük ablalarımız da bu proje sayesinde okuma şansı buldular. Öğretmenlerimiz ailelerimizi ziyaret etti ve 'çocuklarınızı okutun' dediler. Okulumuza, profesörler, doktorlar, hemşireler geldi ve okumanın çok güzel bir şey olduğunu söylediler. Proje sayesinde ailem de beni okutabilir. Bizim aramızdan da doktorlar, hakimler çıkacak'' diye konuştu.

      Saraycık Köyü İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Rabia Korkmaz ise proje sayesinde bilmedikleri birçok konuyu öğrendiklerini ifade ederek, ''Proje ile daha da bilinçlendik. Bana çok faydası oldu. Kurslar sayesinde daha çok çalışıyorum'' dedi.

      Rabia'nın annesi Hatice Korkmaz ise eşini kaybettiğini ve 3 kızını okutmaya çalıştığını bildirdi. Anne Korkmaz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Seyfulah Kaplan ve öğretmenlerin kendilerini ziyaret ederek, kızlarını okutmalarını tavsiye ettiklerini söyledi. Kızının ilköğretim son sınıfta okuduğunu ve dershaneye göndermek istemesine rağmen maddi imkansızlıklar nedeniyle gönderemediğini ifade eden anne Korkmaz, ''Dershaneye gönderemedik. Ama devletimizin sağladığı bu imkanlar, okular çok iyi oldu. Bizim için daha güzel oldu'' diye konuştu.

      10 çocuklu bir ailenin kızları olan 8. sınıf öğrencisi Pınar Boztaş ile 6. sınıf öğrencisi Bahar Boztaş'ın inşaat işçisi babaları Mehmet Boztaş da çocuklarını okutmak istediğini, ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle zorlandığını, devletin sağladığı imkanlar sayesinde çocuklarını okutabildiğini bildirdi.

      Saraycık Köyü İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Merve Altun ise Yeşeren Umutlar Projesi'nden faydalandığını ve proje kapsamında ilçede açılan kurslara devam ettiğini, kurs için günlük 7 avro harçlık aldıklarını belirterek, ''Proje kapsamında Melikşah Üniversitesini, Erciyes Üniversitesini, İstikbal fabrikasını, özel hastaneleri gezdik. Kurslar, derslerimizde faydalı oldu. Bize bir sürü kitap verdiler, defterimizi, kalemimizi verdiler. Bizim başarılı olabilmemiz için herşeyi yaptılar'' dedi.

     

     -Okullaşma, yüzde 200 arttı''-

    

     Köydeki okulda yürütülen projenin koordinatörü öğretmen Yıldız Doğan, 2008 yılında 8 kız öğrencinin ilköğretim okulundan mezun olduğunu ve bunlardan sadece 1 tanesinin lise eğitimine devam ettiğini belirterek, ''2009 yılında mezun olan yine 8 kızımız vardı ve hiçbiri liseye devam etmedi. 2010 yılında 16 kızımız mezun oldu ve bunlardan 3 kızımız liseye başladı. Projenin başladığı 2010-2011 öğretim dönemindeyse, mezun olan 12 kızımızın 10'u lise eğitimlerine devam ediyor'' dedi.