ATIK YAĞLAR GERİ DÖNÜYOR - Talas Belediyesi, mutfaklarda kullanılan ve doğaya rastgele boşaltılan bitkisel atık yağları toplayarak, insan sağlığına ve çevreye zararlarını önlemeye başladı.
Temizlik İşleri Müdürlüğünce, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilen firmalara yaptırılan bitkisel atık yağ toplama işi için, Mevlana Mahallesi pilot bölge olarak seçildi. Minibüslerle tek tek bütün binaları dolaşan görevliler, apartman görevlilerine atık yağların biriktirileceği bidonlar vererek, bina sakinlerini bilgilendirmelerini istedi.
Konuyla ilgili bilgiler veren Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, mutfaklarda kullanılan bitkisel yağların, özellikle kızartmalarda 3 defadan fazla kullanılmasının insan sağlığı açısından zararlı olduğunu söyledi. Atık yağlarla defalarca kızartma yapılması durumunda yağdaki polar madde oranının arttığını ve bu oranın yüzde 25'e geldiğinde kansere neden olduğunu belirten Başkan Yıldırım, ev hanımlarını uyardı. Başkan Yıldırım, şöyle konuştu:
“Evlerimizde kullandığımız yemeklik yağlar 3 kullanımdan sonra özelliğini kaybederek atık yağa dönüşmekte. Bu durumdaki yağları gelişigüzel dökmek yerine belediye görevlilerince belirli periyotlarda toplama suretiyle, hem insan sağlığını hem de çevreyi korumuş oluyoruz. Rastgele kanalizasyona dökülen yağlar, bir süre sonra pis su giderlerini daraltarak tıkanmasına neden olmakta. Bu nedenle her yıl alt yapı hizmetlerine milyonlarca lira harcanmakta. Ayrıca atık yağları arıtma maliyetini artırmakta ve arıtma tesislerini çalışamaz hale getirmekte. Bununla birlikte denize, akarsuya veya göle ulaşan bitkisel atıklar, burada yaşayan canlılara da zarar vermektedir.”
Başkan Yıldırım, bitkisel atık yağları Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca lisansı bulunan toplayıcılara verilmesinin önemine dikkat çekerek, “Lisanssız toplayıcılara verilen atık yağlar, temiz yağlarla karıştırılarak yeniden piyasaya sürülebilmektedir. Bu nedenle lisanslı toplayıcılara atık yağları verelim” uyarısında bulundu.