Tarih: 17.10.2020 18:05

GİLABURU ALMANIN TAM ZAMANI

Facebook Twitter Linked-in

Bünyan ve Akkışla ilçesi ile civarında yetişen, böbrek taşı düşürme ve ağrı kesici özelliğinin bilimsel olarak kanıtlanan Gilaburu’ ya ilgi her geçen gün artarken; yöre halkı hasat dönemi olması nedeni ile Gilaburu almanın tam zamanı olduğunu vurguluyorlar…

Üzüme benzeyen kırmızı meyvesi ve çalı şeklinde bitkisiyle bilinen gilaburu, yöre halkı tarafından toplanıyor ve meyve suyu olarak tüketiliyor. Ekim ayının ilk haftasında hasadı tamamlanan gilaburu, salamura olması için şişelere doldurularak bekletiliyor. Kış aylarında meyvesi ezilen gilaburu tatlandırılarak meyve suyu şeklinde içiliyor. Bazı firmalarca işlenen gilaburu, içecek olarak raflarda, lokantalarda yerini alırken, ilçe halkı tarafından farklı yöntemlerle satışa sunuluyor.

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Bölümünce ‘Böbrek Taşı’ düşürmesi özelliğinin klinik öncesi ve klinik çalışmalarla doğrulanan ‘Gilaburu’ ağrı kesici etkisinin de bilimsel deneylerle doğrulanırken; içeriğindeki mineraller ve asit dolayısıyla “gençlik iksiri” olarak da anılıyor.

Ağırlıklı olarak Bünyan ve Akkışla İlçesince yetişen Gilaburu yüksek miktarda C vitamini içerir. Sonbaharda toplanan gilaburu meyvesi ve Gilaburu’nun suyu böbrek hastalıklarının yanı sıra, astım, romatizma, yüksek tansiyon, kabakulak, uyku bozukluğu gibi sorunlara iyi geldiği uzmanlarca vurgulanmaktadır.

Regl ve menopoz döneminde gilaburu kabuğunun da son derce faydalı olduğunun altını çizen uzmanlar “Yumurtalık ve dölyatağı kasları ile ilgili problemlere karşı etkili olan gilaburu kabuğu dölyatağını yatıştırıcı ve adet sancısını azaltıcı etki gösterir. Gilaburu kabuğunun fazla görülen regl kanamaları ve menopoz döneminde yaşanabilecek aşırı kanamalara karşı da etkilidir” değerlendirmesinde bulunup hasat mevsimi olması vesilesiyle “Gilaburu almanın tam zamanı” ifadesini kullanıyorlar.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —