Valilik ve Büyükşehir Belediyesince ortaklaşa düzenlenen kitap fuarı 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından açıldı… Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da iştirak ettiği fuarın açılışında konuşan 11. Cumhurbaşkanı Gül ülk
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Valilik ve Büyükşehir Belediyesinin himayesinde Eylül Fuarcılık tarafından Dünya Ticaret Merkezi`nde düzenlenen Kayseri Kitap Fuarı`nın açılış törenine iştirak ederek açılış kurdelasını birlikte kestiler…
Kurdela kesimi öncesi katılımcılara hitap eden 11. Cumhurbaşkanı Gül, açılışta yaptığı konuşmada , Türkiye`de okuma oranını düşük olmasından duyduğu kaygıyı dile getirerek,okuma oranının artırılması için çalışmalar yapılması gerektiğine dikkati çekerek "Bu kadar zenginleşmiş bir ülkede, bu kadar modernliği takip eden, her türlü aracı takip eden bir ülkede okumanın bu kadar düşük olması büyük bir soru işareti, çok kaygılandırıcı. Oku da ne okursan oku yani. Bütün bunların hepsinin toplamı bu kadar düşük. Okumak çok küçükken başlayan bir alışkanlık. Sonradan oluyor ama bir alışkanlık. İnsan iradesi dışında okumaya başlaması lazım. Bu alışkanlık anlayışı olmadığı için Cumhurbaşkanlığı görevim sırasında Hayrünnisa Hanım himayelerinde kitap okuma kampanyaları başlatmıştı. Bu kampanyayla kitap okuma alışkanlığını geliştirmek için çok uğraşmıştı. Açıkçası burada bu konudaki rakamları dinleyince kampanyayı daha değerli buldum. Rakamları duyunca insan irkiliyor."ifadesini kullandı…
Sözlerinin devamında Kayseri`de kitap fuarı açılmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu kaydeden 11. Cumhurbaşkanı Gül, Kayseri`nin tarih boyunca hem dini hem pozitif bilimlerde hep merkez olduğunu hatırlatarak, Cumhuriyet döneminde de kentin zengin bir kültür hayatına sahip olduğunu vurgulayarak "O dönemde de büyük heyecan var. Benim küçüklüğümde, lise hayatım döneminde Kayseri`de kültür hayatı çok canlıydı. Benim fikri yapım liseden gelir. Liseli yıllarda okuduğum kitapları daha sonra belki okuyamadım. Kayseri`de çok kültür dernekleri vardı. Kayseri`de çok yazar, çizer, sanat adamı, tiyatrocu çok değerli kültür adamları yetişti. Şimdi açıkçası bilmiyorum nasıl olduğunu. Uzun süre yakinen takip edemedim" diye konuştu.
Gül sözlerinin sonunda İstanbul ve Ankara`nın kültür hayatının zengin olduğunu, bu zenginliğin Anadolu`ya da yayılması gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu…"Kitap okuma alışkanlığını küçükten kazandırmak gerekiyor. Herkesin her yaşta okuyacağı kitap ayrıdır. Lisede okuduğum kitabı bugün okumaya utanırım belki. Gösteremem çok okumak istesem. O gün okuduğum romanı bugün açıp okumaya kalkarsam doğrusu zor olur. Onun için her zamanın her çağın okunması ve herkesin kendini şarj etmesi gereken dönemler vardır. O dönemler o fırsatlar kaçtıktan sonra daima eksik kalırsınız."
Kitap Fuarı açılışının bir diğer önemli ismi Enerji Bakanı Yıldız ise kitap okuyan insanların daha üretken olduklarını belirterek , Türkiye`deki ve diğer ülkelerdeki kitap okuma oranları hakkında yapılan araştırmalardan örnekler vererek şunları kaydetti… "Ülkemizde TÜİK bu konuda son derece etkileyici rakamlar oluşturmuş. Buna göre günde 6 saat televizyon izliyoruz, 3 saat internete giriyoruz ve ortalama 1 dakika da kitap okuyoruz. Fikri olarak kendi iç alemimizin derinliğini oluşturabilmek için ancak okumamız lazım. Avrupa`da yüzde 21`lerdeki okuma oranı Türkiye`de çok düşük. Ne yazık ki 28 Avrupa Birliği üyesi ülkesi arasında en kötü durumda yer alıyoruz. Bunu mutlaka gençlerimizle telafi etmemiz lazım"
Türkiye`de geçen yıl 23 milyon kitap basıldığını, ülkemizin her geçen yıl eğitim seviyesi yükselmesine rağmen kitap okuma oranının da düşüş yaşandığına dikkati çeken Bakan Yıldız "Birleşmiş Milletler raporunda Türkiye kitap okuma oranında Malezya, Endonezya, Ermenistan gibi ülkelerle beraber kategorize edilmiş. Bu bizim için mahcubiyet verici bir durum. 183 ülke arasında ise 86. sıradayız. Nüfusu 7 milyon olan Azerbaycan`da 100 binden daha az baskı yapan kitap yok. Japonya`nın nüfusu yaklaşık ülkemizin iki katı Japonya`da geçen sene 4 milyar 200 milyon adet, Türkiye`de ise geçen yıl 23 milyon kitap basılmış. Türkiye`de yüksek öğrenim görenlerin oranı 1965 yılına oranla 14 kat artmış ama bugün itibariyle 1965 yılının altında bir kitap oranıyla devam ediyoruz. Eğitim seviyemiz artmış ama okuma oranımız aynı şekilde artmamış. Bundan mutlaka kurtulmamız lazım." Değerlendirmesinde bulundu…