Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy Ekim ayı Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada “200 baz puanlık faiz indirim kararını olumlu karşılıyorum ama birini indirirken döviz kurlarını fırlatmamak gerekiyor. Faiz düşsün istiyoruz ama kurda oynaklık bizi üzüyor” değerlendirmesinde bulundu.
Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen ekim ayı meclis toplantısında konuşan Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Covid-19 ile mücadele çalışmaları kapsamında uygulanan kısıtlamalarının gevşemesinin ardından yükselen talebin, fiyatların artmasına neden olduğuna dikkat çekip; paranın satın alma gücünün de düşmesiyle ortaya çıkan tablonun hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkilediğini vurguladı.
Sözlerinin devamında sadece Türkiye'nin değil dünyanın birçok ülkesinde ekonomik problemlerin baş gösterdiğinin altını çizen Gülsoy, Avrupa'da enerji ve akaryakıt fiyatlarında çok ciddi artışlar olduğunu, hane halkına getirdiği ilave maliyetlerle beraber birçok Avrupa ülkesinde tüketim vergilerinin aşağıya çekilmesine yönelik adımlar atıldığını ve mali politikaların yeniden gözden geçirildiğini ifade etti.
Sözlerini noktalarken faiz indirimi konusunda da değerlendirmede bulunan Başkan Gülsoy kararı olumlu değerlendirdiklerini belirtip kurdaki oynaklıktan endişe duyduklarını kaydetti. "Birçok kez yüksek faizle hiçbir yere varamayacağımızı dile getirdim. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının 200 baz puanlık faiz indirim kararını olumlu karşılıyorum ama birini indirirken döviz kurlarını fırlatmamak gerekiyor. Faiz düşsün istiyoruz ama kurda oynaklığı ise hiç istemiyoruz. Fiyat istikrarı, faiz ve döviz arasında hassas dengelerin iyi gözetilmesi gerekir. Öngörülebilirlik, dengeli kur ve finansal istikrar bekliyoruz. Enflasyon, kur ve faiz sacayağının dengede götürülmesi şart. Sürdürebilir büyümeyi ancak bu şekilde yakalarız. Kur ve emtia fiyat artışlarıyla da sermaye sıkıntısı da artıyor. Daha önceki konuşmalarımda da bahsetmiştim. Enerji başta olmak üzere üretici üzerindeki maliyetler sürekli artıyor. Döviz kurlarında istikrar olmadığı sürece maliyet hesabı yapamıyoruz. Maliyet hesabını iyi yapan işletmeler ayakta kalır ve rekabet edebilir. Ani iniş ve çıkışlar siparişleri olumsuz etkiliyor. Piyasaları rahatlatacak, yatırıma ve üretime teşvik edecek hamleler yapılmalı. Temennimiz piyasadaki oynaklığın, faizlerin ve enflasyonun düşeceği, finansal istikrarın tesis edileceği ortama en kısa sürede kavuşmaktır."