Tarih: 15.12.2011 11:04

HAVAMIZI BOZUYOR

Facebook Twitter Linked-in

        Düzenli yapılaşma, otopark, alt ve üst yapı gibi şehirleşme anlamında sorunlarını büyük ölçüde çözen Kayseri, havaların soğumasıyla birlikte bugüne kadar çözemediği bir sorunla tekrar yüz yüze geldi. Çözüm bekleyen sorunun adı, endüstri, trafik ve ısınma ihtiyacının karşılanmasından doğan hava kirliliği. Akşam ve sabah saatlerinde şehrin bazı bölgelerini baca gazlarından oluşan sis tabakası kaplıyor. Sayısı hızla artan motorlu taşıtlardan kaynaklanan egzoz gazları, konutlarda ısınma amaçlı düşük kalorili ve kükürt oranı yüksek kömürlerin yaygın olarak kullanılması ve yanlış yakma teknikleri hava kirliliğini artıran faktörlerin başında geliyor. Özellikle şehrin bazı bölgelerinde düşük katlı konutların çok ve buralarda ısınmanın kömürle sağlanıyor olması da, kirliliği artırıyor. Ayrıca kentin coğrafik konumu itibariyle çevresinin dağlarla çevrili olması hava sirkülasyonunu engellediğinden bacalardan çıkan dumanın atmosferde asılı kalmasına neden oluyor.

        Kayseri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, kentin 3 ayrı noktasından her gün hava kirliliği ölçümü yapıyor. Buna göre Kayseri, insan sağlığını tehdit eden kirlilik değerleri açısından riskli iller sınırında bulunuyor. Kent, 4 risk sıralamasının 3. basamağında yer alıyor. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kirlilikle mücadele için bazı tedbirler alıyor. Müdürlük, hava kalitesi raporlamasının yanı sıra, kömür analizleri ve bölgesel denetimlere ağırlık veriyor. Düşük kaliteli ve standartlara uygun olmayan kömür yakanlar için para cezası ve işyeri ise kapatmaya varan cezalar uygulanabiliyor. Büyükşehir Belediyesi de vatandaşların en temiz yakıt olan doğalgaza yönlendirilmesi için çalışma başlattı.

        Kayserigaz’dan alınan bilgiler doğrultusunda doğalgaz kullanımının düşük seviyede olduğu bölgeler çalışmanın yapılacağı yerler arasında. Herhangi bir yasal dayanağı olmadığı için belediye ısınmada doğalgaz kullanımı mecburiyetini getiremiyor. Bunun için doğalgaz kullanımı konusunda sadece ‘teşvik edilebilir’ yönünde kararı bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın özellikle kirlilik değerleri risk grubunda olan illerde doğalgazı zorunlu hale getirmesi gerekiyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —