Tarih: 15.11.2012 07:39

HER YIL 2 BUÇUK MİLYON KİŞİ KOAH ‘A KURBANI

Facebook Twitter Linked-in

KOAH’ın tüm dünyada ciddi bir ölüm nedeni olduğunu ve 2020 yılında hastalığın, ölüm nedenleri arasında 5’inci sırada yer alacağını belirten Karaköse, KOAH için risk faktörlerinin, genetik ve çevre olmak üzere iki grupta ele alınabileceğini söyledi. Gelişmiş ülkelerde en önemli KOAH nedenini sigara, gelişmekte olan ülkelerde ise sigara ile birlikte çevresel faktörler olduğunu belirten Karaköse, “Sigara kullanımı KOAH için bilinen en önemli risk faktörüdür. Sigara içenlerde KOAH gelişme riski içmeyenlere göre 10-25 kat daha fazladır. Aktif sigara içenlerin sigarayı bıraktıklarında solunum fonksiyon testlerindeki yıllık kayıp hızı, sigara içmeye devam edenlere göre ileri derecede azalmaktadır. Sigarayı bırakma yaşı ne kadar erken olursa solunum fonksiyon testlerindeki bozulma hızı o derecede yavaşlamaktadır. “diye konuştu.
Mesleki ortam bakımından dumanlı ve tozlu alanlarda yaşayanların da KOAH riski altında olduğunu ifade eden Karaköse, hastalığın belirtilerini şu şekilde açıkladı:
“Hastalığın ilk belirtileri öksürük ve balgam çıkarmadır. KOAH hastalarının büyük çoğunluğu aynı zamanda sigara tiryakisi olduğundan öksürük ve balgam yakınması başlangıçta önemsenmez. Oysa bu dönemde hastalığa tanı konulması hastanın geleceği açısından son derece önemlidir. Erken dönemde sigaranın bırakılması ile hastalık belirtileri gerileyebilir ve hastalık gelişimi durabilir. Öksürük genellikle sabahları daha fazla ve arka arkayadır. Kronik bronşitin ön planda olduğu KOAH olgularında çoğu kez öksürükle birlikte balgam çıkarma da vardır. Hastalık bu dönemde fark edilmez ve sigaraya devam edilirse hışıltılı solunum, nefes darlığı gibi yakınmalar ortaya çıkar. Ayrıca bazı hastalarda balgamla birlikte hafif kan tükürme olabilir.
Ön planda amfizemin yer aldığı KOAH olgularında ise hastalar en fazla nefes darlığından yakınırlar. Bu gruptaki hastalarda hışıltılı solunum, öksürük ve balgam çıkarma yakınmaları daha seyrektir. Yine amfizemin ön planda olduğu KOAH hastaları genellikle astenik, ince yapılı tiplerdir. Buna karşın kronik bronşitin ön planda olduğu KOAH hastaları tıknaz kısa boylu yapıdadırlar.
KOAH'ın ağır ve çok ağır formlarında kandaki oksijen miktarında azalma ve buna bağlı siyanoz ve en sonunda sağ kalp yetersizliğine bağlı, ayaklarda şişme gibi belirtiler ortaya çıkar.”
Sigara içen bireyin hastalıktan kurtulmasını sağlayacak en önemli yöntemin sigarayı bırakmak olacağını vurgulayan Karaköse, “Eğer; sigarayı bırakır, hekim kontrolünde tedavinize uyum sağlar, mümkün olduğunca aktif olursanız çok daha sağlıklı mutlu ve üretken bir yaşam sürebilirsiniz .” ifadelerini kullandı.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —