KASKİ Genel Müdürü Ender Batukan haber ekibimize yapmış olduğu dğerlendirmede 30 Mart yerel seçimlerinden sonra Kayseri’de Büyükşehir Belediyesinin hükümlüklerinin değiştiğini hatırlatarak şunları kaydetti... “6360 sayılı kanunla birlikte şehirdeki bütün köyler mahalleye dönüştü. Ve Büyükşehir Belediyesine bağlandı. Bununla beraber 11 ilçe daha ilave edildi. Ve beldeler kapatıldı. Büyükşehir Belediyesi Hizmet alanı içerisine girdi. Bizde KASKİ olarak kapatılan köylerin beldelerin, ilçelerin ve 400 yakın köylerin su ve kanalizasyon hizmetini 31 mart’tan itibaren devir aldık. Bugüne kadar da bine yakın bu bölgelerde arızalarını yaptık. Acil olan su ve kanalizasyon sorunlarını gidermeye çalışıyoruz. Ekiplerimiz yoğun bir şekilde buralara proje hazırlıyor. Öncelikli içme suyundan ikinci olarak kanalizasyon üçüncü olarak arıtma tesislerini projelendiriyoruz. Ve ihaleye çıkıyoruz. Çok hızlı bir şekilde arkadaşlarımız yapıyor”
Sözlerinin devamında üç adet ses getirecek büyük projelerinin olduğunu vurgulayan Batukan söz konusu projelere dair de şunları aktardı... “ Yahyalı-Develi- Yeşilhısar bölgesinde daha önce İller Bankasından ihale edilmiş ve devr aldığımız bir ‘su’ projemiz var. Bu proje devam ediyor. Bu proje kapsamında şuana kadar 150km`nin üzerinde boru döşendi. Bu yıl sonu itibariyle Develi- Yeşilhısar ve Yahyalı’nın bazı yerleşim yerlerinin ‘Gıcık Tüneli’nden çıkan yaklaşık 350- 400 litre saniyelik suyun dağıtımı bitmiş olucak. Dolayısıyla o bölgedeki su sorunu yıl sonu itibariyle biticek. İkinci büyük projemiz bizim Bunyan – Pınarbaşı su kaynağından Tuzhisar ve Sarıoğlan giden hattın yapımıdır. Daha önce İller Bankası tarafından projelendirilmiş ama şimdi tadilat yaptık, birkaç yerleşim yerini de buna ilave ederek, projeyi on gün içinde arkadaşlar bitirmek üzereler onunda bu yıl ihalesini yapıp, yapımına başlayacağız. Üçüncü proje ise, Akkışla’dan Çift’liğe kadar olan o bölgenin su dağıtım sistemidir. Bu sene bu iki projeyi şuanda ihale aşamasına getiriyoruz. Bir iki ay içerisinde de ihalesini yapıp, yapımına başlayacağız” .
Yaz mevsiminin bu sene son derece kurak geçtiğini hatırlatan Batukan, sadece içme su kaynakları değil sulama kaynaklarının da kuraklıktan etkilendiğine dikkat çekerek, “Dolayısıyla sulamanın azalması insanların içme suyu kaynağından sulama hizmetine su aktarmasına sebebiyet veriyor. En yakın çevremizde bulunan bahçelik, bağlık alanlarda bile biz bunu rahatlıkla yaşıyoruz. Bu bölgelerde sulama suyunun azalması içme suyuna yönelerek, içme suyunda su sıkıntısına veya suyun tasarruflu kullanması sınırına kadar geldi ve yüksek kesimlerde su sıkıntısı baş gösterdi. Bunu önlemek için bazı kararlar aldık, ilk etapta suyun ‘su’ sayacı olmadan kullanılan yerler vardı. Bunları üç bölgeye ayırarak, Kayseri genelinde ihale ettik. Eğer sayaç olmadan su kullanılırsa herkes suyu istediği gibi kullanıyor. Buna da engel olamıyorsunuz . Çünkü; kullandığı suyun bir bedelini ödemediği için, veya o suyu sulama suyu olarak kullanmasında bir mahsur olarak görmediği için komşusu susuzken kendisi Bahçe sulamakta rahatsız olmadığı için bunu rahatlıkla yapan kişileri gördük. Buna engel olmak gerekiyor. İlçelerimizde beldelerimizde bu kullanımından dolayı su sıkıntısı söz konusu. Çalışmalarımıza başladık hızlı bir şekilde bu sıkıntıyı çözmek zorundayız. Bir çoğunun su kaynaklarını geliştirdik. Su miktarlarını artırdık. Bu süreç böyle devam edecek. ” şeklinde konuştu...