İftara ne pişirsem?

Bugün mutfağımızdan çıkan en özel menülerle karşınızdayız! İşte güne lezzet katacak menümüz. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

İftara ne pişirsem?
Güncel 21.03.2025 14:26:00 0

EDİTÖR

Yağmur Aksoy

Haberi Sesli Oku

Günün yemeği köşemizde, mutfaklarınıza hem lezzet hem de pratiklik katacak tariflerle karşınızdayız. Her damak tadına hitap eden, kolayca hazırlayabileceğiniz ve sofralarınızı şenlendirecek yemek önerilerimizi kullanıma sunacağız.

İster ailece oturulan bir akşam yemeği, ister kendinize özel bir ziyafet... Bugünkü tarifimizle gününüzü lezzetlendirmeye hazır mısınız? 

Çeşmi Nigar Çorbası İçin Malzemeler

  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 litre su

Terbiyesi için;

  • 1 çay bardağı süt (125 ml)
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Yarım limon suyu

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber

Çeşmi Nigar Çorbası Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle mercimekleri yıkayarak suyunu süzdürelim.
  2. Tencereye sıvı yağ ve yemeklik doğradığımız soğanı alalım.
  3. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım.
  4. Unu da tencereye ilave edelim hafif kavuralım.
  5. Mercimeklerimizi de tencereye ekleyip karıştırdıktan sonra sıcak su ilave edelim.
  6. Mercimekler iyice yumuşayıp dağılınca kadar pişmeye bırakalım.
  7. Diğer taraftan çorbamızın terbiyesi için süt, suyu ve yumurta sarısını güzelce çırpalım.
  8. Mercimekler iyice dağıldıktan sonra ocağı kapatalım ve çorbamız pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar blenderdan geçirelim.
  9. Hazırladığımız terbiyeyi yavaş yavaş çorbaya ilave edelim ve bir yandan da karıştırmaya devam edelim.
  10. Ocağın altını tekrar açalım ve çorbayı birkaç dakika kaynattıktan sonra tuzu ilave edelim.
  11. Son kez karıştırdıktan sonra çorbamızı ocaktan alabiliriz.
  12. Üzerinin sosu için 1 yemek kaşığı tereyağını erittikten sonra içerisine pul biber ve kuru naneyi ekleyerek kızdıralım.
  13. Sosunu da üzerine gezdirdikten sonra çeşm-i nigar çorbamız servisi hazır. Sıcağı ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Kabak Mantısı İçin Malzemeler

  • 3-4 adet kabak
  • 1 adet soğan
  • 200 gram kıyma
  • 1 tutam dereotu
  • Kekik
  • Kimyon
  • Karabiber 
  • Tuz

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • ⁠2 su bardağı su
  • ⁠4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz
  • ⁠Oyduğumuzu 2 kabağın içi

Kabak Mantısı Nasıl Yapılır?

  1. Kabaklarımızı çatalla çizik atıyoruz.
  2. Kabaklarımızı 3 parmak kalınlıkta kesiyoruz.
  3. Yaklaşık bir kabaktan 4-5 parça çıktı.
  4. İçlerini oyuyoruz ama çıkanları atmıyoruz.
  5. Bir kapta kıymaya rendelenmiş soğan ve blenderdan geçirdiğimiz kabak içlerini ekliyoruz.
  6. Baharat ve tuzu da ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
  7. Çok köfte gibi sert bir kıvamı olmuyor kabak içlerinden ötürü ama istediğimiz kıvam da tam bu şekil.
  8. Kabakları fırın tepsimize dizip içlerine kıymaları dolduruyoruz.
  9. Uygun bir kapta sos malzemelerini karıştırıp üzerine döküyoruz.
  10. 190 derece fırında pişiriyoruz.
  11. Çıkan yemeğimiz dinlendikten sonra sarımsaklı yoğurtla servis ediyoruz.  Afiyet olsun.

Peynirli Tepsi Böreği çin Malzemeler

  • 5 tane günlük yufka

Üzerine sürmek için;

  • 1 yumurta sarısı

Üzerine dökmek için;

  • 1 şişe sade soda

Aralarına koymak için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağ

İç harcı :

  • 500 gram beyaz böreklik peynir
  • Yarım demet maydanoz ( ince kıyılmış )

Sos için :

  • 2 yumurta
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 400 ml süt
  • 3 yemek kaşığı ( dolu dolu ) yoğurt

Peynirli Tepsi Böreği  Nasıl Yapılır?

  1. Sos malzemelerini bir kapta mikserle çırpın.
  2. Başka bir kaba, peyniri elinizle ufalayın, üzerine maydanozu koyup karıştırın.
  3. Böreği yapacağınız fırın tepsisini yağlayın.
  4. Üzerine 1 yufkayı kenarları sarkacak şekilde yerleştirin.
  5. Üzerine sostan ekleyin yufkaların her tarafı ıslansın.
  6. Bir yufkayı da buluruşturarak üzerine serin yine sosla her yerini ıslatın.
  7. Bir yufka daha serip yine sosla ıslatsın.
  8. Peynirli harcın yarısını bu yufkanın üzerine koyun.
  9. Aralara fındık büyüklüğünde tereyağ serpiştirin.
  10. Üzerine 1,5 yufkayı yine buruşturup koyun ve bol sosla ıslatın.
  11. Kalan peynirli haracı da ekleyin. Tereyağ ekleyin ufak ufak.
  12. Üzerine son yarım yufkayı serin.
  13. Sosla ıslatıp, kenarlardan sarkan böreği tepsiye doğru kapatın.
  14. Böreği kesin. Üzerine kalan sosu ve sodayı dökün.
  15. Sosu çekmesi için üzerini streçleyip, 1 gece buzdolabında bekletin.
  16. Pişireceğiniz zaman üzerine yumurta sarısı sürün, susam serpiştirin ve önceden ısıtılmış 180 c lik fırında 50-60 dk kadar pişirin.

Muzlu Borcam Pastası İçin Malzemeler

Pandispanya için;

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2.5 yemek kaşığı kakao

Pastacı kreması için;

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket sıvı krema
  • 2-3 adet muz

Islatmak için;

  • Süt

Ganaj için;

  • 1 paket sıvı krema
  • 160 gr çikolata (sütlü ve bitter karışık)

Muzlu Borcam Pastası Nasıl Yapılır?

  1. Pandispanya için ;yumurta ve şekeri iyice çırpın ,sonra kuru malzemeleri eleyerek ekleyip spatula ile yavaşça karıştırın yağlı kağıt serili kare borcama aktarın.
  2. Önceden ısıtılmış 150° fansız ayarda pişirin.
  3. Piştikten sonra soğutun sonra tam ortadan bıçak ile kesin.
  4. Kreması için vanilya ve krema hariç diğer malzemeleri tencereye alıp koyu kıvam alana kadar çırpın.
  5. Sonra vanilya ekleyip ocaktan alın ,üzerine değecek şekilde poşet ile kapatın ve soğutun.
  6. Soğuduktan sonra krema ekleyip mikserle pürüzsüz olana kadar çırpın en son minik minik kestiğiniz muzları ekleyip karıştırın.
  7. Borcama kekin yarısını koyup fırça ile ıslatın (çok fazla süt dökmeyin zaten ince kek)
  8. Sonra kremanın yarısını kekin üzerine döküp dağıtın kekin kalan yarısını da koyup tekrar sütle ıslatın.
  9. Kalan kremayı da ekleyip dağıtın sonra buzdolabına koyun.
  10. Diğer yandan ganaj için kremayı küçük bir tavaya alın yanlardan cız ettimi ocağın altını kapatın ve küçük küçük doğradığınız çikolataları ekleyip karıştırarak eritin.
  11. Kremanın üzerine döküp yayın buzdolabında en az 4-5 saat dinlendirin
  12. Sonra süsleyip dilimleyip servis edin.

Mardin'de motosiklet kazasında ölen üsteğmenin cenazesi Kayseri'de defnedildi

Mardin'in Nusaybin ilçesinde önceki gün motosikletinin devrilmesi sonucu hayatını kaybeden Piyade Üsteğmen Yusuf Çürüttü'nün cenazesi memleketi Kayseri'de toprağa verildi. Detaylar Kayseri Haber'de...

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde yarın Monaco'ya konuk olacak

Galatasaray Futbol Takımı, UEFA Şampiyonlar Ligi'nin altıncı haftasında yarın deplasmanda Fransa Ligi temsilcisi Monaco ile karşılaşacak. Detaylar Kayseri Haber'de...

"Gezen Sinema Tırı" Ulaş'ta çocuklarla buluştu

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Sanat İçin Yola Çık Derneği işbirliğinde yürütülen proje kapsamında Sivas'a gelen "Gezen Sinema Tırı" Ulaş ilçesinde çocuklara sinema keyfi yaşattı.

Nevşehir'de 5 kişi doğal gaz zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

Nevşehir'de doğal gazdan zehirlendiği değerlendirilen aynı evde yaşayan 5 kişi hastaneye kaldırıldı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Narkotik baskınında ağır yaralanan polis memuru şehit düştü

Çekmeköy'de eve düzenlenen narkotik operasyonunda açılan ateş sonucu ağır yaralanan 27 yaşındaki polis memuru Emre Albayrak kaldırıldığı hastanede şehit oldu. Detaylar Kayseri Haber'de...

Bakan Yerlikaya açıkladı: 72 ilde 970 zehir taciri yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 72 ilde bir haftadır süren operasyonlarda 352 kilo uyuşturucu ve 4 milyon 158 bin hap ele geçirildiğini, 970 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Rumi'nin evrensel çağrısı 752 yıldır Mevlana Müzesi'nden yükseliyor

Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 17 Aralık 1273'te vefatının ardından yaptırılan ve yeşil kubbesiyle simgeleşen türbesi, günümüzde Mevlana Müzesi olarak "gel" çağrısına kulak veren milyonları buluşturmaya devam ediyor.

Emekli öğretmen atık malzemelerden maket ve ahşap eşya yapıyor

Nevşehir'de mesleki ve teknik Anadolu liselerinde 35 yıllık öğretmenliğin ardından emekli olan Mehmet Demir, evinin bodrum katına kurduğu atölyede atık malzemelerden maket ve ahşap eşya yapıyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

ASELSAN'ın 50. yılına özel "İleri Dönüşen Gelecek" sanat koleksiyonu hazırlanıyor

ASELSAN'ın kuruluşunun 50. yılına yönelik üretilen ekipmanların atık malzemelerinin geri dönüşümüyle oluşturulan "İleri Dönüşen Bir Gelecek" sanat koleksiyonu hazırlanıyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

Seydişehir'de kaybolan büyükbaş hayvanlar sahibine teslim edildi

Seydişehir ilçesinde kaybolan 11 büyükbaş hayvan, İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı Çavuş Jandarma Karakolu personelin yaptığı çalışma sonucu bulundu. Detaylar Kayseri Haber'de...

Sivas'ta emniyet ve jandarma teşkilatlarına 62 araç tahsis edildi

Sivas'ta, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığına tahsis edilen 62 yeni aracın teslim töreni gerçekleştirildi. Detaylar Kayseri Haber'de...

Su kayıplarından 66,5 milyon lira tasarruf sağlandı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (KASKİ) ekipleri, bu yıl 2 milyon 350 bin metreküplük su kaçağının önüne geçerek 66,5 milyon lira tasarruf sağladı. Detaylar Kayseri Haber'de...

İl Değerlendirme Toplantısı yapıldı

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek başkanlığında Genel Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Detaylar Kayseri Haber'de...

Tezgahlarda palamut yok, hamsi çok

Denizde palamudun az olmasıyla, Kayseri'deki balıkçı tezgahlarında hamsi bolluğu yaşanmaya devam ediyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

“Yerli ve milli hamlelerle Türkiye’ye güç katıyoruz”

Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, kentsel dönüşümden festivallere, ata tohumundan fidanlığa kadar birçok projeyle yerli ve milli üretime güçlü destek verdiklerini söyledi. Detaylar Kayseri Haber'de...

"24 haftalık ücretli doğum izni" tüm kadın çalışanları kapsayacak

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının, iş-aile hayatını dengelemeyi ve azalan nüfus artış hızına çözüm üretmeyi amaçlayan yeni düzenlemesinde "doğum izni" süresinin 16 haftadan 24 haftaya kadar uzatılması planlanıyor.