İftara ne pişirsem?

Bugün mutfağımızdan çıkan en özel menülerle karşınızdayız! İşte güne lezzet katacak menümüz. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

Güncel 28.03.2025 13:16:00 0

Editör

Yağmur Aksoy

İftara ne pişirsem?
Haberi Sesli Oku

Günün yemeği köşemizde, mutfaklarınıza hem lezzet hem de pratiklik katacak tariflerle karşınızdayız. Her damak tadına hitap eden, kolayca hazırlayabileceğiniz ve sofralarınızı şenlendirecek yemek önerilerimizi kullanıma sunacağız.

İster ailece oturulan bir akşam yemeği, ister kendinize özel bir ziyafet... Bugünkü tarifimizle gününüzü lezzetlendirmeye hazır mısınız? 

Beyran Çorbası İçin Malzemeler

  • 750-1000 gram kemikli et
  • Çeyrek su bardağı pirinç
  • 5 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı salça (biber salçası)
  • 1.5 yemek kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Çeyrek çay bardağı sıvı yağ

Su bardağım 200 ml çay bardağım 125 ml

Beyran Çorbası Nasıl Yapılır?

  1. Kemikli etimizi yeterince su koyarak düdüklü tencerede haşlayalım.
  2. Pirinci 1. 5 -2 su bardağı su ile ayrı bir tencerede iyice yumuşayıncaya kadar haşlayalım.
  3. Haşlanan etimizi kemiğinden ayırıp didikleyelim tencereye yağımızı koyalım.
  4. Sarımsakları içine rendeleyelim.
  5. Salçayı, pulbiberi ve karabiberi ekleyip 2-3 dakika kadar kavuralım.
  6. Haşlayıp süzdüğümüz pirinci didiklediğimiz etleri ekleyelim eti haşladığımız suyla birlikte 1-1. 5 litre su ekleyelim.
  7. Tuzunu damak tadımızı göre ayarlayıp 5-7 dk kadar kaynatıp altını kapatalım. Çorbamız hazır deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Soğan Dolması İçin Malzemeler

  • 9-10 adet orta boy soğan 
  • 1 su bardağı pirinç
  • 200 gram kıyma
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 adet soğan 
  • 1/2 (yarım) kutu konserve domates ( 200 gr )
  • Maydanoz
  • Tuz, karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası

Sos için:

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2,5 su bardağı su ( 500 ml )
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Tuz

Soğan Dolması Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle soğanların kabuğunu soyalım ve kök kısmını da alalım. Ortasına tam orta kısmına gelene kadar kesik atalım ve iyice yıkayalım.
  2. Tencereye su doldurup soğanları içerisine koyup 10-15dakika kaynatalım. O ara iç harcını hazırlayalım.
  3. Soğanı ve sarımsağı rendeleyelim. Pirinci güzelce yıkayıp üzerine ekleyelim. 
  4. Domates ve biber salçayı, nar ekşisini, baharatları, maydanozu ve zeytinyağını ekleyip güzelce harmanlayalım.
  5. Pişen soğanları süzelim ve dış kabuğundan başlayacak şekilde iç harcından koyup sarmaya başlayalım.
  6. Sardığımız soğanları dikiş kısmı alta gelecek şekilde tencereye dizelim.
  7. Tüm soğanları tamamladıktan sonra sosunu hazırlayalım.
  8. Sos için domates salçası, nar ekşisi, tuz ve suyu koyup güzelce çırpalım. Soğanların üzerini örtecek şekilde sosundan gezdirelim.
  9. İlk etapta 10 dakika orta ateşde ocakta kapağı kapalı bir şekilde ön pişirmeye alalım ardından önceden ısıtılmış fırında fanlı ayarda, 190 derecede, 45 dakika boyunca pişirelim.
  10. Ve yemeğimiz servise hazır. Yoğurtla çok nefis oluyor. Afiyet şeker olsun.

Havuç Kırmızı Lahana Tarator İçin Malzemeler

  • 4 adet havuç
  • Yarım mor lahana
  • 6 yemek kaşığı dolusu süzme yoğurt
  • 3 yemek kaşığı mayonez
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz
  • Sıvıyağ

Üzerine;

  • Ceviz ve dereotu

Havuç Kırmızı Lahana Tarator Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Havuçların kabuklarını soyup rendeleyelim aynı şekilde mor lahanayıda rendeleyelim.
  2. Tavamıza biraz sıvıyağ alalım ve rendelediğimiz mor lahanayı tavamıza alıp orta ateşte lahanalar rengi değişene kadar kavuralım.
  3. Uygun bir tavaya tekrar sıvıyağı döküp rendelenen havuçları ekleyelim orta ateşte sürekli karıştıralım yumuşayınca ateşten alalım.
  4. Sosu içinde yoğurdu uygun bir kaseye alıp mayonezi ekleyelim sarımsağı rendeleyelim az tuz ilaveside yapıp iyice karıştıralım.
  5. Hazırladığımız yoğurtlu sosu ikiye bölüp yarısıyla mor lahanayı karıştıralım diğer yarısıylada havuçları karıştıralım.
  6. Servis tabağına ister bir kaşık yardımıyla yada dondurma kaşığıyla sunumunu yapalım.

Çikolatalı Kedi Dili Tatlısı İçin Malzemeler

Muhallebisi için;

  • 3 su bardağı süt
  • 1 adet büyük boy yumurta sarısı
  • 1,5 yemek kaşığı tereyağ
  • 5,5 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti
  • 1/2 (yarım) paket krema (100 ml)

Ganaj için;

  • 1 paket krema (200 gr)
  • 80 gram bitter çikolata

Karamel için;

  • 1/2 (yarım) su bardağı şeker
  • 1/2 (yarım) su bardağı krema (100 gr)

Çikolatalı Kedi Dili Tatlısı Nasıl Yapılır?

  1. Yumurta sarısı ve sürü hafif çırpıyoruz.
  2. İçine un ,nişasta şekeri ekleyip ocağa alıyoruz.
  3. Koyulaşıp muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz.
  4. Tereyağı ve vanilyayı ilave edip ocaktan alıp karıştırarak tereyağını eritiyoruz.
  5. Ilındıktan sonra üzerine streç film değecek şekilde kaplayıp buzdolabında 4-5 saat dinlendiriyoruz.
  6. Süre sonunda çıkarıp krem şanti ilave edip mikserle çırpıyoruz.
  7. Kremayıda ekleyip pürüzsüz kıvam olana kadar çırpmaya devam ediyoruz.
  8. Ganaj için kremayı ocağa alıyoruz ılındıktan sonra çikolatayı içine kırıp ocağın altını kapatıp karıştırarak eritiyoruz.
  9. Karamel için şekeri teflon tavaya alıp eriyene kadar bekliyoruz.
  10. Ocaktan alıp yavaş yavaş kremayı ilave ediyoruz.
  11. Topaklanma olursa tekrar ocağa alıp eriyene kadar ısıtıyoruz.
  12. Kedi dilini sütle ıslatıp tepsiye dizelim üzerine muhallebi yayalım.
  13. Tekrar kedi dili ve muhallebi şeklinde 3 kat yapıyoruz.
  14. Üzerine karamel sos üzerine ganajı yayıyoruz ve buzdolabında en az 4-5 saat dinlendiriyoruz.
  15. Üzerine bolca çikolata rendesiyle afiyet olsun.