?TAM GÜN EĞİTİM İÇİN 40 OKULA DAHA İHTİYACIMIZ VAR?
İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci haber ekibimize yaptı değerlendirmede bütün öğrencilerin liselere yerleştirileceği ve açıkta kimsenin kalmayacağı müjdesini verdi? İl Müdürü Ekinci 2018- 2019 yılında yurt genelinde geçilecek olan tam gün eğitimin ilimizde sorunsuz olarak uygulanabilmesi için 40 okula daha ihtiyaç bulunduğunu vurgulayarak ?Devletimizin 2018-2019 tekli yani tam gün eğitime geçmesi planına bizde dahiliz. Ama tabi bu uzayabilir. Çünkü şu an ilimizde 30- 40 okula daha ihtiyacımız var. Bizim elimizde sihirli değnekte yok, ama süreç içinde bütün sorunlar çözülecektir? ifadesini kullandı?
Kısa süre önce Osman Elmalı´dan boşalan Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevine atanan Celalettin Ekinci haber ekibimize ilimizdeki eğitim faaliyetleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu? İl Müdürü Ekinci Liselere Geçiş Sınavı sonrası yaşanan sıkıntıların en kıs a zamanda giderileceğini, hiçbir öğrencinin boşta kalmayacağını müjdeleyerek şunları kaydetti? ?Bir kere yeni bir sistem uyguluyoruz, bu sene ilk defa uygulanacak bir sistem bu. Sistemin temeli şu, herkes yüzde 10´luk bir dilimle, biliyorsunuz sınavla öğrenci alan okullarımız var. Sınava giren öğrencilerimizden puanlarıyla uygun olanları bu okullara yerleştiriyoruz, bu sınavla olduğu için herhangi bir sorun yok. Bunun dışında şöyle bir kurgu yapıyoruz. Herkes evine en yakın okula yerleşecek. Yani kurgunun temelinde bu var. Tabi bu yüzde yüzlük bir kurgu değil, yani burada bir takım temel etkenler, ayrıntılar var. Bu ayrıntılar içerisinde mezun olduğu okul var, işte fiziksel mekan var, hatta ve hatta devamsızlığı var. Ne kadar devamsızlık yapmış, o bile önemli. Mesela az devamsızlık yapan bir öğrencinin tercihine yerleşmesi diğerine göre daha öncelikli. Dolayısıyla böyle bir kurgu yapılmıştı, velilerimiz bu kurguyu bilemeyebilirler, yani ayrıntısını bilmeyebilirler. Sonra işte bize geliyorlar, biz şöyle şöyle bir tercih yaptık, şu okula yerleşmemiz gerekirken bizden daha düşük puanlı birisi yerleşti, şeklinde serzenişte bulunuyorlar. Oysaki yerleşme şartlarında sadece puan söz konusu değil, başka etkenlerde var. Bir bütün. O bütün içerisinde de bazı çocuklarımız yerleşti. Yerleşemeyen diye bir şey yok, olmayacak. Yani böyle bir şey mümkün değil. Bu tabi dört kademeli bir sistem, yani öğrencilerimiz tercihlerini yaptılar, yerleştiler. Daha sonra bu yerleşen öğrencilerimizin şimdi tabi bir de özel okul potansiyelimiz var, bu Kayseri´de de böyle tabi. Özel okullarımız, tabi ki öğrencilerimiz bunları da tercih edecekler. Özel okullara giden öğrencilerimiz yerine kademe kademe, tabi yine bu dört kademe halinde öğrencilerimiz yerleşmeye devam edecekler. Kontenjanları artırma üzerine, bu mevcut tabloyu biz gördükten sonra, bire bir müdahale ederek, bakanlığımızda çalışanlarla, bu kontenjanları artırmak üzere çalışıyoruz, kontenjanlar artırılacak. Gerekiyorsa öğrencinin başvurmadığı herhangi bir okul olabilir, bu okul kapatılarak Anadolu Lisesine çevrilecek. Yine süreç devam ederken, yani şu anda bunun kararını hemen alamayız. Yani hiçbir öğrenci açıkta kalmayacak. Hangi öğrenci, hangi tip okulda okumak istiyorsa, bir de bu sistemin temel mantığı, biliyorsunuz bu konuda ciddi manada yanlış bir bilgilendirme yapıldı topluma. Bir yerlere yönlendirmek isteniyor, yani yok öyle bir şey. Velilerimiz öğrencilerini hangi tür okulda okutmak istiyorlarsa, Anadolu Lisesiyse Anadolu Lisesi, Meslek Lisesiyse Meslek Lisesi, İmam hatip Lisesiyse İmam Hatip Lisesi, oraya gönderilecekler. Bunun dışında hiçbir çocuğumuz zorlama ile hiçbir yere gönderilmeyecek, kesinlikle?
İl Milli Eğitim Müdürü Ekinci sözlerinin devamında 2018 ? 2019 yılında yurt genelinde uygulanacak olan tekli yani tam gün eğitim sistemi ile ilgili olarak da değerlendirmede bulunup; sistemin sorunsuz uygulanabilmesi için ilimizde 30- 40 okula daha ihtiyaç olduğunu belirterek , okul yapmak için arsa temin etmekte zorlandıklarını kaydetti? İl Müdürü Ekici ?Devletimizin 2018-2019 tekli yani tam gün eğitime geçmesi planına bizde dahiliz. Ama tabi bu uzayabilir. Çünkü şu an ilimizde 30- 40 okula daha ihtiyacımız var. Bizim elimizde sihirli değnekte yok, ama süreç içinde bütün sorunlar çözülecektir? dedi ve ekledi? ?Tam gün konuda bir sıkıntı var. Şimdi şöyle, devlet bize diyor ki, arsa bul okul yapayım. Sıkıntıyı da herhalde bu cümlemden anlamışsınızdır. Sıkıntı arsa. Yani parasal anlamda, eğitime yapılan katkı, herhalde bu son dönemde yapıldığı kadar Cumhuriyet tarihinde yapılmamıştır. Her taraf eğitim öğretim anlamında şantiye gibi yani. Ama sıkıntı şu, yani kolektif bir çalışma ile çözebilecek bir sorun, yani sorun sadece Milli Eğitim´in değil. Bunun içerinde herkes var, hepimiz varız. Şehir planlanırken bir kere iyi planlanmalı, gelecek on yılın hesabı yapılmalı, okul alanları kesinlikle öğrenci sayısına göre hesaplanmalı. Yani bir yerde bir imar değişikliği yapılacaksa eğer, kat imarı değişikliği yapılacaksa, yani üç katlı binalara izin verdiğiniz yerlere yapılacak okulla, on katlı binaların olduğu yere yapılacak okullardaki öğrenci sayısı otomatik değişecektir. Dolayısıyla yani bizim bütün belediyelerden, Büyükşehir Belediyemizin bütün kuruluşlarından beklediğimiz, arzumuz şudur; yeni yapılaşmada okullar lütfen öncelikli olsun, arsalar alanlar belirlenirken bu mana da belirlensin, sadece bugünün sorununu çözmek adına değil, yani geleceğe de, doğru adımlar atmak için, bugün doğru adımlar atalım. Şimdi Kayseri´mizde de ikili eğitim yapan ciddi sayıda okul var, hatta sayısı da 100 ün üzerinde. Şimdi bunların bir kısmı, üç okul bir ara da olmak üzere; yani İmam hatip, İlkokul, Ortaokul olmak üzere üçü bir arada, dolayısıyla da üç okul gibi sayılıyor. Bu sayı, yapılan yatırımlarla doksanın altına inecek. Yani bize yaklaşık yine 30-40 tane okul acil lazım. Ama okul var, para da var sorarlarsa, bunun planlamasını yapıyoruz. Bunu, tabi yine değerlendirmeyi tek başımıza yapmıyoruz. Gerekiyorsa, eğer tabi çözemiyorsak bu işi, liselerimizi, ilkokul ve ortaokula çevirerek bu işi, meseleyi biraz daha öteleyerek, yani kamuoyunu da buna hazırlamak lazım, çünkü başka çare yok. Yani binayı yıkıp, oraya bir okul yapamazsınız. Maalesef üzülerek, geldiğimde gördüğüm, okul bahçesine okullar yapılmış, başka çaresinin olmadığı için okullar yapılmış. Tabi okullar, çocukların oyun alanları daralmış. Dolayısıyla her türlü yolu deneyerek bunu çözeceğiz. Yani devletimiz bu 2018-2019 tekli eğitime geçmesi planına bizde dahiliz. Ama tabi bu uzayabilir. Çünkü biz elimizde sihirli değnekte yok, ama bu çözülecek. ?
HABER: Ceyhun ÜSTEN
(1 Ağustos 2018) İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ EKİNCİ,
?TAM GÜN EĞİTİM İÇİN 40 OKULA DAHA İHTİYACIMIZ VAR?
Kayseri Haber Gazetesi