?VELİLER BAĞIŞ YAPMAYA ZORLANAMAZ?
İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu yeni eğitim yılı öncesi eğitim camiasında yaşanan gelişmeleri haber ekibimize değerlendirdi? İl genelinde 16 bin 400 öğretmen ve 283 bin öğrencinin ders başı yapacağı yeni öğretim yılına yönelik olarak yürütülen kayıt sürecinde velilerden ?Bağış? altında kayıt ücreti alınamayacağını vurgulayan Çandıroğlu ?Veli şayet kendi arzu ederse okula bağış yapabilir. Onun dışında hiçbir şekilde ?Bağış? yapmaya zorlanamaz? ifadesini kullandı?
?2015-2016 Eğitim Öğretim Dönemi 28 Eylül´de başlayacak. İl genelinde 283 bin öğrenci ve 16 bin 400 öğretmen ders başı yapacak? ? diyerek sözlerine başlayan İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, haber ekibimizin yeni eğitim yılına dair sorularını cevapladı.
Çandıroğlu eğitim ve öğretimin bir hafta geç başlamasının, kapanış tarihine bir hafta ekleneceğini hatırlatıp ? 2015-2016 eğitim öğretim yılı 17 Haziran´da son bulacak? dedi ve ekledi ?Kurban Bayramı´ndan önceki bir hafta tatil edildi. Okulların açıllması Kurban Bayramı´ndan sonra ki haftaya ötelendi. Burada bir haftalık eğitim kaybımız söz konusu gibi gözüküyor ama bu haziranda okulların kapanması gereken süreye ilave edildi. Yani okullarımız 17 Haziran tarihinde kapanacak. Bu çok yerinde bir karardı çünkü yavrularımız bir hafta okula gelecek ardından tekrar bir hafta tatil yapacaktı. Öğrencilerimizin okula adaptasyonu konusunda belki biraz sıkıntılı bir süreç olacaktı.?
Çandıroğlu sözlerinin devamında okullarda devam eden kayıt sürecinde ?Bağış´ adı altında kayıt parası toplanmasının kesinlikle yasak olduğunun altını çizip ?Velilerimiz isterlerse buralara bağış yapabilirler ama bu da gönüllülük esasına dayalıdır bir zorlama söz konusu değildir. Bu çok açık ve net şekilde söylemek lazım. Bizim ilk ve orta okullarımıza kayıt diye bir şey yok, aslında liselerimizde de yok. Adrese bağlı kayıt sisteminden dolayı öğrencilerimizin kayıtları en yakın okullara düşüyor zaten. Sistemden veli baktığı zaman çocuğunun hangi okullara kayıt olduğunu zaten biliyor. Okula gitti zaman kayıt parası, kayıt böyle bir süreç zaten yok. Dolayısıyla kayıt parası da yok. Bütün bunlara rağmen bunlar yapılıyor ve yaşanıyorsa, bu yanlış. Okul idarecilerimizin böyle bir şey talep edeceğini ben düşünmüyorum. Okullarımızda aile birliklerimiz var. Velilerimiz isterlerse buralara bağış yapabilirler ama bu da gönüllülük esasına dayalıdır bir zorlama söz konusu değildir. Eğer velilerimiz bunun gibi sıkıntılar yaşıyorsa, bize başvursunlar, biz gereğini yaparız. Yine söylüyorum, bağışlar gönüllülük esasına göre yapılır. Okulun bir dayatması olamaz.? İfadesini kullandı?
Çandıroğlu, ilimizdeki eğitim ve öğretim kalitesinin son derece yüksek olduğunu da vurgulayarak ?Kayseri eğitim kalitesi bakımından Türkiye´deki ilk 10 il arasındadır. Orta okullarda ve liselerde, isteğe bağlı olarak, talep eden bütün öğrencilerimize biz hafta sonu veya hafta için, okulun eğitim durumuna bağlı, çocuklarımızı bu kurslarla destekledik. Bizim Kayseri´de uyguladığımız Tam Öğrenme Merkezleri vardı, burada çok ciddi başarılar elde ettik, bunu bu yıl ilimin bütün bölgelerinde uygulayı düşündüğümüz, hedeflediğimiz bir proje. Bu kurslarla birlikte çok ciddi başarılar elde ettik. Bakanlığımız son 4 yıldır iller bazında sıralamayı paylaşmıyor. Ancak bizim geçen yıla göre bu yıl ki başarılarımızı paylaşıyor. Biz 2012 yılından bu yana Türkiye ortalamasının üzerinde bir şehirdik. Biz bu ortalamayı yükselterek devam ediyoruz. Ve şu bilgiyi de sizinle paylaşmak istiyorum; Kayseri, bütün sınav ve branşlarda Türkiye ilk 10´un içerisinde. Belli bir çıtadan sonra başarıyı yükseltmek çok zor bir iştir ve bilenler bilir.? Değerlendirmesinde bulundu?
Çandıroğlu son olarak, Türkiye genelinde gerçekleştirilen sınav sonuçlarına dair de değerlendirme yapıp, Teog sınavının yazılı yoklama sınavlarından bir farkı olmadığını söyleyerek, öğrenciler çalışırken psikolojik olarak sıkıntıya girmemeleri gerektiğini vurguladı??Teog sınavı yapıyoruz. Adından çok şaşalı bir sınav gibi geliyor ama okulda yapılan yazılı yoklamalarından bir farkı yok. Bir yazılı yoklamaya nasıl hazırlanıyorsa çocuk buna da öyle hazırlansın. Yazılı yoklamalardan bir tanesi, ortak yazılı sonuçta, Türkiye genelinde ortak yapılıyor sadece özelliği bu. Normal dersini düzgün takip eden, öğretmeninin anlattığını derste düzgün dinleyen, notunu alan, akşam da eve gidip tekrarını yapan, hadi bunu da yapamayan var diye kurslar açıyoruz, buralara da gelen çocuğumuzun başarılı olmaması mümkün değil. Üniversite sınavları da aynı şekilde, artık müfredatta görünmeyen hiçbir konu, ne TEOG sınavında, ne de üniversiteye giriş sınavında çıkıyor.?