Kayseri İl Sağlık Müdürü Prof. Dr Ali Ramazan Benli, kış aylarında karbonmonoksit zehirlenmesinde, soba kurulumu ve kullanımının önemine dikkat çekti.
İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, doğru soba kullanımının hayat kurtardığına dikkat çekerek, "Soba oda içerisinde bacaya yakın bir yere devrilmeyecek şekilde yerleştirilmelidir. Soba boruları duvara en az 50 santim, en fazla 1,5 metre uzaklıkta olmalı ve fazla dirsek ve borudan kaçınılarak bacaya bağlanmalıdır. Tam sönmemiş soba kovaları, karbonmonoksit zehirlenmelerine neden olmaması için evin içinde tutulmamalıdır" dedi.
Soba yakarken dikkat edilmesi hususlarına da değinen Benli, "Sobalarda kömürü yakarken en üst verimi sağlayabilmek için üstten yakma tekniği kullanılmalıdır. Sobanın içerisine 2/3 oranında kömür doldurun. Kömürün üzerine tahta parçaları koyarak tutuşturun, güç yakıtları kullanmamaya özen gösterin. Kömür tutuşturulurken sobanın alt ve üst hava kapakları açık olmalıdır. Tutuşmadan sonra üst hava kapağı kapatılıp, alt kapaktan hava girişi ayarlanmalıdır. Soba yanarken alt hava kapağı ve baca çıkısında bulunan duman kelebeği mutlaka açık olmalıdır. Üstten yakılan sobaya sonradan kömür ilavesi kesinlikle yapılmamalıdır; yanma kötüleşeceğinden zehirli karbonmonoksit gazı çıkışı artacaktır. Soba söndükten sonra kömür doldurulmalı, ya da kovalı sobalarda yeni kova koyulup üstten yakılmalıdır. Mümkünse yatarken soba söndürülmeli ya da alt hava girişi ve duman kelebeği açık bırakılmalıdır. Tam sönmemiş soba kovaları, karbonmonoksit zehirlenmelerine neden olmaması için evin içinde tutulmamalıdır" diye konuştu.