?KRONİK HASTALIĞI OLANLAR BAYRAMDA DİKKATLİ BESLENİN ?
İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç yaklaşan Kurban Bayramı öncesi haber ekibimiz aracılığı ile vatandaşları uyararak kronik hasatlığı olanların kurban bayramı süresince ve sonrasında dikkatli beslenmeleri tavsiyesinde bulunarak ?Et ve sakatat benzeri gıdaların yoğun olarak tüketilmesinin yanı sıra bayram dolayısı ile ikram edilen şeker çikolata hamur işleri ve şerbetli tatlıların kontrolsüz yenilmesi zaman zaman bazı sağlık sorunlarına yol aça bilmektedir. Bu sebeple bu dönemde tüm bireylerin özellikle de kalp damar - diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı gibi kronik hastaları tükettikleri besinin çeşidine ve miktarına özen göstermelidir. Aksi halde istenmeyen sağlık sorunları yaşayabilirler? ifadesini kullandı?
İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç yaklaşan Kurban Bayramı öncesi haber ekibimiz aracılığı ile vatandaşları uyararak kronik hasatlığı olanların kurban bayramı süresince ve sonrasında dikkatli beslenmeleri uyarısında bulunarak ?Paylaşma ikram ve hediyeleşme ruhunun canlandığı zaman dilimleri olan insanları bir araya getiren mutlu olmalarına kaynaşmalarına zemin hazırlayan aile ziyaretlerinin sık yapıldığı sevenlerin görüşme fırsatı bulduğu özel günlerden olan kurban bayramı yıl içersinde en çok et tüketiminin yapıldığı dönem olması itibari ile ayrıca önem taşımaktadır. Et ve sakatat benzeri gıdaların yoğun olarak tüketilmesinin yanı sıra bayram dolayısı ile ikram edilen şeker çikolata hamur işleri ve şerbetli tatlıların kontrolsüz yenilmesi zaman zaman bazı sağlık sorunlarına yol aça bilmektedir. Bu sebeple bu dönemde tüm bireylerin özellikle de kalp damar hastaları diyabet hastaları hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları gibi kronik hastalığa sahip olanların tükettikleri besinin çeşidine ve miktarına daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Yaşamımızın her döneminde olduğu gibi bayram günlerinde de sağlıklı ve huzurlu olabilmek için; diyabetliler kalp hastaları yüksek tansiyonu olan ve özel beslenme tedavisi uygulanan bireyler bu tedavilerini bozmamalı beslenme programını bayramda da sürdürmeliler.Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitelerin arttırılması bayram boyunca dikkat edilmeli günlük tempolu yürüyüşlere devam edilmelidir.Az ve sık yemeye devam etmeli güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalı ilerleyen saatlerde aşırı miktarda yemekten kaçınıp az ve sık yenmeli bayram boyuca bolca tüketilecek olan et mümkün olduğunca sağlıklı ve diyeti bozmayacak şekilde pişirilmeli kavrularak veya kızartılarak pişirilmemeli ve pişirme esnasında kuyruk yağı tereyağ gibi doymuş yağlar kullanılmamalı etin yanı sıra salata ve sebze yemekleri tüketilerek C vitamini içeriği sayesinde ette bulunan demirin emilimi kolaylaştırılmalıdır. Etleri mangalda pişirmeden kaçınılmalı eğer pişirilecekse mangal ateşinden en az 15 cm yukarda olacak şekilde pişirilmelidir. Kolesterolü ve kalp-damar hastalığı riski yüksek olan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.Bayram günlerinin vazgeçilmezi tatlı ve çikolata dan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.Günlük 2-2,5 litre su tüketilmeli ; çay kahve ve asitli içeceklerin aşırı tüketiminin uykusuzluk kalp ritim bozuklukları mide problemlerine sebep olabileceği unutulmamalıdır.Kurban bayramında hayvan kesimi ve parçalanması sırasında son derece dikkatli olunması ve sonradan geri dönüşü olmayan sonuçlara sebebiyet vermemek için işin uzmanından yardım alınması gerekmektedir.?
İl Sağlık Müdürü Dr. Kılıç sözlerinin sonunda bayram süresince seyahat edecek vatandaşlara trafik kurallarına uyması yönünde çağrıda bulunup ?Bayram boyunca tüm acil servislerimiz ve 112 acil sağlık hizmetleri istasyonlarımızda kesintisiz hizmet verilecektir? ifadesini kullanarak sözleirni noktaladı?
HABER : C.ÜSTEN