İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan, Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşların sağlıklı hayvan almalarını sağlamak, artacak hayvan hareketleri nedeniyle hastalıkların yayılmasını engellemek, hastalıksız bölgelerin ise korunmasını önlemek için
Kayacan, kurban bayramı döneminde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından polis ve jandarmanın yaptığı yol kontrollerine veteriner hekimlerin de katılacağını, belgesiz ve sağlıksız hayvanların nakillerine izin verilmeyeceğini, kurbanlık satış yerleri denetlenerek belge ve sağlık kontrolleri yapılacağını söyledi. Bayram öncesi kurbanlık hayvan satış ve kesim yerlerinde bayram süresince veteriner hekim görevlendirileceğini de belirten Kayacan, satılan ve kesilen hayvanların sağlık kontrollerinin yapılması için gerekli önlemler alınacağını, ayrıca bayram öncesi kurbanlık hayvan satış ve kesim yerlerinde bayram süresince veteriner hekim ve ziraat mühendisi görevlendirileceğini, satılan ve kesilen hayvanların sağlık kontrollerinin yapılması ve yaş tayini için gerekli bilgilendirilmeler yapılacağını ifade etti.
Kayacan, kurban kesim yerlerinde dikkat edilmesi gereken hususları şöyle açıkladı:
“Kesim yerlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar ise şöyle: Vatandaşlarımız, kurbanlık hayvanlarını köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesebilirler ancak cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır. Belgesiz hayvanların kesiminin yapıldığı kombina, mezbaha veya kesim yerlerinin sahiplerine idari para cezası ve tesis kapatma cezası verilecektir.Kurban kesilen sığır cinsi hayvanlara ait kulak küpesi ve pasaportları, koyun ve keçi türü hayvanlara ait kulak küpelerinin Komisyonlarca belirlenen kişiler, kesim yerlerindeki görevliler, muhtarlar, din görevlileri, belediye zabıta memurları ve diğer yetkililer aracılığı ile il ve ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine iletmeleri gerekmektedir.İl Kurban Komisyonu’nca belirlenen yerlerde kurbanlık olarak kesilecek sığır cinsi hayvanlara ait kulak küpeleri ve pasaportlar söz konusu Komisyonca görevlendirilecek personel tarafından toplanarak en yakın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüğüne teslim edilecektir.Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan artıklar uygun şekilde hazırlanmış, kedi ve köpekler tarafından çıkarılmayacak derinlikte çukurlara gömülerek imhası sağlanacaktır.”
Belirlenen kurban kesim yerlerinin listesi ise şu şekilde:
Melikgazi İlçesi kurban kesim yerleri, Altınoluk Kapalı Pazar Yeri,Belsin Kapalı Pazar Yeri, DanişmentgaziAçık Pazar Yeri, Esenyurt Kapalı Pazar Yeri,Gökkent Pazar Yeri,Hürriyet Kapalı Pazar Yeri, İldem Kapalı Pazar Yeri, Kaykop-Fatih Mah. Kapalı Pazar Yeri,Keykubat Kapalı Pazar Yeri, Kılıçaslan Mah.Kızılırmak Cad.Tenis Kordu, Mimsin Kapalı Pazar Yeri, Osmanlı Mah.Kapalı Pazar Yeri,Seçuklu Mah.Kapalı Pazar Yeri, TOKİ Kapalı Pazar Yeri, Yeniköy Kapalı Pazar Yeri, Yıldırım Beyazıt Kapalı Pazar Yeri.
Kocasinan İlçesi kurban kesim yerleri, Mimarsinan Mahallesi Kapalı Pazar yeri,Fatih Mahallesi Kapalı Pazar yeri, Ziya Gökalp Mahallesi Kapalı Pazar yeri, Yeni Mahalle Kapalı Pazar yeri, Gaziosman Mahallesi Pazar Yeri, Argıncık Pazar yeri,Erciyesevler Mahallesi Kapalı Pazar Yeri,Beyazşehir Kapalı Pazar Yeri, Erkilet M.Akif Ersoy Mh.Kapalı Pazar Yeri, Yeşil Mh.Açık Pazar Yeri, Kombinalar, Karpuzatan et Kombinaları.
Hacılar İlçesi kurban kesim yeri, Hacılar Mezbahanesi.
İncesu İlçesi kurban kesim yeri, İncesu Mezbahanesi.