Organ nakli bekleyen hastaların sayısı çığ gibi büyüyor...Ülkemizde ve ilimizde de organ nakli bekleyen hastaların sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu tablonun ortaya çıkmasındaki en büyük neden ise yeterli sayıda vericinin bulunmaması. Son 10 yılda organ
Uzmanlar; Organ bağışının önemini kavrama konusunda oluşturulan bilinç seviyesinin Avrupa`nın çok çok gerisinde olduğuna dikkat çekerken bizde ilimizdeki tablonun ne olduğuna göz atmak için Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Organ Nakli Merkezi Sorumlusu ve Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Yılmaz’a başvurduk… İlimzde sadece böbrek ve karaciğer nakli yapılabildiğinin altını çizen Pr. Dr. Yılmaz “ 600 hastamız organ bekliyor” diye konuştu…
Organ bağışının az olmasının en büyük nedenlerinden birinin, bilgi eksikliği ve kulaktan dolma yanlış bilgiler olduğunu bu durumun hayat kurtarma sürecini olumsuz etkilidiğine dikkat çeken Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Organ Nakli Merkezi Sorumlusu ve Genel Cerrahi Bölümü ABD Başkanı Prof. Dr. Zeki Yılmaz, ilimizde organ naklinin 1994 yılından itibaren başladığını vurgulayrak "Kayseri’de şu anda böbrek, karaciğer, doku, kemik iliği nakli yapılıyor, ilimizdeki organ naklindeki en önemli sorun yeterli organ temin edilemeyişi. Bu sadece Kayserinin sorunu değil Türkiyenin sorunu.Dünyada da bu sorun var ancak dünyadaki sorun daha az. Ülkemizde ve Kayseride bu organ temin edilemeyişi yani organ bağışının yetersiz olması organ naklinin önünde en büyük engeldir."diye konuştu.
Vatandaşların organ bağışı konusunda daha duyarlı olması gerektiğinin altını çizen Pr. Dr. Yılmaz , Organ bağışı bilincinin en az geliştiği şehirlerden birinin de Kayseri olduğunu belirterek, " Türkiye’de 21 bin üzerinde organ nakli bekleyen hasta var. Bu 21 bin organ nakli bekleyen hastanın 600 kişi de Kayseri’den. Maalesef Kayseri’den de yeteri organ bağışı yapılmadığı için her geçen gün organ nakli bekleyen hastalarının sayısı da artmaktadır” ifadelerini kullandı.
Yılmaz sözlerinin devamında, organ bağışı bilincinin oluştuğu Avrupa ülkeleri arasında İspanya’nın en çok organ bağışı yapılan ülke olduğunu belirterek, “İspanya’da her yıl 1 milyon nüfus başına 35 beyin ölümlü hastanın organı bağışlanmaktadır. Ülkemizde ise 1 milyon nüfus başına yılda sadece 4 tane beyin ölümlü hastanın organları bağışlanmaktadır. Dolayısıyla Avrupa ülkesiyle ülkemizi karşılaştırdığımızda, ülkemizdeki organ bağışının ne kadar yetersiz olduğu görünmektedir” değerlendirmesinde bulundu…
Ülkemizde en fazla organ bağışı Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesi olduğunu ifade eden Pr. Dr. Yılmaz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde yeterli organ bağışı yapılamadığının altını kalın çizgilerle çizerek “Vilayetler içinde de en fazla Antalya, İzmir ve İstanbul’da organ bağışı yapılmaktadır. Diğer yandan 81 vilayetin 23’nde organ bağışı yapılmaktadır. Diğer illerde ise hiçbir organ bağışı yapılmaktadır. Kayseri’de 2014 yılı içinde ilk 8 aydır, sadece beyin ölümlü bir hastanın organı bağışlandı. Ve bağışlanan organlardan iki böbrek ve karaciğer Kayseri’de nakil yapıldı. Kayseri’de yapılan diğer organ nakilleri hep canlıdan yapılmaktadır. Canlıdan yapılan organlar mecburen yapılmaktadır. Canlı nakillerde en fazla anneler organlarını bağışlamaktadır ve sırasıyla kardeşler ,dayılar, amcalar ,teyzeler gelmektedir” diyerek sözlerini noktaladı…