KTO´DA BÜYÜTEÇ ALTINA ALINDI?
TC Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile Kayseri Ticaret Odasının işbirliğinde tertiplenen ?Asansör Sektör Toplantısı´nda ilimizde yaşanan asansör kazaları, asansörlerin periyodik bakım ve onarımları ile bu işlemleri yerine getiren firmaların durumları masaya yatırılarak büyüteç altına alındı?
Kayseri Ticaret Odası ve TC Bilim Sanayi Teknoloji İl Müdürlüğünce ortaklaşa düzenlediği ?Asansör Sektör Toplantısı´ sektör temsilcilerinin iştiraki ile Ticaret Odası Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Sanayi Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Muhsin Dere, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Namık Güver ve Asansör Firma sahipleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, asansör rakamları hakkında istatistiki bilgiler vererek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü?. ?Asansörcülüğün geçmişine baktığımız da 60 yıl kadar geriye gidiyoruz. Bu tarih öncesindn beri asansörler yapılmakta. Türkiye´de asansötcülük sektörü bununla beraber ilerlemiş. Aşağı yukarı %10 civarında asansör Türkiye´de yapılmakta ama yürüyen merdivenlerinin tamamı dışarı yapıldığı gözüküyor. Sektörde tabi yılda ortlama 25-35 bin asansör ve 3000 yürüyen merdiven yapıldığı görülmekte. Sektör 400 binin üzerinde asansörün işletme süreçlerinde gerçekleştirilen, bakım ve onarımda kullanılan malzeme, cihaz ekipmanlarıyla birlikte yaklaşık 1 milyar dolarlık bir ekonomik havme sahip. Asansör Sektörünün Kayseri´deki durumuna baktığımızda ilimiz genelinde Melikgazi İlçesinde 7 bin, Kocasinan ilçesinde 2 bin 400, Talas ilçesinde bin 750, ilin tamamında ise 11 bin 500 adet asansör bulunmaktadır. Bu sektörde montaj ve bakımcı olarak da 75 firmamız faaliyet göstermekte. Montaj ve bakım cirosuna baktığımızda yıllık 70 milyon tl civarı bir ciro gözükmekte.?
Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı ?da konuşmasında ilimizde yaşanan asansör kazalarını sıfıra indirmeye gayret gösterdiklerinin altını çizerek ?Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin korunması, asansörlerin güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlanması amacıyla asansörlerin denetimi Bakanlığımızca yapılmaktadır. Ulusasl ve yerel medyada zaman zaman yaralanma ve ölümle sonuçlanan asansör kaza haberleri duyuyoruz. İl müdürlüğü olarak öncelikli hedefimiz, ilimizde bu tür kaza haberleri en aza indirmek, hatta tamamen ortadan kaldırmaktadır. İlimizde kırmızı etiketli kullanılmaması gereken asansörlerin kullanılmaya devam ettiği, güvenliği saplandıktan sonra kırmızı etiketlerin, yeşil ile değiştirilmesinin geciktiği şeklinde bina sakinlerinden, il müdürlüğümüze şikayetler gelmektedir.?
Sanayi Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Muhsin Dere ise Bakanlığın asansör güvenliğini önemsediğini ve periyodik bakım yapılan asansör sayısını artırmaya çalıştıklarını aktararak şöyle konuştu; ?Asansörler günlük hayatımızda önemli yer tutmaktadır. Geçmiş yıllara baktığımızda kayıtlı asansör sayısında problem vardı. Tespit edilme noktasında basında çok farklı sayılar belirtilmekteydi. Tüik ve Belediyeler ile yaptığımız çalışmalar sonucunda, ruhsatı olan binalardaki asansörlerin sayısını tespit etme imkanı bulduk. TÜİK kayıtlarında özellikle yeni binalarda, asansörlerin ruhsata işlendiği için sayısını görebiliyoruz. 477 bin asansör ruhsatlı, kayıtlı asansör olduğu tespit ettik. Bakanlığımızın gayretleri ile 2013 yılında 152 bin asansörün yıllık kontrorü yapılmış, bu asansörlerin de %63´ü kırmızı etiketli, %8´i sarı, %29´u yeşil etiketli almıştı. Farklı bölgelerde yapılan farkındalık çalışmalarıyla 2014 yılında periyodik muayene sayısı 167 bine çıkmıştı. 2015 yılında bu aya kadar 200 binin üzerine çıkmış durumda.?
Konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçilerek, asansör firmalarının sorunları tartışıldı.