- İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan, Dünya Gıda Günü nedeniyle yaptığı açıklamasında, insanların aç yaşamasının kabul edilemez olduğunu bildirdi.
Kayacan, yaptığı açıklamasında, “Tüm dünyada gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla bölgesel ve gerekse küresel faaliyetler gösteren Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü (FAO)’nun kuruluş yıldönümü olan 16 Ekim tarihi ‘Dünya Gıda Günü’ olarak 1981 tarihinden beri kutlanmaktadır. Her yıl FAO tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde yapılan Dünya Gıda Günü etkinliklerinde, gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konular gündeme taşınarak küresel anlamda büyük önem arz eden açlık ve açlıkla mücadeleye dikkat çekilmeye çalışılmaktadır” ifadesinde bulundu. Kayacan, “Dünya Gıda Günü etkinliklerinde amaç; dünyada yaşanan ve küresel boyut kazanan açlığa ve temel insanlık hakkı olan sağlıklı beslenme sorununa karşı insanlığın ilgisini uyandırmak, duyarlı olunmasını sağlamak, bitkisel ve hayvansal kaynaklı gıdaların üretiminin arttırılmasına dikkat çekmektir. FAO gıda güvencesinin iyileştirilmesi ve açlığın ortadan kaldırılmasında kooperatiflerin oynadığı önemli rolü göz önüne alarak 2012 yılı için 16 Ekim Dünya Gıda Günü temasını; ‘Tarım Kooperatifleri: Dünyayı Beslemenin Anahtarı’ olarak belirlemiştir” diyerek açıklamasına şu şekilde devam etti:
“FAO’nun en önemli görevleri arasında dünyada açlıkla mücadele ve sürdürülebilir gıda temini yer almaktadır. Halen dünyada her yedi kişiden biri yetersiz beslenmekte ve yaklaşık 925 milyon insan açlık çekmektedir. Bu insanların yüzde 70’i kırsal tarım alanlarında küçük arazili çiftçilerden oluşmaktadır. 2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyarı aşması beklenmekte olup, mevcut sınırlı tarım alanlarından 2 milyar daha insanın gıda ihtiyacını temin etmek gerekecektir. Bu durum ise aç insan sayısının daha da artacağını göstermektedir. Hızla artan bu dünya nüfusu ve büyüyen açlık sorunu en küçük tarımsal üretim alanının bile önemli olduğu ve üretime katılması gereğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle dünyada küçük aile tipi işletmelerin de desteklenmesi konusu ciddi bir şekilde gündeme gelmiştir. Bu tip küçük işletmelerin globalleşen dünyada sürdürülebilir bir üretim yapmaları bir araya gelerek güç birliği oluşturmalarına bağlıdır. Bu da ancak kooperatifleşme ile mümkün olur. Bu nedenle tarımsal amaçlı kooperatifler dünyadaki açlık sorununun çözümünde anahtar rol üslenmektedirler
Dünyada fakir ve kalkınmakta olan ülkelerde genellikle küçük arazili çiftçiler ilkel yöntemlerle kıraç alanlarda tarımsal üretim yapmaya çalışmakta ve emeklerinin karşılığını alamamaktadır. Kullanılabilir alanlarda uygun ekipmanlarla, kaliteli tohum, yeterli gübre ve mücadele yöntemleri ile birim alandan ucuz maliyetle yeterli ve kaliteli ürün almak ve en yüksek fiyata pazarlamak sürdürülebilir üretim ve gıda güvencesi için mutlak gerekli yöntemdir. İmkanları ekonomik, arazi ve alt yapı olarak kısıtlı olan küçük çiftçilerin kooperatifleşmesi güçlü birliklerle birleşmeleri zorunluluktur. Böylece bilim ve teknolojiye, uygun ve kolay krediye ulaşmaları ekipman, tohum, gübre, sulama vb. üretim harcamalarını düşürmeleri, uygun depolama ve nakliye imkanı sağlamaları, pazarlara ulaşmaları ve pazarlama gücü ile ürünlerini iyi fiyata satmaları sonucu ekonomik güçleri artacak böylece geçim kolaylığı, üretebilme gücü ve sürdürülebilir gıda güvencesi sağlanabilecektir. Bu da gıda güvencesine ulaşmak için kooperatiflerin, üretici örgütlerin ve diğer kırsal kuruluşların desteklenmesi ve bunlara daha çok yatırım yapılması gerekliliğini ortaya koymaktadır
Bu doğrultuda FAO, ülkeler ve hükümetlerden sürdürülebilir tarımsal üretim ve gıda güvencesinde önemli yeri olan mevcut tarımsal kooperatifleri bilim, kredi ve teknolojik yönden desteklemelerini ve bu yönde uygulanabilir mevzuatlar çıkarmalarını istemektedir.
Günümüz dünyasında tüm insanların gereksinimini karşılayacak kadar bol gıda üretmek olanakları varken, yanlış politikalar sonucu binlerce insanın aç yaşaması hiçbir şekilde kabul edilemez. Ülkemizin zengin gıda kaynakları dengeli beslenmek, sağlıklı ve üretken bir hayat sürmek için gerekli olandan fazladır.”