Tarih: 15.11.2019 17:37

İNTİHAR HABERLERİ ÖZENDİRİCİ OLMAMALI

Facebook Twitter Linked-in

Acıbadem Kayseri Hastanesi’nde görev yapan Psikiyatrist Dr. Bahadır Bostan son günlerde sıkça yaşanmaya başlayan ve ülke gündeminde geniş yer bulan intihar vakalarıyla ilgili haber ekibimize değerlendirmede bulundu. Psikiyatrist Bostan hayatına son veren kişinin çeşitli sebepleri olabileceğine dikkat çekerken;  Dünya Sağlık Örgütüne göre geçen sene dünyada 800 bin, ülkemizde ise 3 bin kişinin intihar ederek hayatını kaybettiğini kaydetti.  Psikiyatrist Bostan intihar haberlerinin özendirici üslupla yapılmaması gerektiğinin de altını çizdi…

Acıbadem Kayseri Hastanesi’nde görev yapan Psikiyatrist Dr. Bahadır Bostan son günlerde sıkça yaşanmaya başlayan ve ülke gündeminde geniş yer bulan intihar vakalarıyla ilgili haber ekibimize değerlendirmede bulundu…

Psikiyatrist Dr. Bahadır Bostan sözlerinin başında kişinin hayatına son vermesinin çeşitli nedenleri olabileceğini ifadede ederek “ Kişinin beka yada boşanmış olması,  sosyal destek sisteminin az olması, yoğun ekonomik problemlerle mücadele içinde olması gibi nedenlerin intihar sebebi olabildiğine dikkat çekerken şunları kaydetti:

İntihar kelime anlamı Arapça’da kurban anlamına gelen nahr kelimesinden meydana gelmektedir. Kendini öldürme, zarar verme, öldürme şeklinde Türkçe karşılığı var. Dünya sağlık örgütüne göre geçen yıl 800 bin kişi intihar sonucu hayatını kaybetmiş, ülkemizde ise bu sayı 3 bindir. İntihar  için risk faktörleri bekar olmak, boşanmış olmak,yalnız yaşıyor olmak, sosyal destek sisteminin az olması, ekonomik durumun düşük olması, eğitim düzeyinin düşüklüğü gibi faktörler bulunuyor. İntiharın yaşadığımız yer ile de alakası vardır. Mesela Kuzey Avrupa ülkelerinde intihar oranları daha yüksektir. İntiharın en çok görülen türleri ise. Asma yoluyla, ikincisi ateşli silah yaralanmaları, üçüncüsü yüksekten atlama yada suya atlama ve ilaç yada diğer kimyasal maddelere maruz kalarak yaşamına son vermek şeklindedir. İntihar vakalarına baktığımızda %53’ünün sebebi bilinmiyor. %8 ise depresyona bağlıdır. %4’ü alkol ve uyuşturucuya bağlı %2’si ise şizofreni dediğimiz akıl rahatsızlıklarına bağlıdır. İntihar vakalarında kişi planlı bir şekilde yapabiliyor veya aniden o anda aklına gelip bir anda yapabiliyor. Eğer kişi daha önce hazırlanıpta yaptıysa bu daha sıkıntılı oluyor. Mesela ilaç biriktirme gibi, internetten kimyasal ilaç sipariş etme gibi.”

Sözlerinin devamında  intihar haberlerinin toplumda tetikleyici etkisi olduğunun da altını kalın çizgilerle  çizen Psikiyatrist Bostan intihar haberleri yazarken haber diline dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunarak “Medyanında intihar haberlerini yansıtırken dikkat etmesi gerek. Çoğu kişi buradan örnek alıyor ve bu iş normalleşmeye başlıyor. Medyada ne kadar çıkarsa ve şekil olarak dizi, film veya internette o kadar çok sıkıntı oluyor. ‘’ifadesini kullandı…

Sözlerinin sonunda intihar vakalarının önüne geçilmesi için yapılan çalımalar konusunda da bilgi veren Bostan şunları kaydetti…  ‘’Türkiye Psikiyatri Derneğinin yaptığı çalışmalar var. İnternet sitesinde zaman zaman sosyal medya üzerinden bilgilendirmeler var. Televizyonda kamu spotları yayınlanabilir. İntihar vakalarını özendirici yayınlardan kaçınılması gerekir. Bunların çoğunu bakanlık ve Türkiye Psikiyatri derneği yapabilir. Burada herkese bir görev düşüyor. İntihar düşüncesi olan birini gördüğümüzde veya duyduğumuzda hemen ilgili birimlere bildirmemiz gerekiyor. Mesela sosyal hizmet uzmanlarımız var, hemşireler, doktorlar var, aile hekimleri var. Buralara başvurduğumuzda kişilerde psikiyatrik rahatsızlık varsa mahkeme kararı yada ailenin rızasıyla hastaneye götürüp kişiyi tedavi edebiliyoruz. ‘’




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —