Vali Orhan Düzgün imzalı yayınlanan genelgede, kamu ve özel işletmelerin güvenlik eksikliklerinden dolayı hırsızlık olaylarının meydana geldiği, iş yeri sahipleri ve çalışanları ile ev sakinlerinin üzerinde endişe oluşturduğu belirtildi. İşyerlerinin ve işletmelerin mağdur olmamaları için güvenlik kamerasının zorunlu hale getirildiği belirtilen genelgede, kameraların özellikleri de yer aldı. Kameraların yüksek çözünürlüklü, gece görüşlü ve 30 gün görüntü saklayabilme özelliğine sahip olması istendi. Genelgede, kamera taktırmayanların Kabahatler Kanuna göre cezalandırılacağı da belirtildi. Vali Orhan Düzgün, bu uygulamayı daha önce görev yaptığı Ordu’da uygulamıştı.
Genelgede güvenlik kameranın özellikleri de belirtildi. Genelgeye göre işyerlerinin taktıracağı kameraların yüksek çözünürlüklü olması ve gündüz/gece görüş özellikli olması istendi. Genelgede, “Kayıt cihazları 7/24 sistemli ve en az 30 (otuz) gün süreli görüntüleri saklayabilme özelliğine sahip olmalıdır. Güvenlik kameralarının arşiv görüntülerine kayıt cihazından tarih ve saat girilerek kolayca ulaşılabilmeli, gerektiğinde güvenlik güçlerinin kullanımına anında sunulabilmelidir. Kayıt cihazındaki görüntülerin standart güvenlik monitörlerinden de izlenebilmesi için analog video çıkışı (Composite ) bulunmalıdır. Kayıt cihazları yüksek çözünürlüklü ve USB Flash Bellek girişli olmalıdır. Elektrik kesintilerine karşı, kurulan güvenlik sistemleri ile kayıt cihazları yedek enerji kaynakları (UPS güç kaynağı) ile desteklenmelidir. Kayıt cihazları, konusunda uzman olmayan kişilerin kurcalamaması için ve ayrıca art niyetli sabotajlar, darbeler, nem ve suya karşı da kilitli ve kapalı bir bölme veya dolap içerisinde muhafaza edilmelidir. Güvenlik kameraları ile kayıt cihazları periyodik bakımları yaptırılarak, devamlı surette çalışır vaziyette tutulmalı, arızalı olanlar derhal tamir ettirilerek geçirilerek tekrar aktif hale getirilmelidir.” denildi.
Kamera taktırmayanların Kabahatler Kanuna göre cezalandırılacağı belirtilen genelgede, güvenlik önemlerini alması gereken özel işletmeler şunlar: “Banka ve bankamatik, benzin istasyonu, lokanta, alışveriş merkezi tarzı işyerleri, otogar ve istasyonlar, kuyumcular, döviz büroları, iş hanları, büyük marketler, oteller, sanayi siteleri, internet kafeler, özel hastaneler, dershaneler, özel okullar, çay bahçeleri, umuma açık eğlence ve dinlenme yerleri, semt pazarları, araç kiralama şirketleri, oto galericiler, büyük yerleşim siteleri, sebze ve meyve komisyoncuları, para veya değerli evrak dolaşımının olduğu özel kurum ve kuruluşlar; terminal, minibüs ve taksi durakları, metro istasyonları, özel sağlık kuruluşları, spor tesisleri, dinlenme tesisleri, petrol istasyonları, kahvehane, oyun salonu, bar, birahane, meyhane, gazino, disko, diskotek, pavyon ile ruhsatlı umuma açık istirahat ve eğlence yerleri.”