HAFTANIN RÖPORTAJI
İŞADAMI M. UÇAR?ANADOLU İNSANI´NA İSDİHDAM YARATMAK İSTİYORUM?
Sevgili Okurlarım ?Hafta´nın Röportajı´nda ilimizin renkli simalarını sizlerle buluşturup, kafanızdaki soru işaretlerini kaldırma anlamında gayret göstermeye devam ediyoruz? Bu hafta da yine ilginizi çekip keyifle okuyacağınız bir ismi sayfamıza konuk ettik. Bu haftaki konuğumuz Tomarza İlçesi´nin Toklar Köyünden İsveç´e gidip yerleşmiş gurbetçi ailenin 36 yaşındaki işadamı oğulları Mikail Uçar? İsveç´te doğup büyüyen Kayseri asılı iş adamı Mikail Uçar İsveç´in ünlü sos üreticisi Örneborgs´ın ürünlerini ülkemiz insanını ile tanıştırmak ve Kayseri´de kurmayı hedeflediği fabrika ile memleketinde üretim yapmak için kolları sıvadı? Geçtiğimiz Cuma günü Radison Blu otelde tertiplenen tanıtım toplantısı ile yapmak istediklerini ilimiz medya mensupları ile paylaşan işadamı Uçar bizi kırmayarak yapmak istediklerini bir kez de birinci ağızdan bizimle paylaştı? ?Sos satışlarımız istediğimiz ornalara ulaşırsa 2019 yılı içinde, Örneborgs ile birlikte %50-%50 hissedar olarak Kayseri´ye büyük bir fabrika kurmayı planlıyoruz. Umarım bu ivmeleri yakalar ve en kısa sürede Anadolu´da istihdami yaratabiliriz? diyen vatan ? millet aşığı genç iş adamı Mikail Uçar kendisi ve geleceğe dair hedefleri ile ilgili bakın neler anlattı?
C.ÜSTEN : Sayın Mikail Uçar öncelikle kendi ifadelerinizle sizi kısaca tanıyabilirmiyiz?
M.UÇAR: 1981yılında İsveç´te doğdum ?büyüdüm? 5 yaşından beri futbol oynarım ve futbol aşkı olduğu için okul biraz asmıştım aslında bundan dolayı da lise yıllarına doğru giderken de annem ile babam dedi ki böyle olmuyor seni Kayseri´ye gönderelim ve liseyi Kayseri´de Ufuk Lisesi´nde okudum? Liseden sonra İsveç´e gittim üniversite yıllarım başladı? Daha sonra Paris´te yüksek lisans yaptım? İsveç´te bir çok büyük şirketlerde çalıştım. Ekonomi bölümünü okudum ardından da kariyerim başlamış oldu?
C.ÜSTEN: Sevgili Mikail Uçar Gıda sektörüne girmek nerden aklınıza geldi? Çünkü Gıda sektörü en riskli sektörlerden biridir?
M.UÇAR: Bu İsveç ?te ki şirketin İstanbul´daki fabrikayı satın alması ile plastik kap ve kapak üretim sektörüne girmiş oldum aslında. Burada Sütaş ve Pınar gibi şirketlerin peynir yoğurt plastik kap ve kapaklar olur ya onlardan üretiyorlar. Aslında fikrim orada oluştu. Şuan kapakları İsveç ?e ihracat ediyoruz. Benim bir ayağım İsveç´te bir ayağım burada eğer bu insanlar bunu yapabiliyorsa bende yapabilirim gibi bir düşünce oluştu bende. Fakat tabiî ki benim fabrikam yoktu? Burada önemli olan şirketin müşterisi olması daha sonra İsveç´te birçok şirket ile görüştüm? Uzun bir süreç tabiî ki 3 senemi aldı aşağı yukarı. Sonuç olarak geçen sene sözleşmeleri yazmaya başladık. Aynı zamanda fason olarak üreten bir fabrika var. Müşteri benim ürünler benim, kalıp yaptırıyoruz bu kalıplar da çıkıyor daha sonra İsveç´e ihracat´ı gerçekleşiyor. Müşterilerimin bir tanesi de Bearnez(Ünlü İsveç Sos Markası) sos plastik kap ve kapakları? Onlara ihraç ediyoruz, satıyoruz yani? Onlarla konuşurken Türkiye´ de satılabilecek tüketilecek bir ürün olan sosu keşfettik. Türkiye´de insanlar çok fazla et tüketiyor , ancak sos kullanma alışkanlığımız yok. Bizde bu boşluğu doldurmak , Türk insanın damak tadına uygun ürünler üretmek ve satmak niyetindeyiz?
C.ÜSTEN : Başta da belirttim gıda sektörü risklidir , hele de yurt dışından getrilecek ürünler için çok daha risklidir? Zira üretimi sırasında domuz yağı , yada alkol kullanılımımıdır diye hep endişe ederiz? Sizin Türkiye piyasasına tanıtmaya çalıştığınız sosun yapılışında üretiminde domuz ve alkol gibi katkılar var mı?
M.UÇAR: Hiçbir şekilde yok ! Bu zaten Türk Gıda Kodeksi´ne uygun bir ürün? Bunun kontrolleri yapılıyor yapıldıktan sonra Türk piyasasına giriyor. Bunun içinde kanolu yağ, tarhun, tuz, su var.Bunun 3 ayrı versiyonu var bunun la Türk piyasasına girdik? Mart ayında acılısı gelecek, Haziran gibide barbekülüsü gelecek. Soslardan hariç farklı ürünlerde getirmek istiyoruz. İsveç çikolatası olsun, farklı kekler olsun, salata türleri olsun sadece sos ile sınırlı kalmak istemiyoruz.
C. ÜSTEN : İlk olarak tüketici ile tanıştıracağınız ürününüz sos olduğu için özellikle sormak istiyoruz? Sos hangi ürünlerde ağarlıklı olarak kullanılıyor?
M.UÇAR: Hem kırmızı ette, hem beyaz ette, hem balık ile kullanılıyor.
C.ÜSTEN : Tanıtım toplantısında ilimizde yatırım yapmak istediğinizi, Anadolu İnsanı´na istihdam sağlamak niyetinde olduğunuzu vurguladınız ? Sözünü ettiğiniz yatırımla ilgili olarak neler söylersiniz ? Geleceğe dair planlarınız nelerdir?
M.UÇAR: Fabrikayı üretici firma ile kuruyoruz sözleşmemizde bu mevcut? %50 hissedarlık ile beraber kuruyoruz, bunun ön konuşması yapıldı ? Bütçesi de hazır? Aslında bugün düğmeye basar isek bugün fabrikayı kurabiliriz. Bir bütçe yaptık biz düşüncemiz var ileriye yönelik bu düşünceye göre aşağı yukarı 70 kişilik istihdam düşünüyoruz. 2019 yılının 2.yarısında veya sonlarına doğru bu fabrikayı kurmayı düşünüyoruz açılışı olacak. Fabrikayı da şöyle bir şey var biz herkes gibi olmak istemiyoruz yani herkes gibi olursak her hangi bir farkındalık yaratmamış oluruz. Biz Organize Sanayi´ye kurmak istemiyoruz fabrikayı? Biz köye kurmak istiyoruz. Köye şundan dolayı kurmak istiyoruz hem köyün gelişmesi demektir. Tomarza´nın da gelişmesidir. Tırlar girip çıkacak yolların yapılması demektir köyün düzenlenmesi demektir. Köy halkının gelişmesi demektir çünkü tarım ile uğraşan insanlar bir anda modern fabrikalarla uğraşacak onlarla çalışacaklar. Bundan hariç bu köylerin çocukların gelişmesi demektir. Biz yalnızca para kazanmak istemiyoruz para kazanmak isteseydik organize sanayi bölgesine kurardık. Projemizin sloganı çünkü biz Türkiye´ye güveniyoruz bizim şirketimizin sloganı.. Bizim fabrikanın sloganı ise ?Türkiye´nin en modern gıda fabrikası Anadolu´ da´.
C.ÜSTEN : Satış ve Pazarlama ve Tanıtım çalışmaları konusunda nasıl bir strateji belirlediniz? Hedeflerinizi gerçekleştirmek için bu konularda çok iyi stratejiler belirlenmesi gerek kanaatindeyim , siz ne dersiniz?
M.UÇAR: Satış personeli alacağız şirkete onlarda yalnızca satış ile ilgilenecek birebir restoranlara gidip satışını gerçekleştirecekler. Pazarlama konusunda da dediğim gibi İsveç´teki operasyon müdürü pazarlama müdürü bütün sosyal medya pazarlamalarını onlar yapıyor video reklamları çekiliyor. Yüklü bir yatırım yapılıyor şuan zaten ? Bu fabrika ile de daha da yüklü bir yatırım yapılacak yalnızca fabrikanın bize toplam maliyeti 15 milyon tl yatırım yapacağız köye. O yüzden gerçekten iyi bir fabrika olması gerekiyor ? Fabrika ile birlikte o köyünde gelişmesi gerekiyor. Şuana kadar ciddi yatırımlar yapıldı, yapılmaya da devam edecek. Bilbortlar dan görünebilirsiniz araçların üzerinden görünebilirsiniz fakat biz biraz daha modern pazarlama strateji ile ilerlemek istiyoruz . Bu nedir dediğim gibi sosyal medya gibi direkt olarak bu kişilere gidecek reklamlar. Direkt olarak nasıl gidecek mesela x markete gidip et satın alıyorsunuz o marketinde kartı var sizde? O karttan x kilo et aldınız şimdi o markette bizim anlaşmamız varsa yani satış anlaşmamız var ise o bilgi bize geliyor? Geldiği zamanda biz o kişilere direkt olarak o reklamı facebook üzerinden veya instegram üzerinden direk gönderebiliyoruz. Burada nokta atışı olduğu için istediğimiz kitleye ulaşıyoruz.
C.ÜSTEN : Mikail Bey gerçekten zorlu bir yola çıkmışsınız ? Ancak niyetler halis olduğu müddetçe Allah yardım edecektir? Size ve ekibinize başarılar diliyoruz? Allah cc. Utandırmasın?
M.UÇAR: Bizde sizlere çok teşekkür ederiz? Bizlere ekranlarınızda ve sayfalarınızda yer açıp, destek verdiniz? İleriki günlerde yeniden görüşmek dileğiyle?